دنيايي از رنگ و طرح و نشانه
ویندوز 8
اگر قرار باشد سیستم تبلت و گوشیهای هوشمند با کامپیوترها ازدواج کنند، فرزند بامزهی آنها کسی نخواهد بود جز ویندوز 8!
•یک بچهی بامزه
نسل جدید ویندوز با کلی سر و صدا و جشن و بزن و بکوب، هفتهی گذشته به دنیا آمد و کاربران ویندوز را در سراسر دنیا به هیجان آورد. هرچند شرکت مایکروسافت بعد از ارائهی نسخهی ویستا به بازار، نتوانست انتظار کاربران را از این نسخه به اندازهی کافی فراهم کند، اما تمام هم و غم خود را روی نسخهی ویندوز 7 نگذاشت.
شاید مایکروسافت میخواست تمام همت خود را صرف ویندوز بعدیاش کند که نقشهی آنرا همزمان با تبلت سرفیسش در سر میپروراند.
ویندوزی که هفتهی گذشته به نام ویندوز 8 رونمایی شد، در بدو ورود تفاوت فوقالعادهی خود را با ویندوزهای قبلی به رخ کشید: این تمایز بیش از هرچیز در منوی استارت ویندوز به چشم میخورد. منویی که به جای کلمات، با آیکنهای رنگی و قابل حرکت، خودنمایی میکند. این منو البته ارث همان گوشیهای هوشمند و تبلتهاست که حالا در محیط ویندوز کامپیوترهای خانگی خوش نشسته است. اگر ویندوزهای قبل تحول عظیمی در طراحی و رنگ سیستم عاملهای قدیمی به وجود آوردند، میشود گفت که ویندوز8 از نظر رنگ و شکل و طراحی منوهای مختلفش، ویندوزهای قبلی را به سخره گرفته است.
•لمسی و غیر لمسی
اما اگر شما جزو کسانی هستید که دل کندن از سیستمهای قدیمی کمی برایتان سخت است، شرکت مایکروسافت این سلیقه را هم فراموش نکرده است. تنها با یک کلیک میتوانید، به صفحهی قدیمی یا همان دسکتاپ معروف برگردید و از محیط دلخواهتان لذت ببرید. محیط دسک تاپ قدیمی البته برای کامپیوترهای قدیمی و غیرلمسی و محیط جدید با مدل مترو یا به قول مایکروسافت، مدرن یوآر، برای محیط لمسی در نظر گرفته شده است.
در قسمت جستوجو و تسک بار هم دگرگونی دلپذیری صورت گرفته است. تنها با حرکت ماوس روی هر آیکنی در منوی تسک بار میتوانید از جزئیات فایلها، فضایی که در سی.پی.یو اشغال کردهاند، اندازه و حجمشان باخبر شوید. دیگر خبری از کلیکهای پشت سرهم و بازکردن یک منو در دل منوی دیگر نیست و حتی یک کودک پنج ساله هم میتواند به راحتی با این سیستم رنگی و خوشدست کار کند.
•اکسپلورر جدید
اما ویندوز 8 دست خالی به میدان سیستمعاملها نیامده و دست اینترنت اکسپلورر مهجور و خجالتی را با نسخهی جدیدش گرفته و بلند بلند به همه معرفی اش میکند. اکسپلورر که زمانی شاهراه اصلی وبنوردان بود، حالا تبدیل به یک راه باریک و متروک شده که کمتر کاربری ترجیح میدهد از طریق آن به اینترنت متصل شود. اما مایکروسافت امیدوار است همزمان با رونمایی از ویندوز 8 و اکسپلورر 10، تاحدودی از خلوتی و متروک ماندن این مرورگر کم کند. البته این درست که با وجود مرورگرهای جذاب و دلربایی مانند گوگل کروم، موزیلا و اپرا، اکسپلورر شانس چندانی برای جلب توجه ندارد، اما اینبار، این مرورگر در دونسخهی مترو و رومیزی در نسخهی 8 ویندوز خودنمایی میکند. قابلیت مترو در مرورگر این اجازه را به کاربر میدهد که همزمان از چند امکان مانند آپلود و دانلود بهره ببرد. کسی چه میداند شاید به مدد ویندوز 8، اکسپلورر پیر و بی رمق هم تکانی به خودش بدهد و سری توی سرها دربیاورد.
البته باهمهی خوبیهای ویندوز 8، این سیستم عامل هنوز منتقدانی دارد، که معتقدند در آینده استفاده از نرم افزارها و درایورهای مختلف که بتوانند به راحتی خودشان را با ویندوز8 تطبیق بدهند چندان آسان نخواهد بود. هرچند مدیران مایکروسافت میگویند، ویندوز 8 به راحتی بر این مشکل فائق میآید، اما تا زمانی که این سیستم عامل همهگیر نشود، نمیتوان به هیچ حدسی در این زمینه مطمئن بود.
•برنامه در برنامه
همچنین غیرفعال کردن نرم افزارها و برنامهها هم دیگر به پیچیدگی قبل نیست. هر برنامهای را که باز کنید، نوار سبز رنگی در پایین مونیتور فعال میشود، با یک کلیک بر روی نوار میتوانید گزینهی «عدم نصب» یا «آن اینستال» را فعال کنید و خیلی راحت از شر برنامههای مزاحم، خلاص شوید.
اما از همه مهمتر نوار عمودی «سایدبار» است که در کنار صفحه خودنمایی میکند. مثلاً شما در هنگام کار با یک نرمافزار یا حروفچینی یک مقاله به چک کردن دمای هوا نیاز پیدا میکنید یا لازم است جستوجویی در اینترنت بکنید. دیگر لازم نیست از محیط نرم افزار مربوط خارج شوید و یک مرورگر اینترنتی باز کنید. با کشیدن نوار ساید بار میتوانید همزمان دو کار را باهم انجام دهید. این امکان تاکنون در هیچ سیستم عاملی وجود نداشته و اولین بار مایکروسافت با ویندوز 8 آن را به دنیا معرفی کرده است.
ویندوز هشت هم با زبان طراحی مترو کار میکند و هم با دسک تاپ.
حالت مترو که پیشتر بر روی سیستم عاملهای تلفن هوشمند، یعنی ویندوز فون 7 قرار داشت، حالا در قالب ویندوز 8 بر روی سیستمهای لمسی هم نصب شده است. مترو یک زبان طراحی مبتنی بر نقاشی خط است که مانند یک نوار لوله شده با حرکت انگشت کاربر باز میشود. درست مانند ورق زدن کتاب.