جام جم آنلاين: ايران در بسكتبال كاپ آسيا قهرمان شد. اين عنوان درست در شرايطي براي ورزش ايران بدست آمد كه ديد عمومي به نتايج فوتبال چندان خوب نيست و مردم در اعتراض به نتايج فوتبال با توجه به رقمهاي ميلياردي آنها سعي دارند موفقيتهاي ساير ورزشها را به گونهاي خاص جلوه دهند.
در تجليل مردمي از موفقيتهاي بسكتبال يا واليبال با حضور در ليگ جهاني، سعي ميشود محروميت ساير ورزشها در قياس با فوتبال آشكار شود.
تحت اين شرايط موفقيتهاي بسكتبال و واليبال در جامعه بيشتر ديده شده و استقبال عمومي از نتايج تيمهاي ملي فراگيرتر ميشود.
تيم ملي بسكتبال در كاپ آسيا با هفت بازي پي درپي در بين تعدادي از رقباي آسيايي قهرمان شد. بعد از اين بازيها نقطه نظرهاي گوناگوني به وجود آمد و با پوشش بيسابقه رسانهاي بويژه صداوسيما سوالاتي مطرح شد كه اساسا بازيهاي كاپ آسيا چيست و چه جايگاهي در بسكتبال آسيا دارد؟
هشت تيم براي اولين بار در سال 2004 كاپ آسيا را پايهريزي كردند. سال 2006 اصلا اين بازيها برگزار نشد اما سال 2008 با استقبال پنج تيم مشخص شد كه كاپ آسيا براي جا افتادن در بين تيمهاي آسيايي راه طولاني دارد.
در سالهاي 2010 و 2012 اما تعداد تيمها در عدد ده ثابت شد تا از نظر كمي، بسكتبال كاپ آسيا ثبات بهتري پيدا كند.
كاپ آسيا بازيهاي بينالمللي با محوريت تداركات تيمهاي آسيايي است. فيبا ـ آسيا هم كه ميخواهد به اين بازيها رونق بدهد، آن را انتخابي جام ملتها كرده به طوري كه تنها تيم قهرمان ميتواند سهميه بازيها در جام ملتها را به دست آورد. البته اين نحوه گزينش و انتخابي براي تيمهايي مانند ايران يا چين و قدرتهاي اول بسكتبال آسيا چندان مهم نيست چون آنها از مناطق خود در بسكتبال آسيا به جام ملتها راه مييابند.
ايران در چهارمين دوره بسكتبال كاپ آسيا براي نخستين بار قهرمان شد در حالي كه براي بار دوم بعد از سال 2010 در اين بازيها شركت ميكرد. دفعه اولي كه ايران در كاپ آسيا شركت كرد بازيكنان تيم «ب» خود را به لبنان ميزبان سال 2010 فرستاد و به عنواني بهتر از ششمي دست پيدا نكرد.
تيم ملي بسكتبال اما در دوره اخير با قدرت بيشتري روانه بازيها شد. بازيكناني مانند اصغر كاردوست، آرن داوودي، محمد جمشيدي، روزبه ارغوان و فريد اصلاني تجربيات دوره قبل كاپ آسيا را در اين دوره داشتند و تلفيق آنها با محمدصمد نيكخواهبهرامي، حامد آفاق و اوشين ساهاكيان تركيب مناسبي را به وجود آورده بود.
بازيكنان جوان اين تيم نظير امير صديقي، سجاد مشايخي، بهنام يخچالي و صالح فروتن گروه ديگري از بازيكنان تيم ملي در اين دوره بودند.
ايران هفتمين تيم مسن اين بازيها بود اما پنج بازيكن اصلي تيم با ميانگين 27 سال، تجربه بالاي خود را به رقباي آسيايي تحميل كردند.
تيم چين با بازيكنان متوسط 20 سال وارد توكيو شد. به غير از اين تيم، كرهايها اصلا به كاپ آسيا اعتنا نكردند تا در غياب اين مدعيان، تيم ملي بسكتبال، اميدهاي خود را براي قهرماني پررنگتر ببيند. در چهارمين دوره بسكتبال كاپ آسيا قطريها باز هم با همان تركيب هميشگي آمده بودند.
بازيكناني با مليتهاي مختلف كه بعد از بازيهاي آسيايي 2006 دوحه تمام شدهاند. ژاپن با وجود ميزباني نتوانست در فينال برابر تيم ملي نتيجه بگيرد. آنها از 10 سال قبل تيم فعلي را بنا گذاشتند و مربيان خارجي از اروپا و آمريكا نتوانستند براي بسكتبال ژاپن نسخه شفا بخش بپيچند. حتي تابعيت دادن به جي. آر هندرسون كه در اين بازيها با 35 سال سن در تركيب ژاپن قرار داشت به داد بسكتبال ژاپن نرسيد.
فيليپين هم در كاپ آسياي امسال تيمي مسن را به توكيو آورده بود. آنها هم در طرح تابعيت دادن به خارجيها و يا جذب بازيكناني با مليت فيليپيني از ساير نقاط جهان به بنبست رسيدهاند و حضور ماركوس دوئيت نتوانسته موفقيت خاصي نصيب بسكتبال اين كشور كند.
كاپ آسيا يك بار ديگر قدرت بسكتبال ايران را در آسيا هر چند با حضور تعداد اندك حريفان نشان داد. بسكتبال ايران با برنامه بهتر و با داشتن سيستم در ساختار خود ميتواند از آسيا فراتر برود. آرزوي همه اهالي بسكتبال رسيدن تيم ملي به موقعيتهاي گذشتهاي نه چندان دور است.
زماني كه بسكتبال ايران به المپيك پكن پا گذاشت يا در رقابتهاي جهاني تركيه شركت كرد. كاپ آسيا وزن پايينتري در قياس با رقابتهاي جام ملتها دارد، اما اكنون يك بار ديگر فرصتي به وجود آمد تا بسكتبال ايران قدر داشتههايش را بداند و به المپيك و بازيهاي جهاني در سالهاي متمادي فكر كند.
محمد رضاپور - جامجم