ترکی | فارسی | العربیة | English | اردو | Türkçe | Français | Deutsch
آخرین بروزرسانی : جمعه 5 مرداد 1403
جمعه 5 مرداد 1403
 لینک ورود به سایت
 
  جستجو در سایت
 
 لینکهای بالای آگهی متحرک سمت راست
 
 لینکهای پایین آگهی متحرک سمت راست
 
اوقات شرعی 
 
تاریخ : دوشنبه 19 دي 1390     |     کد : 30986

دوشنبه 19 دي 15 صفر 9 ژانويه

جنگ يزيد بن ‏مهلب با سپاهيان يزيد بن ‏عبدالملك در سال 102 هجرى قمرى ...

جنگ يزيد بن ‏مهلب با سپاهيان يزيد بن ‏عبدالملك در سال 102 هجرى قمرى

يزيد بن ‏مهلب در خلافت سليمان ‏بن ‏عبدالملك(هفتمين خليفه اموى) به حكومت خراسان و بخش اعظمى از ايران و عراق منصوب گرديد.

وى در مدت خلافت سليمان‏ بن ‏عبدالملك، پايه‏هاى حكومت خويش را در عراق، ايران و خراسان بزرگ مستحكم نمود و فرزندان و كسان خود را به حكومت شهرها و فرماندهى لشكرها منصوب كرد و از اين راه به كسب ثروت و دارايى فراوان و قدرت نظامى و سياسى شگفتى دست يافت.

امّا پس از درگذشت سليمان‏ بن‏ عبدالملك در صفر سال 99 قمرى و جانشينى عمر بن ‏عبدالعزيز به خلافت اسلامى، ابهت يزيد بن ‏مهلب شكسته شد و ستاره قدرتش افول يافت. زيرا عمر بن ‏عبدالعزيز وى را به خاطر گردآورى دارايى فراوان و غصب بيت‏المال مسلمانان و اجحاف و ستمگري نسبت به مسلمانان، از حكومت خراسان عزل كرد و پس از دستور بازگشتش به سوى دارالخلافه، فرمان داد در ميان راه، وى را دستگير و زندانى نمايند.

يزيد بن ‏مهلب در زندان بسر مى‏برد تا اين كه عمر بن ‏عبدالعزيز به بيمارى افتاد و بيمارى‏اش روز به روز شدت گرفت.

يزيد بن ‏مهلب با همدستى نفوذى‏هاى خويش از زندان عمر بن ‏عبدالعزيز گريخت و در جنوب عراق(بصره و كوفه(پنهان گرديد.

پس از وفات عمر بن ‏عبدالعزيز، در سال 101 قمرى، يزيد بن‏ عبدالملك به خلافت رسيد. وى نيز خواهان دستگيرى يزيد بن ‏مهلب شد.

يزيد بن عبدالملك به عاملان خود در عراق نوشت كه يزيد بن ‏مهلب را يافته و دستگيرش نموده و به شام اعزام كنند.

يزيد بن ‏مهلب با گردآورى فرزندان، برادران و كسان خود، سپاهى به وجود آورد و براى عاملان خليفه در بصره، واسط، كوفه و بسيارى از نقاط جنوب‏غربى ايران مزاحمت هايى پديد آورد و با تصرف بصره و واسط و گردآورى هواداران خود از كوفه، تصميم جدى براى نبرد با سپاهيان خليفه گرفت.

از سوى ديگر، يزيد بن ‏عبدالملك، سپاهى به فرماندهى مسلمة بن ‏عبدالملك به سوى عراق حركت داد تا فتنه يزيد بن‏ مهلب را خاموش سازد.

دو سپاه در ميان بصره و كوفه در برابر هم قرارگرفتند و پس از هشت روز تأمّل و ردّوبدل كردن پيام‏ها، سرانجام در نيمه صفر سال 102 قمري، نبردى خونين ميان دو سپاه آغاز شد و از دو طرف، تعداد زيادى كشته و زخمى گرديدند.

مسلمه فرمان داد پلى را كه پشت سر سپاه يزيد بن ‏مهلب بود، آتش زنند تا راه تداركات و پشتيبانى آنان بسته گردد.

سپاهيان يزيد، به تدريج روحيه خود را از دست داده و تعداد زيادى از آنان از ميدان نبرد گريختند و بقيه در برابر سپاهيان خليفه، توانايى خويش را از دست داده و به ناچار، متحمل شكست سنگين شدند.

در اين نبرد، يزيد بن‏ مهلب و برادرانش حبيب و محمد و برخى از كسان او، كشته شدند و تعداد سيصد تن از سپاهيان او اسير شده و آنان را به كوفه منتقل كردند و در زندان كوفه تعداد هشتاد تن را كشته و مابقى را آزاد كردند.

ساير برادران و فرزندان يزيد بن‏ مهلب كه تعدادشان زياد بود، متوارى شدند ولى يكى پس از ديگرى شناسايى و دستگير شده و به اعدام محكوم گرديدند.

بدين سان قدرت و حكومت يزيد بن ‏مهلب و خاندان او درهم شكست و به نيستى سپرده شد.



خلافت مروان‏ حمار، آخرين خليفه اموى در سال 127 هجرى قمرى

خلافت مروان ‏حمار پس از خلع ابراهيم، در پانزدهم صفر سال 127 قمرى آغاز گرديد.

مروان، از سال 127 تا سال 132 قمرى در منصب خلافت قرار داشت و به حكومت امويان، قدرت و استحكام نسبى بخشيد، ولى در برابر جنبش سراسرى عباسيان تاب مقاومت نياورد و سرانجام به دست آنان كشته گرديد. با كشته شدن وى، خلافت امويان كه از سال 41 قمرى(پس از صلح امام حسن‏مجتبى ع) آغاز گرديده بود، در اين تاريخ (132 قمرى) به پايان نكبت‏بار خويش رسيد و با سرافكندگى و شكست نظامى، سياسى، اجتماعى و عقيدتى در جامعه اسلامى مواجه گرديد.



درگذشت « حسين بن عبيدالله» معروف به «غضائري» در سال 485هجري قمري

« حسين بن عبيدالله» معروف به «غضائري» از جمله عالمان حديث شيعه در سال 485هجري قمري دار فاني وداع گفت. اورابه سبب اشراف به علوم شرعي ونقلي شيخ الرافع مي خواندند. غضائري در علم رجال نيز دانشي درخور توجه داشت به گونه اي كه بسياري از سخنان او در علوم رجاليه آمده است.



درگذشت « محمدبن علي بن قاسم » معروف به «دلّالُ الكُتُب » در سال 568هجري قمري

« محمدبن علي بن قاسم » معروف به «دلّالُ الكُتُب »از جمله اديبان مشهور قرن 6 هجري قمري در سال 568هجري قمري در بغداد در گذشت. ازاو اشعار زيبايي بجاي مانده است همچنين كتابي بنام لمح الملح – ديوان اشعاري كه به وي منصوب است گواه طبع شاعرانه اوست. از ديگر كتابهاي مشهور دلال الكتب اثري است كه « زينةُ الدَّهر وعَصره اَهل العَصر»خوانده مي شود.




درگذشت ميرزا محمدعلي مصاحبي متخلص به عبرت در سال1321هجري شمسي

ميرزا محمد علي مصاحبي متخلص به عبرت شاعر و عارف نائيني در سال1321هجري شمسي درگذشت. استاد درغزليات و قصايد شيواي خود اغلب به مدح حضرت محم(ص) و ائمّه اطهار(ع) پرداخته است. عبرت درهنرخوشنويسي هم استاد بود و بويژه دركتابت خط نَسخ مهارت بسيارداشت. ازآثاراستاد مصاحبي،« نامه فرهنگيان و مدينَةُ الاَدَب» را مي‎توان نام برد.



نخستين تظاهرات مردم قم بعد از قيام 15خرداد علیه رژیم در سال1356هجري شمسي

نخستين تظاهرات گسترده مرم مسلمان ايران بعد از قيام 15خرداد سال1342شمسي عليه رژيم طاغوت در 19 دی سال 1356هجري شمسي در شهر قم برپا شد. اين قيام به علّت درج مقاله‎‎اي توهين آميز دريكي ازروزنامه‎هاي عصرتهران آغازشد. روحانيان و مردم با گردهمايي درمسجد اعظم قم آشكارا حكومت پهلوي را خواستارشدند و همين امرموجب اوج گيري نهضت اسلامي ايران شد و عاقبت دربهمن ماه 1357هجري شمسي به پيروزي منتهي گشت.



آغاز عمليات كربلاي پنج در سال1366هجري شمسي

نيروي زميني سپاه پاسداران انقلاب اسلامي در سال1366هجري شمسي عمليات كربلاي پنج را با رمزيازهراء(س) آغازكرد. عمليات كربلاي پنج درمنطقه عملياتي شملچه و شرق بصره انجام شد و هدف ازاجراي آن آزادسازي شلمچه و چند جزيره بود. عمليات كربلاي پنج مدت45روزبطول انجاميد و با موفقيّت كامل به پايان رسيد.



درگذشت استادجمشيد اميني مبتكرشيوه نوين مكتب نقاشي برمالي در سال1377هجري شمسي

استاد جمشيد اميني مبتكرشيوه نوين مكتب نقاشي برمالي در سال1377هجري شمسي بدرود حيات گفت. اودرسال 1282شمسي دراطراف ساوِجبُلاغ بدنيا آمد و بعدها ازشاگردان استاد كمال الملك شد و به حمايت ايشان فاصله نقاشي رنگ و روغن و بافت قالي با پشم و كرك را ازميان برداشت. استاد اميني به به ياري قلم و رنگ بلكه به مدد نخ و تارو پود به پرده‎ها جان بخشيد؛ و بدين ترتيب مبتكرشيوه نوين مكتب نقاشي برقالي درايران شد. 


نوشته شده در   دوشنبه 19 دي 1390  توسط   مدیر پرتال   
PDF چاپ چاپ بازگشت
نظرات شما :
Refresh
SecurityCode