اهش سطح يخ در زمين
خداحافظ گرينلند
جام جم آنلاين: به احتمال زياد ورقههاي يخي گرينلند بيشتر از آنچه قبلا تصور ميشد در معرض خطر گرماي جهاني قرار داشته و نسبت به افزايش دما آسيب پذيرند.
تحقيقات جديد دانشمندان در دانشگاه مادريد نشان ميدهد دماي آستانه براي ذوب شدن كامل ورقههاي يخي بين 0.8 تا 3.2 درجه سلسيوس بوده و اين ميزان در بهترين حالت حدود 1.6درجه بيش از حد دوران پيش از صنعتي شدن جهان است.
مطالعات دانشمندان در انستيتو PIK مادريد نشان ميدهد هماكنون گرم شدن هواي زمين به ميزان 0.8 درجه تاثير قابل توجهي بر ذوب شدن ورقههاي يخي گرينلند داشته و در دراز مدت باعث افزايش سطح آب درياها به ميزان چند متر شده و ميتواند تهديدي بالقوه براي جان ميليونها نفر روي سياره زمين باشد.
با اين وضع، اندك زماني طول نخواهد كشيد كه ورقههاي يخي گرينلند بسرعت، مرگ خاموشي را تجربه كنند.
كارشناسان معتقدند حيات ورقههاي يخي گرينلند بستگي زيادي به شدت گرماي جهاني دارد. هر چه دما از حد آستانه بالاتر برود يخها با سرعت بيشتري ذوب خواهند شد.
طبق بررسيهاي انجام شده و با توجه به ميزان فعلي انتشار دياكسيدكربن، فعاليتهاي بشر در دراز مدت ميتواند باعث افزايش هشت درجهاي گرماي جهاني شود و با توجه به اين رشد يكپنجم ورقههاي يخي طي 500 سال و كل گرينلند ظرف 2000 سال آينده از بين خواهد رفت.
رابينسون يكي از محققان درگير در اين پروژه تحقيقاتي ميگويد از اين روند نميتوان تحت عنوان فروپاشي سريع ياد كرد، اما در مقايسه با تاريخ زمين، سرعت جريان كنوني زياد بوده و ما در حال نزديك شدن به آستانه بحراني هستيم.
در چنين وضعي اگر بتوانيم گرم شدن كره زمين را به جاي هشت درجه تا دو درجه محدود كنيم، ذوب شدن كامل يخها به جاي 2000 سال 50 هزار سال به طول خواهد انجاميد. اگرچه با تعيين چنين محدودهاي باز هم نميتوان گفت گرينلند به حالت امن و پايداري رسيده باشد.
مطالعات جديد نشان ميدهد تحت شرايطي خاص، ذوب شدن ورقههاي يخي ممكن است به ضايعهاي غيرقابل برگشت تبديل شده و همين موضوع نشان ميدهد ورقههاي يخي گرينلند عناصر مهم و در معرض خطري در سيستم زمين هستند.
اگر دماي جهاني از ميزان آستانه، تجاوز بيش از حدي داشته باشد ذوب شدن ورقههاي يخي به حدي خواهد بود كه حتي اگر پس از هزاران سال شرايط آب و هوايي به دوران پيش از صنعتي شدن جهان باز گردد باز هم گرينلند قادر به رشد و احياي مجدد نخواهد بود. اين موضوع بستگي زيادي به ارتباط بين آب و هوا و ورقههاي يخي دارد.
ورقههاي يخي حدود 3000 متر ضخامت دارند، در نتيجه دما در لايههاي فوقاني كه در ارتفاع بالايي قرار دارند كمتر است.
وقتي سطح ورقههاي يخي در نتيجه ذوب شدن پايين ميآيد سطح ورقهها به ارتفاع كمتر و در نتيجه دماي بالاتر نزديك به سطح زمين ميرسد كه خود همين موضوع باعث ميشود سرعت ذوب يخها شتاب بيشتري به خود گيرد.
بعلاوه يخها بخش زيادي از تابشهاي خورشيدي را به فضا منعكس ميكنند، هنگامي كه سطح پوشيده از يخ كره زمين در نتيجه ذوب شدن كاهش يابد تابشهاي خورشيدي بيشتر جذب زمين شده و همين موضوع باعث افزايش سرعت گرم شدن منطقهاي زمين ميشود.
سايت physorg - مترجم: آتنا حسنآبادي