جام جم آنلاين: اين روزها شامپوهاي سر در انواع مختلف و با رنگ، اسانس و خواص متفاوت عرضه ميشود. بسياري تصور ميكنند كه شامپوهاي گياهي يا ويتامينه بر انواع شيميايي ارجح است.
در حالي كه تاثير واقعي شامپو چيزي جز شويندهاي كه ميتواند ميكروب، چربي، گرد و غبار و پوستههاي سر را بخوبي از بين ببرد و موها را تميز كند، نيست؛ پس اصليترين كاري كه شامپو انجام ميدهد، شويندگي است.
شامپو بهعنوان شويندهاي كه ميزان اسيديته آن با پوست ما سازگار است، بهترين شوينده موهاي كثيف تلقي ميشود، اما همين ماده شوينده اگر متناسب با جنس موهاي هر فرد انتخاب نشود، ميتواند به خشك شدن و كدر شدن موها منجر شود.
دكتر مسعود داوودي، متخصص پوست و مو در گفتوگو با جامجم ميگويد: شامپوها از نظر خواص اضافهاي كه به آنها نسبت داده ميشود، هيچ تفاوتي با هم ندارد و اضافه كردن خواصي چون ويتامينها يا عصاره گياهان به آنها چيزي جز تبليغات غيرواقعي نيست.
چه شامپويي انتخاب كنيم؟
متخصصان پوست و مو در تعريف شامپوي مناسب چنين ميگويند: شامپوي خوب شامپويي است كه موهاي سر را بدون ايجاد خشكي، شكنندگي و كدر شدن تميز كند. شامپوي خوب، شامپوي متناسب با جنس موي شماست، اما شامپو نه خونرساني ميكند و نه به مو ويتامين و املاح ميرساند، اينها جز باورهاي غلطي نيست كه ميان مردم به اشتباه رواج يافته است.
دكتر داوودي نيز در تاييد اين مساله ميافزايد: در انتخاب شامپو بايد به جنس موهايتان توجه كنيد. اگر موهايتان چرب است و ظرف يك روز حالت روغني و چسبنده پيدا ميكند، بايد از شامپوهاي مناسب با موهاي چرب استفاده كنيد و اگر هم موهايتان خشك است بايد از شامپوهاي ملايم مخصوص موهاي خشك استفاده كنيد.
اگر موهايتان شوره دارد، ميتوانيد از شامپوي ضد شوره استفاده كنيد؛ شامپوي ضدشوره مثل شامپوي مخصوص موهاي چرب است، اما قدرت اثرگذاري بيشتري دارد.
به گفته متخصصان پوست و مو، هيچ شامپويي به رويش مو منجر نميشود، همچنين شامپو قادر به رساندن ويتامين و پروتئين به پوست سر و ريشه موها نيست.
شامپوها خواص مشابه دارد
بنابراين شامپوها برخلاف خواصي كه به آنها نسبت داده ميشود، با هم تفاوت ندارد. دكتر داوودي در اين باره اضافه ميكند: شامپوهاي ويتامينه قادر به انتقال ويتامينها به ريشه موها نيست، چراكه مولكولهاي ويتامين درشت و از منافذ طبيعي پوست سر قابل جذب است. ويتامينها تنها از طريق داروهاي خوراكي و تزريقي قابليت انتقال به ريشه موها را دارد.
اين متخصص پوست تاكيد ميكند: عصاره گياهاني كه در شامپوها بهكار گرفته ميشود، طي مراحل فرآوري شامپو در كارخانه تحت حرارت زيادي قرار ميگيرد و از بين ميرود. به همين دليل برتري شامپوهاي گياهي بر شيميايي بهدليل داشتن خواص طبيعي گياهان از نظر علمي واقعيت ندارد.
شامپو، ضدريزش مو نيست
برخلاف باور بسياري از افراد ريزش مو نه وابسته به شامپوست و نه با استفاده از شامپوهاي ضدريزش، كاهش مييابد.
به گفته دكتر داوودي، ريزش مو روندي است كه طي يك يا دو ماه تحت تاثير عوامل هورموني، دارويي، برخي بيماريها يا عوامل عصبي اتفاق ميافتد و ربطي به استفاده از شامپو ندارد. البته استفاده از شامپوي غيرمتناسب با جنس مو ميتواند به ساقه مو آسيب بزند و آن را كدر، خشك و بدحالت كند.
وي تاكيد ميكند: كرمها و ماسكهاي تقويتكننده مو نيز نميتواند تاثيري بر كاهش ريزش مو داشته باشد. اما استفاده از آنها ميتواند به ترميم موهاي آسيبديده ناشي از رنگ، فر و مش منجر شود و به ظاهر موها رنگ و شادابي طبيعي ببخشد.
نكته مهمتر آنكه نرمكنندهها برخلاف باور بسياري به ريزش موها منجر نميشود و استفاده از آنها به كساني كه موهاي خشك دارند، توصيه ميشود.
هر روز به موهايتان شامپو بزنيد
ميزان شستوشوي سر هم به ميزان تعريق فرد، چربي سر، مجاورت با آفتاب، استرس، نوع فصل و بسياري عوامل ديگر بستگي دارد.
متخصصان پوست بر اين اساس به كساني كه موهاي چرب دارند، توصيه ميكنند هر روز موهاي خود را با شامپو بشويند اما كساني كه موهاي خشك دارند ميتوانند حتي هفتهاي يك بار موهايشان را با شامپو بشويند.
دكتر داوودي ميگويد: تا زماني كه از شامپويي كه استفاده ميكنيد رضايت داريد، يعني موهايتان از رنگ و حالت مطلوب برخوردار است نيازي به تعويض شامپو نداريد.
بنابراين چيزي به عنوان بهترين شامپو وجود ندارد. مهم آن است كه يك شامپو اثر پاككنندگي رضايتبخشي داشته باشد و متناسب با جنس موي شما انتخاب شود.
پونه شيرازي - گروه سلامت