جام جم آنلاين: گرچه شايد كمتر به اين مقوله توجه كرده باشيد، اما بدون اين كه خودمان خواسته باشيم ابزارهاي نوين ارتباطي مانند اينترنت، گوشيهاي همراه پيشرفته و فضاي مجازي ابعاد مختلف زندگي ما را تحت تاثير خود قرار داده است.
تا جايي كه اگر روزي به يكي از آنها دسترسي نداشته باشيم ديگر حتي قادر به انجام امور روزمره زندگيمان هم نخواهيم بود. با پيشرفت علم و فناوري امكان ايجاد ارتباطات به صورت آسانتر و سريعتر مهيا شده است و روشهاي سنتي جاي خود را به روش هاي مدرن داده است. زماني كه راديو و تلويزيون به عنوان پيشگامان تحولات ارتباطي قدم به زندگي ما گذاشتند اصلا تصور نميشد روزي ابزارهاي ارتباطي بتواند به عنوان ابزارهاي همهكاره جوانب مختلف زندگي ما را تحتتاثير خود قرار دهد.
در اين ميان گذر از آنالوگ به ديجيتال رويدادي است كه بيشك توانسته است نقش مهمي در افزايش توانمنديهاي ابزارهاي ارتباطي داشته باشد. بر خلاف تلويزيونهاي آنالوگ كه عمدهترين خدمات قابل ارائه روي آن تلهتكست است، تلويزيونهاي ديجيتالي ميتواند امكانات و در نتيجه تجربهاي جديد در عرصه تماشاي برنامههاي تلويزيوني در اختيار علاقهمندان و مخاطبان قرار دهد چرا كه علاوه بر ايجاد امكان ارائه شبكههاي تلويزيوني بيشتر، كيفيت صدا و تصوير را نيز افزايش ميدهد، اما اين پايان ماجرا نيست. اگر به تغييراتي كه چند سال گذشته در زمينه ارائه امكانات در بخشهاي مختلف ارتباطي مانند راديو و تلويزيون، تلفن همراه، انتقال اطلاعات از طريق سيستمهاي گيرنده و فرستنده ماهوارهاي و همچنين اينترنت ايجاد شده است، نگاهي بيندازيد متوجه خواهيد شد كه اينترنت به عنوان فاتح اين ميدان رقابتي توانسته است جايگزين بسياري از ابزارهاي ارتباطي شده و يكتنه پاسخگوي همه نيازهاي كاربران باشد. با گسترش تلويزيونهاي اينترنتي در سطح دنيا، ماهواره كمكم جاي خود را به اينترنت ميدهد. توسعه ابزارهاي ارتباطي اينترنتي نيز ميرود تا ارتباطات مخابراتي به شيوه سنتي و از طريق سيمهاي انتقالدهنده، اطلاعات را از ميدان به در كرده و نسل جديدي از ارتباطات را براي انسانها به ارمغان آورد. به اين ترتيب با جايگزيني تلويزيون اينترنتي يا همان IPTV به جاي تلويزيون ماهوارهاي و حتي تلويزيون ديجيتالي كه هنوز مدت زمان زيادي از معرفي آنها نميگذرد و همچنين جايگزيني ارتباطات تلفني اينترنتي به جاي استفاده از خطوط تلفن، رفتهرفته اينترنت به عنوان يك فناوري همهكاره جايگزين تلويزيون، راديو، ماهواره و حتي تلفن خواهد شد و به كمك آن ميتوانيد به هر آنچه ميخواهيد دسترسي داشته باشيد.
تلفن اينترنتي، مقوله جديدي در دنياي ارتباطات
شبكههاي مخابراتي به عنوان يكي از اجزاي جداييناپذير زندگي امروز بيشترين سهم را در تبادل اطلاعات و اخبار به عهده داشته است. امروزه اين فناوري كه قدمتي بيش از 100 سال دارد، شكل پيشرفتهتري به خود گرفته است. تغيير روش برقراري ارتباط تلفني ازجمله پيامدهاي گذر از آنالوگ به ديجيتال است.
امروزه اغلب افراد براي برقراري ارتباط تلفني از راه دور از VOIP يا تلفن اينترنتي استفاده ميكنند. VOIP روشي براي تبديل سيگنالهاي آنالوگ به دادههاي ديجيتال است كه از طريق اينترنت منتقل ميشود. به اين ترتيب يك ارتباط اينترنتي استاندارد به روشي رايگان براي برقراري ارتباطات تلفني در هر نقطهاي از دنيا تبديل ميشود. تنها كافي است هزينه ISP را پرداخت كنيد تا هيچ نيازي به استفاده از خدمات شركتهاي مخابراتي نداشته باشيد.
در سالهاي اخير بسياري از شركتها امكان استفاده از تلفن اينترنتي را براي كاربرانشان در سراسر دنيا فراهم كردهاند و تلفن اينترنتي با استقبال گستردهاي مواجه شده است.
برخي از سيستمهاي ارتباطي اينترنتي اين امكان را در اختيار كاربر قرار ميدهند تا بتوانيد پيامهاي تلفني را نيز از طريق سيستم ايميل دريافت كنيد يا به طور مستقيم از طريق outlook شمارهگيري كنيد. اگرچه روشهاي مختلفي براي عملكرد تلفنهاي اينترنتي وجود دارد، اما چه ايجاد ارتباط بين 2 كامپيوتر فرستنده و گيرنده از طريق يك نرمافزار ارتباطي فراهم شده باشد و چه پهناي باند اطلاعاتي اين امكان را فراهم كرده باشد تا از طريق تلفن معمولي يا كامپيوتر با شخص مورد نظرتان كه ممكن است كاربر تلفن معمولي يا اينترنتي باشد تماس برقرار كنيد، در همه اين روشها صدا تبديل به بستههاي ديجيتالي شده و روي شبكه يا اينترنت ارسال ميشود.
اسكايپ، غول بزرگ تماس از نوع اينترنتي
در ميان افرادي كه استفاده از تلفن اينترنتي را تجربه كردهاند كمتر كسي است كه با اسكايپ و خدمات متنوع آن آشنايي نداشته باشد. اسكايپ نرمافزاري كاربردي است كه امكان برقراري تماس تلفني از طريق پروتكل اينترنتي را فراهم ميكند.
تماس تلفني و ويدئويي بين كاربران اسكايپ رايگان است و اگر كاربر بخواهد از اين امكان براي برقراري تماس با تلفن ثابت يا همراه استفاده كند، ملزم به خريد اعتبار است. شبكه ارتباط تلفني اسكايپ تا پايان سال 2009 ميلادي مورد توجه بيش از 500 ميليون كاربر در سطح دنيا قرار گرفته بود و در سال 2011 مايكروسافت با اختصاص سرمايهاي 5/8 ميليارد دلاري مالكيت اسكايپ را از آن خود كرد. بيشك اين نرمافزار يكي از بهترين گزينهها براي كاهش هزينه مكالمات تلفني است. ضمن اين كه علاوه بر تضمين كيفيت مناسب صدا هنگام گفتوگو، از طريق كدگذاريهاي ويژه امنيت مكالمات را نيز تضمين ميكند.
با اعلام خبر پيوستن اسكايپ به مايكروسافت، بسياري از شركت هاي فعال در اين عرصه از اين كه مايكروسافت با اين تصميم خود انحصار بازار تلفني را در دست ميگيرد، اظهار نگراني كردند.
اما پس از مدتي مايكروسافت اعلام كرد قصد دارد از اين پس امكانات ارتباطي چند رسانهاي را بر مبناي اين نرمافزار به مجموعه خدماتي كه تحت وب ارائه ميدهد، اضافه كند.
منابع: Voip / Fcc.gov / Skype
وايبر، نرمافزاري براي مكالمه مجاني با گوشي هوشمند
دارندگان آيفون بخوبي با برنامه كاربردي وايبر (Viber) آشنا هستند. اين نرمافزار شبيه به نرمافزار اسكايپ محيطي را براي كاربران آيفون فراهم ميكند تا به صورت رايگان براي ديگران پيامك ارسال كرده يا با آنها تماس تلفني برقرار كنند و به اين ترتيب مجبور به پرداخت هزينههاي سرسامآور قبضهاي مخابراتي نباشند. تنها كافي است اين نرمافزار روي گوشي هر دو كاربر نصب شده و گوشي آنها به اينترنت وصل باشد. پيش از اين فقط كاربران آيفون امكان استفاده از اين نرمافزار را داشتند، اما اكنون همه افرادي كه گوشيهاي اندرويدي دارند ميتوانند از امكانات وايبر استفاده كنند. در ميان برنامههاي متنوعي كه اين امكان را براي كاربران فراهم ميكند، كيفيت صداي وايبر در مقايسه مطلوبتر است. ويژگي منحصر به فرد وايبر اين است كه براي استفاده از اين برنامه نياز به ايجاد حساب كاربري نداريد. بلكه اين برنامه با همان شماره تلفن شما كار ميكند. البته بسياري از كاربران عدم پشتيباني وايبر از امكان برقراري تماس ويدئويي را از نقاط ضعف اين برنامه ميدانند و از اينرو بر اين باورند كه وايبر نميتواند رقيب قدرتمندي براي اسكايپ باشد.
براساس آنچه گفته شد ميتوان به اين نتيجه رسيد VOIP يا تلفن اينترنتي اين قابليت را دارد كه تغييرات و تحولات عمدهاي را در آينده سيستمهاي تلفني و مخابراتي ايجاد كند. بسياري از شركتها در تلاش هستند با عرضه خدمات مشابه به جمع ارائهدهندگان خدمات تلفن اينترنتي بپيوندند. از اين رو بسياري از شركتهاي مخابراتي نيز براي اين كه مغلوب فناوري جديد نشوند، قصد دارند مراكز VOIP را در سراسر دنيا راهاندازي كنند تا بتوانند همچنان به حيات خود براي عرضه خدمات مخابراتي ادامه دهند، چراكه پيشبيني ميشود در غير اين صورت فناوري تلفن در آيندهاي نهچندان دور بتواند پاسخگوي تمامي نيازها و امكانات آنها باشد.
فرانك فراهانيجم / جامجم