جام جم آنلاين: اگر قدري وقت بگذاريد و در دنياي مجازي يا در ميان كتابها و مقالات كمي جستجو كنيد و دريابيد كه فستفودها چگونه و از چه موادي تهيه ميشود، حتما با خودتان ميگوييد «ديگر از اين غذاها نميخورم.»
البته اين يك نتيجهگيري عقلاني و صحيح است كه با آنچه در واقع ميبينيم و با آن روبهرو هستيم، تفاوت دارد. با توجه به تحقيقات و مطالعاتي كه در اين زمينه صورت گرفته، حالا همه ميدانيم فستفودها براي سلامت ما مضر است و مشكلات متعددي برايمان ايجاد ميكند، اما با اين حال متأسفانه هنوز هم اين غذاها طرفداران زيادي دارد؛ پس يك پرسش اساسي باقي ميماند و آن اين كه چرا با وجود اين همه مشكل و دردسر باز هم فستفود ميخوريم و به فكر سلامت خود نيستيم؟
خيليها در پاسخ به اين پرسش ميگويند: فستفودها هم خوشمزه است و هم راحت تهيه ميشود، پس براحتي نميتوان از آن گذشت؛ براي همين هم انواع سالمتر آنها را انتخاب ميكنيم. اما آيا واقعا فستفود سالم و مفيد هم داريم؟
ميترا زراتي، كارشناس ارشد علوم تغذيه در اينباره به جامجم چنين ميگويد: فستفود به معناي غذايي است كه سريع آماده ميشود. البته نميتوان گفت تمام غذاهايي كه به سرعت آماده ميشود، در گروه فستفودها قرار ميگيرد و مضر است. به عنوان مثال نان و پنير و گردو يكي از غذاهايي است كه از ديرباز در فرهنگ ايراني وجود داشته و افراد زيادي هم از آن استفاده ميكردهاند؛ اين غذا با اينكه خيلي سريع و راحت آماده ميشود، اما ارزش غذايي بالايي دارد.
وي با اشاره به اين كه در اصطلاح عاميانه، غذاهايي در گروه فستفودها قرار ميگيرد كه ارزش غذايي بالايي ندارد، يادآور ميشود: انواع ساندويچها، پيتزاها، سوخاريها و... كه بيشتر در رستورانها ارائه ميشود در گروه فستفودها قرار داشته و بسياري از افراد با توجه به شيوه زندگيشان تمايل دارند، از آنها استفاده كنند.
مضرات اين خوشمزهها را بشناسيد
بسياري از مشتريان فستفودها تصور ميكنند اين غذاها چندان هم مضر نيست و براي تهيه از مواد غذايي معمول و متداولي استفاده ميشود كه در خانه وجود دارد.
زراتي با تاكيد بر اينكه مصرف فستفودها براي سلامت افراد دردسرساز است، خاطرنشان ميكند: تمام غذاهاي آمادهاي كه در گروه فستفودها قرار ميگيرد و در رستورانها تهيه ميشود، از دو بخش اساسي تشكيل شده كه ميتواند مشكلاتي را براي فرد ايجاد كند؛ چربي و روغنهاي موجود در اين غذاها و همچنين نمك، ادويهجات و افزودنيهايي كه به فستفودها اضافه ميشود، عواملي است كه سبب بروز عوارض و مشكلاتي براي مشتريان فستفودها ميشود.
به گفته وي هيچ تحقيقي مبني بر مفيد بودن مصرف فستفودها وجود ندارد و علاوه بر اين، بايد بدانيم ادويهجات و افزودنيهايي كه به اين غذاها اضافه ميشود، ميتواند موجب وابستگي و عادت فرد مصرفكننده شود. به همين دليل اگر يك روز از اين غذاها استفاده كنيد، در روزهاي بعد هم به مصرف اين مواد تمايل خواهيد داشت.
زراتي تاكيد ميكند: افرادي كه از فستفودها استفاده ميكنند حتما بايد اين موضوع را مدنظر داشته باشند كه با اين كار سلامت خود را به خطر خواهند انداخت و اين موضوع به ويژه براي افرادي كه در دورههاي خاصي از زندگي هستند، اهميت بيشتري دارد. به عنوان مثال تحقيقات نشان داده است رگههاي چربي در سنين كمتر از 10 سال شكل ميگيرد و به همين دليل علت بروز بسياري از سكتههاي ناگهاني ميان جواناني كه در سنين 20 تا 35 سال هستند، استفاده از رژيم غذايي نامناسب در دوران كودكي بوده است.
پس نبايد فراموش كنيم، فستفودها هم چنين شرايطي را ايجاد ميكند و كساني كه از دوران كودكي اين غذاها را مصرف ميكنند، مستعد تجمع چربي در عروق بوده و به احتمال زياد در سالهاي جواني به حملات قلبي و مغزي مبتلا خواهند شد.
وي ميافزايد: خانمهاي باردار گروه ديگري هستند كه بايد به اين موضوع توجه بيشتري داشته باشند و لازم است بدانند مصرف فستفودها و بويژه موادي كه حاوي نيترات است، در اين دوران به هيچ وجه توصيه نميشود. علاوه بر اين، با توجه به اينكه سلولهاي بدن سالمندان به سمت پيري رفته، مصرف فستفودها براي اين گروه هم مناسب نيست.
به گفته اين كارشناس تغذيه همه افراد و بويژه كودكان، سالمندان و خانمهاي باردار بايد مصرف فستفودها را به حداقل ميزان ممكن كاهش دهند.
فستفودِ خوب هم داريم؟
خيليها فكر ميكنند اگر از غذاهايي مانند پيتزاي سبزيجات استفاده كنند، نهتنها مشكلي برايشان پيش نميآيد، بلكه با مصرف سبزيجات متنوع به حفظ سلامتشان هم كمك كردهاند، اما آيا واقعا چنين طرز فكري صحيح است و فستفودهاي خوب و مفيد هم داريم؟
زراتي در پاسخ به اين پرسش ميگويد: با توجه به مضرات فستفودها بهتر است تا حد امكان، كمتر از اين گونه مواد غذايي استفاده كنيد، ولي چنانچه روزي تصميم گرفتيد يا ناچار شديد چنين موادي را مصرف كنيد بايد با آگاهي از مضرات هر يك از فستفودها، مواد غذايياي را انتخاب كنيد كه ضرر كمتري داشته باشد.
به عنوان مثال، با توجه به اين كه همه پيتزاها پنير دارد و اين پنير هم حاوي اسيدهاي چرب اشباع است، بايد بدانيد تمام انواع آن براي سلامت انسان مضر خواهد بو. بنابراين بهتر است تركيبات پيتزا طوري انتخاب شود كه سبزيجات بيشتري داشته و حاوي سوسيس و كالباس كه نيترات دارد نباشد. همچنين، چون به سلامت و نوع روغن مصرفي رستوران هم اطمينان نداريم، بهتر است كمتر از مواد غذايي سرخكردني استفاده كنيم.
به گفته وي اگر فردي ميخواهد از مواد غذايي سرخشده استفاده كند، بهتر است غذايش را از ميان گوشتهايي كه براي سلامت مفيد است، انتخاب كند؛ مثلا ماهي سوخاري بهتر از انواع ديگر گوشتهاي سرخشده و سوخاري است.
اين كارشناس تغذيه با اشاره به اهميت كاهش حجم مواد غذايي مصرفي، يادآور ميشود: اگر زماني تصميم ميگيريد از فستفودها استفاده كنيد، حواستان باشد در كنار غذاي اصلي، سالادهاي چرب، نوشيدنيهاي شيرين مانند نوشابههاي گازدار، سيبزميني سرخكرده و... را سفارش ندهيد، چراكه سفارش دادن اين مواد غذايي همراه با هم موجب افزايش كالري دريافتي ميشود.
وي با اشاره به افرادي كه براي كاهش كالري دريافتي از نوشابههاي رژيمي استفاده ميكنند، ميگويد: درست است كه مصرف نوشابههاي رژيمي موجب چاق شدن نميشود، ولي چون اين نوشابهها حاوي فسفر است، ميتواند فرد را مستعد ابتلا به پوكي استخوان كند.
همچنين، بايد توجه داشته باشيد نوشابه چه رژيمي باشد و چه غيررژيمي، اشتها را بيشتر كرده و منجر به افزايش دريافت مواد غذايي ميشود.
زراتي به شيوههاي جديدي اشاره ميكند كه طي آن همراه با ساندويچ يا غذايي خاص، فرد مجبور است سيبزميني سرخكرده، سالاد، نوشابه و... را هم تهيه و مصرف كند و در اين زمينه ميگويد: توصيه ميشود تا حد امكان چنين غذاهايي را كه موجب افزايش كالري دريافتي ميشود، سفارش ندهيد؛ در واقع شايد تصور كنيد حجم ساندويچ خيلي زياد نيست و مشكلي ايجاد نميكند، اما پنير و انواع سسهايي كه به ساندويچ اضافه ميشود ميتواند مقدار كالري را بشدت افزايش دهد.
به عنوان نمونه، يك ساندويچ همبرگر همراه با پنير و سس به طور متوسط ميتواند حدود 1400 كيلوكالري انرژي داشته باشد كه ما در طول يك روز به اين ميزان كالري نياز داريم، نه در يك وعده و همين موضوع نشان ميدهد مصرف اين نوع غذاها تا چه حد ميتواند براي سلامت دردسرساز شود.
اين كارشناس تغذيه درباره مصرف فستفودها توصيه ميكند: بهتر است تا حد امكان از اين مواد غذايي استفاده نكنيد و چنانچه به هر دليلي ميخواهيد فستفودي انتخاب كنيد، انواع كوچكتر و بدون سس و نوشابههاي گازدار را سفارش دهيد.
همراه با فستفودها، سبزيجات بخوريد
زراتي با تاكيد بر اينكه مصرف مواد غذايي حاوي نيترات مانند سوسيس و كالباس، ميتواند موجب توليد مادهاي سرطانزا شود، ميگويد: زمانيكه در كنار انواع ساندويچهايي كه نيترات دارد از منابع ويتامين C مانند گوجهفرنگي و كاهو استفاده شود، اين ويتامين تا حدي ميزان توليد ماده سرطانزا را كاهش ميدهد.
به همين دليل توصيه ميشود هميشه همراه با مواد غذايي حاوي افزودني از منابع ويتامين C مانند فلفلدلمهاي، گوجهفرنگي و كاهو هم استفاده كنيد.
نيلوفر اسعديبيگي - جامجم