جام جم آنلاين: اين روزها دلمه برگ مو، خوردن دارد. بخصوص آنكه طعم آن به ترشي ملسي متمايل باشد. اگر ميزان سركه يا آبليموي به كار رفته در اين غذا زياد باشد، محرك غدد بزاقي و شيره گوارشي است و در اين هواي گرم اشتها را تحريك ميكند.
اين غذا باب ميل نسل جوان است و كودكان هم طعم آن را ميپسندند البته بد نيست بدانيد تهديگ برگ مو هم بينظير است و بيشتر در غذاهايي چون لوبياپلو، سبزيپلو و نخودپلو استفاده ميشود.
اگرچه بر اثر حرارت پخت و در مجاورت روغن، برگها كمي برشته شده و گاهي ميسوزد و تا حدودي از ميزان ريزمغذي هايش كاسته ميشود، اما برخلاف تهديگ پلو، سيبزميني يا نان به تركيبات سمي و سرطانزاي آكريلاميد تبديل نميشود و تهديدكننده سلامت نيست.
ارزش غذايي برگ مو
برگ مو حاوي مقداري ساكاروز، ويتامين A، ويتامين C، پتاسيم و برخي اسيدهاي خوراكي است و اگر بيش از نيم تا يك ساعت پخته شود به ميزان زيادي از ويتامين C آن كاسته ميشود، ولي تركيبات ديگرش كمتر دستخوش تغييرات ميشود.
اين برگ به دليل پتاسيم و اسيد «تارتاريك»، ادرارآور خوبي است و سموم بدن را از طريق كليهها دفع ميكند. «تارتاريك» باعث طعم ترش انگور و برگ مو ميشود و خاصيت آنتياكسيدانها را تشديد ميكند.
برگ مو به دليل تركيبات ضدعفونيكننده، دستگاه گوارش را پاك كرده و براي رفع يبوست مفيد است. به كبد كمك ميكند و در رفع نقرس و زردي موثر است.
تركيبات موجود در اين برگها اختلالات گردش خون را رفع كرده و مصرف آن در دوران يائسگي توصيه ميشود.
ساقههاي جوان و سبز رنگ آن براي درمان بواسير مفيد است و دمكرده اين برگها اسهال خوني را برطرف ميكند و بهترين دارو براي رفع حالت تهوع و استفراغ است.
پوست قرمز و ملتهب را التيام ميبخشد و اشتهاآور خوبي است. اين را هم بدانيد، شاخههاي سبز رنگ مو، همچون برگهايش خواص تغذيهاي يكسان و شايد بيشتري دارد.
از برگ موي خانگي استفاده كنيد
معمولا در تهيه دلمه برگ مو از لپه، برنج، گوشت و سبزيهايي چون ترخون و مرزه استفاده ميشود. ترخون ضدعفونيكننده، مسكن و خوابآور است و اگر زياد مصرف شود، غذا را تلخ ميكند. مرزه نيز مقوي معده و هاضم غذاست و اگر زياد استفاده شود، طعم تند و تيزش، مزه اصلي غذا را مخفي ميكند و در برخي افراد باعث ايجاد التهاباتي در داخل دهان ميشود.
اگر اين غذا را با آبليمو يا سركه طعمدار كنيد، جذب مواد ويتاميني، پروتئيني و آهن گوشت را افزايش ميدهد و براي بيماران مبتلا به نقرس مفيد است. اگر هم مبتلا به ديابت هستيد، برنج دلمه را كمتر كنيد و براي طعمدار شدنش از شكر استفاده نكنيد.
به دليل آنكه شستن برگهاي مو به راحتي ممكن نيست و امكان دارد، آلوده به سموم دفع آفات باشد، در صورت امكان از برگ موي درختچههاي خانگي استفاده كنيد.