در فرانسه ۷۸ درصد انرژی برق از نیروگاههای اتمی تأمین میشود. در پی فاجعه اتمی فوکوشیما، دولت فرانسه اعلام کرد وابستگی به انرژی اتمی را کاهش میدهد. کارشناسان راهکارهایی برای خداحافظی کامل با انرژی اتمی ارائه کردهاند.
کارشناسان انجمن "نگاوات" در فرانسه از پائیز ۲۰۱۱ با برگزاری نشستهایی در سراسر این کشور، مردم را با طرحی برای تغییر کامل سیاست تأمین انرژی تا سال ۲۰۵۰ میلادی آشنا میکنند. این کارشناسان که در زمینه انرژی و مهندسی ساختوساز تخصص دارند، اعضای انجمنی هستند که ۱۰ سال پیش در پاریس تأسیس شد.
"نگاوات" نام برنامهای است که به صورت تئوری اندازهگیری میکند، با صرفهجویی و مصرف بهینه انرژی، تولید چند کیلو وات برق در هر ساعت را میتوان کاهش داد. انجمن نگاوات به نوعی "اتاق فکر" در زمینه سیاست تأمین و استفاده بهینه از انرژی تعبیر میشود.
این انجمن در سالهای ۲۰۰۳ و ۲۰۰۶ دو سناریو با دو هدف مشخص "پشتیبانی از مصرف آگاهانه انرژی و کاهش تولید گاز دیاکسید کربن" ارائه کرد. این دو سناریو ماه اوت سال ۲۰۱۰ به صورت یک طرح جامع بار دیگر ارائه شدند.
توجه به مشکلات امنیتی قابل پیشبینی تأسیسات اتمی
کارشناسان فرانسوی معتقدند منابع انرژی تجدیدپذیر را میتوان جایگزین انرژی اتمی کرد
در فرانسه ۷۸ درصد برق مورد نیاز کل کشور از نیروگاههای اتمی تهیه میشود. بخش عمده تأسیسات اتمی فرانسه، حدود ۸۰ درصد، در فاصله سالهای ۱۹۷۷ تا ۱۹۸۷ به شبکه برق متصل شدند.
ایوسس ماریگناس مدیر دفتر مستقل «مرکز اطلاعرسانی جهانی انرژی» به عنوان کارشناس انرژی اتمی با انجمن نگاوات همکاری میکند.
ماریگناس معتقد است که اگر میانگین عمر تأسیسات اتمی را ۴۰ سال در نظر بگیریم فرانسه تا سال ۲۰۲۷ به بنبست میرسد. او میگوید: «تا آن زمان باید بخش اعظم نیروگاههای اتمی فرانسه خاموش شوند و حدود ۶ سال بعد یعنی سال ۲۰۳۳ نیز طرح جایگزین کردن انرژی اتمی با موفقیت به اتمام رسد.»
این کارشناس انرژی معتقد است خروج کامل از انرژی اتمی پیش از این تاریخ ممکن نیست به دلیل اینکه ابتدا باید ظرفیت تولید انرژیهای تجدیدپذیر افزایش پیدا کنند. او همزمان تأکید میکند: «اما به دلیل مشکلات امنیتی قابل پیشبینی تأسیسات اتمی زمان بیشتری هم نمیتوان صبر کرد.»
طرح جامعی برای محاسبه میزان تولید و الگوی مصرف
پس از فاجعه نیروگاه اتمی فوکوشیما در ژاپن و همینطور تصمیم آلمان در مورد خاموش کردن نیروگاههای اتمی و فاصله گرفتن از این نوع از انرژی، دولت فرانسه نیز اعلام کرده است وابستگی به برق تولید شده در نیروگاههای اتمی از ۷۸ درصد در حال حاضر را به ۴۰ درصد کاهش میدهد.
البته رئیسجمهور فرانسه اشارهای به افزایش کلی مصرف انرژی در این کشور نکرده است. کارشناسان انجمن نگاوات معتقدند در این زمینه باید به طور جدی کار شود. این کارشناسان معتقدند تغییر سیاست انرژی در آلمان الگویی برای فرانسه به شمار میرود.
انجمن نگاوات در یک سناریوی جامع، طرح مورد نظر خود در مورد تغییر کامل سیاست تأمین انرژی در فرانسه را بررسی کرده است. در این سناریو تمامی منابع تولید انرژی و انرژی مورد نیاز برای تولید گرما، حرکت، تولید برق خانگی و صنعتی مورد توجه قرار گرفتند.
نشستهای پرطرفدار انجمن نگاوات که از پاییز در سراسر فرانسه برگزار میشوند
در نهایت به جای تولید انرژی از نیروگاههای اتمی یا از سوخت نفت و ذغالسنگ، مهمترین منابع تولید انرژی «بیومس، باد و انرژی خورشیدی» تعریف شدهاند.
مهمترین گام: صرفهجویی در مصرف
در این میان مهمترین نکته، آگاهی جامعه در زمینه صرفهجویی در مصرف انرژی است.
از آن گذشته عایقبندی تمامی خانهها در فرانسه، استفاده از دستگاههای برقی و ماشینهایی با مصرف کمتر، بازنگری در مسیرهای شهری با هدف کوتاه کردن مسیرهای رفتوآمد از محل زندگی تا محل کار نیز جزو راهکارهایی هستند که میتوانند به صرفهجویی بیشتر در زمینهی مصرف انرژی ختم شوند.
روزنامه محافظهکار "فیگارو" طرح انجمن نگاوات را "زلزلهای در زمینه انرژی" خوانده است. روزنامهی "لیبراسیون" نیز که به احزاب چپ در این کشور متمایل است، در مقابل نوشته: «انرژی اتمی: اینهم طرحی برای خروج.»
مجله اقتصادی "چلنج" هم بر این باور است که فعالیت انجمن نگاوات "مسیر تازهای از منظر انرژی" فراهم کرده است.
کارشناسان انرژی در فرانسه البته همگی در یک مورد اتفاق نظر دارند و آناینکه: سیاست تأمین انرژی یکی از مهمترین موضوعات انتخابات ریاست جمهوری پیشرو در فرانسه است. نشستهای انجمن نگاوات در نقاط مختلف این کشور با استقبال بسیاری همراه است.