کتاب گسترش اسلام در سودان تألیف صادق رمضانی گل افزانی به همت مؤسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی در 101 صفحه منتشر شده است.
خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه: کتاب گسترش اسلام در سودان در 2 فصل شامل کلیاتی پیرامون سودان و تصوف و نقش صوفیه در گسترش اسلام در سودان تدوین و به مباحثی مانند ریشههای ظهور تصوف و گرایشهای صوفیه در سودان و آغاز نهضت علمی و فرهنگ دینی و آموزش در دوره فونج بر مبنای تفکر مشایخ طرق صوفیه پرداخته است.
قبل از فصول این اثر که به همت مؤسسه فرهنگی هنری و انتشارات بینالمللی الهدی منتشر شده پیش درآمد، چکیده، مقدمه و گزارش اجمالی تحقیق آمده است.
این اثر حاصل تحقیق و پژوهش صادق رمضانی گل افزانی، رایزن فرهنگی سابق ایران در سودان است. وی که اکنون رایزن فرهنگی ایران در تونس است در پیش درآمد این اثر مینویسد: این نوشتار که با توجه به تحقیقات نگارنده و با تمام نقایص آن اولین اثری است که در کشورمان در مورد سودان عموما و وضعیت اسلامی آن خصوصا نوشته میشود، زمینهای برای تشویق علاقمندان به تحقیق و تتبع بیشتر در مورد این کشور است.
مؤلف در چکیده این اثر مینویسد: شیخ صوفی که در سودان و در قرن دهم هجری به فکی و فقیر معروف بود به طور مستقل و احیانا در سایه حاکمیت وقت در حل معضلات اجتماعی و نشر معارف اسلامی نقش اساسی ایفا میکرد.
نکته قابل ملاحظه آن است که اسلام در سودان از رهگذر تصوف و توسط یک ایرانی به نام تاجالدین بهاری (متولد 928هجری قمری) و از مریدان و مروجان اندیشه شیخ عبدالقادر گیلانی (متوفای 544هجری قمری) تثبیت شد و انتشار یافت.