ترکی | فارسی | العربیة | English | اردو | Türkçe | Français | Deutsch
آخرین بروزرسانی : دوشنبه 1 دي 1404
دوشنبه 1 دي 1404
 لینک ورود به سایت
 
  جستجو در سایت
 
 لینکهای بالای آگهی متحرک سمت راست
 
 لینکهای پایین آگهی متحرک سمت راست
 
اوقات شرعی 
 
تاریخ : شنبه 3 دي 1390     |     کد : 30120

زندگي سالم با گياهخواري

براساس آمار سازمان خواربا‌ر و كشاورزي ملل متحد انسان‌ها سالانه 140 ميليارد حيوان را به منظور مصرف غذايي مي‌كشند البته اين آمار شامل آبزيان نمي‌شود.

 
جام جم آنلاين: براساس آمار سازمان خواربا‌ر و كشاورزي ملل متحد انسان‌ها سالانه 140 ميليارد حيوان را به منظور مصرف غذايي مي‌كشند البته اين آمار شامل آبزيان نمي‌شود.
پيش‌بيني مي‌شود در نيمه دوم قرن حاضر اين آمار دو برابر شود اين در حالي است كه اين حيوانات به مقدار عظيمي آب، غذا و زمين نياز دارند و زمين و اقيانوس‌ها را با كود شيميايي و مدفوع خود آلوده مي‌كنند.

براساس گزارش سال 2006 سازمان ملل، يك پنجم آلودگي گازهاي گلخانه‌اي مربوط به صنعت توليد گوشت است كه در كنار آلودگي ‌هاي خودرو‌ها، كشتي‌ها و هواپيماها قرار مي‌گيرد.

در واقع بايد گفت دامداري عامل شماره يك در گرمايش زمين است چرا كه براي تهيه يك كيلو گوشت گاو 20 تا 40 هزار ليتر آب مصرف مي‌شود يا با صرفه ‌جويي چهار عدد همبرگر همانقدر آب مصرف مي‌شود كه به مدت شش ماه استحمام كنيم.

از طرف ديگر نيمي از كشت گندم جهان براي تغذيه دام‌ها استفاده مي‌شود، در حالي كه نزديك به يك ميلياردنفر در گرسنگي به سر مي‌برند.

جالب است بدانيد ساخت دامداري و گسترش زمين‌ها و كاشت علوفه باعث شده است تا 70 درصد جنگل‌هاي آمازون تخريب و برخي گونه‌هاي گياهي بر اثر چراگاه از بين بروند.

عوارض مصرف گوشت قرمز

مصرف گوشت قرمز و فرآورده‌هاي گوشتي خطراتي براي انسان دارد كه يكي از آنها ابتلا به سرطان روده است.

سالانه در دنيا يك ميليون سرطان جديد گزارش شده است و حقيقت تاثير مصرف گوشت بر ريسك ابتلا به سرطان در پژوهش‌ها نشان داده شده است.

پژوهشگران اروپايي پس از بررسي رژيم غذايي 500 هزار نفر به اين نتيجه رسيده‌اند افرادي كه روزي دو بار هر بار 80 گرم گوشت مصرف كرده‌اند نسبت به افرادي كه هفته‌اي يك بار گوشت قرمز خورده‌اند، بيشتر در معرض سرطان روده بزرگ هستند.

دانشمندان عقيده دارند يكي از مواد سرطان‌زا آمين‌هاي هستروسيسكليك است كه با كباب يا سرخ كردن گوشت ايجاد مي‌شود البته اين ماده در مورد مرغ و ماهي هم در شرايط طبخ دماي بالا و سرخ كردن ايجاد مي‌شود.

گياهخواران كمتر در معرض چاقي، ديابت و بيماري‌هاي انسدادي قلب و عروق و فشار خون بالا هستند.با انتخاب رژيم غذايي گياهي مي‌توان به انواع سرطان‌ها و بيماري‌ هاي قلبي ـ عروقي غلبه كرداين ماده سبب تحريك راديكال‌هاي آزاد و آسيب‌رساني به مواد ژنتيكي سلول‌ها مي‌شود. عامل ديگر خطر به گوشت‌هاي فرآوري شده مربوط مي‌شود.

چراكه براي نگهداري بيشتر غذاهاي فرآوري شده‌اي همچون انواع سوسيس، كالباس و همبرگر به آنها نيتريت افزوده مي‌شود كه ماده‌اي سرطاني است.

تركيباتي مانند آهن گوشت نيز كه دو برابر مرغ و ماهي است به سلول‌هاي پوششي روده آسيب مي‌رساند و باعث رشد غيرطبيعي و سرطاني شدن آنها مي‌شود.

علاوه بر اين، مصرف زياد گوشت احتمال سرطان پانكراس را كه يكي از بدخيم‌ترين بيماري‌هاست افزايش مي‌دهد.

گوشت قرمز داراي اسيدهاي چرب با ترانس بالاست و مصرف زياد آن انسان را به سوي بيماري‌هاي قلبي و فشار خون بالا مي‌برد.

به همين دليل هم سالانه 17 ميليون مرگ بر اثر بيماري‌هاي قلبي ـ عروقي گزارش شده است و آمار بيماري‌هاي قلبي در دنيا و ايران اكنون بسيار بالاست. از طرف ديگر مصرف زياد گوشت قرمز سبب بيماري نقرس مي‌شود.

در اين بيماري ميزان اسيد اوريك بالاست و ته‌نشين كريستال‌هاي اسيد اوريك در بندهاي مفاصل ايجاد درد مي‌كند.

ديابت و چاقي نيز از ديگر عوارض گوشت قرمز هستند و سالانه 246 ميليون ديابت گزارش شده است. از طرف ديگر مصرف زياد گوشت باعث تخريب سلول‌هاي بدن و سبب پيري زودرس مي‌شود.

از عوارض ديگر گوشت امكان ابتلا به جنون گاوي و در مورد گوشت پرندگان، آنفلوآنزاي مرغي است. آخرين تحقيقات پزشكي ثابت كرده است يكي از علل مهم سرطان سينه در زنان خوردن گوشت قرمز است.

گياهخواري، راهي براي سالم‌تر بودن

دانشمندان توصيه مي‌كند زندگي سالم به نوعي ديگر داشته باشيد؛ گياهخوار شويد، حامي حيوانات و محيط زيست باشيد و سياره زمين را نجات دهيد.

مي‌توان به سادگي با برگزيدن رژيم غذايي گياهي به بخش عظيمي از سرطان‌ها و بيماري‌هاي قلبي ـ عروقي غلبه كرد.

انجمن قلب و عروق آمريكا اعلام كرده است گياهخواران كمتر در معرض چاقي، ديابت و بيماري‌هاي انسدادي قلب و عروق و فشار خون بالا هستند.

حقيقت اين است كه افراد گياهخوار تنها تكه‌هايي از گوشت را از غذاي خود حذف كرده و آن را با سويا، غلات، حبوبات، لبنيات و تخم‌مرغ كه نه‌تنها داراي مقدار بيشتري پروتئين هستند بلكه مانع وارد شدن چربي، كلسترول حيواني و هورمون‌هاي نامناسب بر بدن خود هم مي‌شوند، جايگزين كرده‌اند.

سويا ارزان و داراي پروتئين، فيبر، كالري، كلسيم، كربوهيدرات، آهن، فسفر، پتاس، روي و ويتامين‌هاي B و A است و سبب كاهش كلسترول خون مي‌شود.

افراد با رژيم غذايي مناسب به سلامتي خود كمك مي‌كنند. مواد گياهي به علت نداشتن چربي ترانس بد، مشكل‌زا نيستند.

علاوه بر آن پروتئين‌ها، ويتامين‌ها و مواد مورد نياز بدن را تامين مي‌كند و به سادگي جايگزين گوشت و وعده‌هاي غذايي مي‌شود.

قارچ از جمله گياهاني است كه مي‌توان آن را به صورت خام يا پخته مصرف كرد. قارچ با داشتن آمينواسيد و پروتئين هم مانند گوشت است و در بازار ايران كميت و كيفيت آن قابل توجه است و بهاي آن با گوشت قابل مقايسه نيست، اما خانواده‌هاي ايراني هنوز آن را جايگزين گوشت نمي‌دانند.

گوشت قرمز نيز به قدري گران است كه البته دست هر كسي به آن نمي‌رسد. قارچ داراي مواد كاني مانند كلسيم ، فسفر ، ويتامين و اسيدهاي آمينه است و با تهيه غذاي خوشمزه و ارزان از قارچ مي‌توان ويتامين‌هاي
A، B، E و K مورد نياز بدن را تامين كرد.

قارچ در بدن انسان توليد ماده لواستاتين مي‌كند كه در پايين آوردن كلسترول خون موثر است. قارچ داراي مقدار زيادي فيبر بوده كه بسيار مفيد است و به تناسب اندام افراد كمك مي‌كند.

در مطالعه ديگري مشخص شده در صورت استفاده افراد ديابتي از مقدار فراوان فيبر كه تنها در وعده‌هاي غذايي گياهي و ميوه‌‌ها وجود دارد آنها قادر خواهند بود كنترل موثري بر ميزان قند خون خود داشته باشند.

در جامعه ما برخي خانم‌ها به دليل مصرف اندك شير، دچار پوكي استخوان هستند و برخي از كودكان وضعيت دنداني و استخواني مناسبي ندارند.

به طور كلي 90 درصد از افراد جامعه كمتر از ميزان لازم كلسيم دريافت مي‌كنند، اين در حالي است كه مصرف شير و سويا ويژگي بسيار ارزنده‌اي دارد و بايد در هرم استاندارد غذايي جايگزين گروه گوشت شود.

مصرف ميوه‌‌ها باارزش غذايي و سلامتي بالا و همچنين مصرف سير و پياز، فلفل سبز، هويج، گوجه فرنگي، ليموترش، كيوي، توت فرنگي و سبزي‌ها منبع فيبر و ويتامين‌هاي مختلف و وجود ويتامين C در اين ميوه‌‌ها از خطرات راديكال‌هاي آزاد و سموم بدن جلوگيري مي‌كند.

مهم‌ترين مزاياي رژيم غذايي گياهي عبارتند از كاهش تصلب شرايين و سكته قلبي، كاهش فشار خون، كاهش كلسترول خون تا 50 درصد، كاهش انواع سرطان‌ها از جمله سرطان دستگاه گوارش، تقويت سيستم ايمني بدن، كاهش بروز ديابت نوع 2، جلوگيري از پيري زودرس، بالا رفتن ضريب هوشي و افزايش طول عمر تا 15 سال در عين حال توجه جمعيت جهان به مصرف گوشت كمتر با صرفه‌جويي در آب تا 70 درصد و توقف گرمايش زمين و برخورداري هواي سالم‌تر همراه است.

در خاتمه اسامي تعدادي از پيامبران، دانشمندان و هنرمندان برجسته گياهخوار را نام مي‌بريم: عيسي مسيح، بودا، زرتشت، گاندي، آلبرت اينشتين، فيثاغورث، ولتر، افلاطون، ژان ژاك روسو، مارتين لوتركينگ، لئوناردو داوينچي، اديسون، مولوي، امام محمد عراقي، صادق هدايت و تعداد زيادي افراد مشهور كه گياهخوار و در سلامتي و نبوغ بوده و زندگي پرثمري داشته‌اند.

دكتر اكبر كوشانفر - استاد دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي، متخصص كودكان


نوشته شده در   شنبه 3 دي 1390  توسط   مدیر پرتال   
PDF چاپ چاپ بازگشت
نظرات شما :
Refresh
SecurityCode