در اين سيستم قابليت دسترسي به كانالهاي تلويزيون زياد و نامحدود است
تلويزيون با خطوط تلفن به خانهها ميآيد
معاون مجازي سازمان صداوسيما از راهاندازي فناوري آيپي مديا (رسانه مهر) خبر داد و گفت: هم اكنون هزار نفر در شهر تهران مشترك اين رسانه هستند و در آيندهاي نزديك مردم كل كشور از خدمات اين فناوري بهرهمند ميشوند.
آيپي مديا فناورياي است كه تلويزيون و اينترنت را به هم پيوند ميزند و مخاطب ميتواند روي صفحه نمايشگر تلويزيون، به سايتهاي اينترنتي متصل شود، به شبكههاي راديويي و تلويزيوني دسترسي داشته باشد و حتي برنامههاي مورد علاقهاش را درخواست دهد. امكان انجام بازيهاي رايانهاي فردي و جمعي و دسترسي به آرشيو يك ماهه برنامههاي شبكههاي تلويزيوني از ديگر قابليتهاي اين فناوري است.
لطفالله سياهكلي روز گذشته در نشستي خبري به جزئيات اين فناوري اشاره كرد و گفت: اين سيستم، امكان دريافت شبكههاي تلويزيوني از طريق زيرساختهاي مخابراتي را فراهم ميكند. در ساير كشورها، سيستم «آي پي تي وي» براي دسترسي به تلويزيون از طريق تلفن راه اندازي شده، اما سيستم «آي پي مديا» كه در معاونت رسانه مجازي صدا و سيما راهاندازي شده، دامنه وسيعتري از خدمات را به مشتركان ارائه ميدهد.
معاون رسانه مجازي سازمان صدا وسيما يكي از ويژگيهاي رسانه مهر نسبت به رسانههاي موجود را تعاملي بودن در پخش و زمان بندي برنامه و ارائه كيفيت بالا در صدا و تصوير خواند و گفت: اين سيستم را نميتوان يك تلويزيون كابلي ناميد، چون فراتر از يك تلويزيون كابلي عمل ميكند. «رسانه مهر» عنواني فارسي است كه معاونت رسانه مجازي براي اين سيستم انتخاب كرده است.
وي با تاكيد بر توانمندي متخصصان ايراني براي طراحي اين سيستم گفت: اين سيستم با سرعت دو مگابايت در ثانيه از طريق اينترنت براي مشتركان قابل دريافت است. هماكنون يكهزار مشترك در تهران به اين سيستم دسترسي دارند و ميتوانند صوت و تصوير درخواستي، اينترنت، موتور جستجوگر و ساير خدماتي را كه نياز است، روي اين سيستم دريافت كنند.
معاون رسانه مجازي تاكيد كرد: در اين سيستم، قابليت دسترسي به كانالهاي تلويزيون بسيار زياد و نامحدود است و ميتوان گفت كه امكاناتي از جمله تلويزيون، تلفن، نمابر، اينترنت و كامپيوتر شخصي در «آي پي مديا» به صورت سيستم يكپارچه جمع شده است. هزينه استفاده از اين سيستم، تقريبا معادل سيستم اينترنت پرسرعت است و ماهانه بين 10 تا 12 هزار تومان حق آبونمان براي آن تعيين شده است. سياهكلي ابراز اميدواري كرد كه با همكاري ديگر نهادهاي مرتبط با عرصه فناوري اطلاعات از جمله شوراي عالي مجازي كشور، در آينده نزديك همه مردم ايران بتوانند از اين سيستم استفاده كنند.
محتوايي كه رسانه مهر ارائه ميدهد در قالب شبكهاي با عنوان «سروش» تعريف شده است. سعيد اسدي، مدير شبكه سروش در گفتوگو با جامجم توضيحات بيشتري را ارائه داد و گفت: تهران به عنوان اولين فاز اجرايي فعاليتهاي جديد سازمان صدا و سيما در عرصه رسانههاي نوين انتخاب شده و پذيراي رسانه مهر خواهد بود. مشتركين مركز مخابراتي شهيد باهنر (واقع در خيابان شريعتي)كه شماره تلفن آنها با پيششماره گروه (2260)، آغاز ميشود، هماينك ميتوانند براي درخواست خدمات رسانه مهر (آي پي مديا) ثبت نام كنند.
به گفته وي، منوي اصلي رسانه مهر داراي بخشهاي متعددي است كه يكي از آنها بخش تلويزيون درخواستي يا دسترسي به آرشيو است. اسدي در اين باره گفت: در تلويزيون تعاملي رسانه مهر، شما با گذشت زمان و از دست دادن زمان برنامه مورد علاقه تان با امكان مديريت زمان (time shifting) ميتوانيد به مدت 30 روز بر موجودي برنامههاي از دست رفته دسترسي داشته باشيد. در موارد مشابه اين امكان به صورت يك ماهه در جايي تعريف نشده و نهايتا تا يك هفته قبل براي مشتركين، چنين خدماتي فراهم شده است.
پخش فيلم و سريالهاي درخواستي
وي يكي ديگر از قابليتهاي اصلي رسانه مهر را پخش برنامههاي درخواستي معرفي كرد و گفت: در اين بخش، 12 عنوان از محتويات تصويري را براي مشتركين پيشبيني كردهايم كه البته اين تعداد، ظرفيت افزوده شدن را هم دارد. در فهرست برنامههاي درخواستي، مجموعهاي شامل گروههاي مختلف مانند فيلمها و سريالهاي ايراني و خارجي، كودك و نوجوان، تله فيلم، مستندهاي ورزشي، علمي و كلاسيك، آموزشي، خنده و سرگرمي، نماآهنگ و معارف اسلامي تعريف شده است. با اين امكانات ديگر شما نياز نداريد كه هر دفعه به مراكز فروش CD براي خريد اين محتواها مراجعه كنيد.
اسدي ادامه داد: يكي از بخشهاي جذاب و متنوع رسانه مهر، صداي درخواستي است كه در آن سعي شده براي تمامي سليقهها، محصولاتي فراهم شود. موضوعاتي مانند قرائت قرآن كريم، موسيقي، قصه و ده عنوان ديگر در اين شبكه بارگذاري شده است.
وي تجميع وسايل صوتي و تصويري در يك سامانه را از مزيتهاي اين سيستم خواند و افزود: به اين ترتيب شما به واسطه اين نوآوري، ديگر نياز به سيستمهاي كامپيوتر شخصي، دستگاههاي ضبط و پخش با فرمتهاي مختلف، گيرندههاي راديويي و... نداريد، زيرا همه كاربريهاي اين وسايل را در بخشهاي تعريف شده در رسانه مهر، به سهولت در اختيار داريد.
شبكه سروش علاوه بر پخش شبكههاي راديو و تلويزيون چند شبكه اختصاصي ديگر با عنوانهاي كانال كودك و نوجوان، شادي، زندگي و گلچين ماهواره ايجاد كرده است. هر يك از اين شبكهها در موضوعات مشخصشده روزانه 15 ساعت برنامه پخش ميكنند.
جشنواره فيلمهاي كوتاه و پويانمايي فضاي مجازي
معاون مجازي سازمان صدا وسيما روز گذشته همچنين با اعلام برگزاري جشنواره فيلمهاي كوتاه و پويانمايي فضاي مجازي گفت: اين جشنواره به فيلمها و انيميشنهاي زير پنج دقيقه ميپردازد كه روي دو پايگاه اينترنتي «مهرنما» و «باشگاه ايرانيان» قابل دسترسي است.
وي با بيان آنكه اين جشنواره به صورت سالانه برگزار ميشود، افزود: مهلت ارسال آثار به اين جشنواره از ديروز آغاز شد و علاقهمندان ميتوانند تا 15 مهر ماه آثار خود را از طريق دو پايگاه اينترنتي ياد شده به اين جشنواره ارسال كنند.
سياهكلي تاكيد كرد كه اختتاميه اين جشنواره دهم آبانماه برگزار ميشود و در مجموع به 60 اثر برگزيده جايزه اهدا خواهد شد.
احسان رحيمزاده / گروه راديو و تلويزيون