اعجاز تأثيری عنوانی است كه مقصود از آن تأثير ويژهای است كه قرآن بر نفوس دارد كه حجتالاسلام جواهری از انجام پژوهشی به منظور بررسی سير تاريخی و اقوال متعارض و چرايی و چگونگی و دلالت اين موضوع خبر داد.
حجتالاسلام و المسلمين سيدمحمدحسن جواهری، عضو هيئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری قرآنی ايران (ايكنا)، با اشاره به تمركز پژوهشهايش در حوزه اعجاز قرآن، گفت: يكی از موضوعاتی كه در حال حاضر مشغول پژوهش درباره آن هستم، اعجاز تأثيری قرآن است كه میتوان گفت برای اولين بار به اين شكل مورد توجه قرار گرفته است و در حوزه شيعه و سنی تاكنون كار مشابهی در اين زمينه انجام نشده است.
جواهری با اشاره به نگاه خاص و ويژه به اعجاز در اين موضوع، گفت: اعجاز تأثيری عنوانی است كه از گذشته در مباحثی كه درباره قرآن مطرح شده، آمده است و مقصود از آن تأثير ويژهای است كه قرآن بر نفوس دارد.
وی اظهار كرد: خطّابی، چند وجه برای اعجاز قرآن برمیشمرد و میگويد كه يكی از اين وجوه كه فقط برخی افراد ويژه آن را درمیيابند، تأثير و گيرايی خاصی است كه قرآن بر نفس مخاطب دارد. اين موضوعی است كه در گذر زمان و در مباحثی كه افراد مختلف مطرح كردهاند، به اشكال گوناگون، گاهی به صراحت و گاهی با اشاره بيان شده است.
اين محقق و پژوهشگر با بيان اينكه اين موضوع در قرن 14 به صورت جدی مطرح شده است، افزود: توجه به اين موضوع هم در افزايش آراء مختلف در اين باب، هم در تعداد طرفداران اين نظريه و هم در تفاوت كيفی اين آراء، قابل مشاهده است و در حالی كه گسترش اين موضوع، بررسی سير تاريخی و اقوال متعارض و چرايی و چگونگی و دلالت آن را ضروری كرده است، ما در پژوهش خود سعی كردهايم به طور تفصيلی به جايگاه، ارزش معرفتشناختی و شبهات و سؤالات مطرح در باب اعجاز تأثيری بپردازيم.
جواهری با بيان اينكه تاكنون يك سوم اين پژوهش انجام شده است، گفت: اميدواريم كه بتوانيم اين پژوهش را تا سال آينده عرضه كنيم.