این کنفرانس که بیش از 50 عضو ناظر و از جمله هیئتی از سوی آیة العظمی سيد علي سیستانی به ریاست حجت الاسلام سید مرتضی کشمیری (نمایندهء آيت الله سيستاني در امور بین الملل) در آن حضور داشتند، با اعلام برنامه و ارائه گزارشی از روند فعالیّت های انجام گرفته در طول 10 ماه گذشته توسط حجت الاسلام زکریا مشکور و استاد سید محمد عامر از اعضای هیئت رئیسه اتحادیهء علمای آلمان آغاز گردید.
در همين حال سید محمد عامر که در عین حال مسئولیت دفتر آیة الله سیستانی در برلین را نیز بر عهده دارد در گزارش خود گفت: «با توجه به اینکه اساسنامه، مهمترین سند هر مؤسسه و تشکیلات به شمار می آید و تمام فعالیّت های خرد و کلان فدراسیون در چارچوب آن شکل خواهد گرفت باید بگونه ای تدوین گردد که در طول زمان کمترین تغییرات را داشته باشد و به همین دلیل معمولاً در اساسنامه ها به بیان کلّیات و اصول کلّی و کلان سازمان و مؤسسه پرداخته می شود و مسایل جزئی در ضمن نظامنامهء داخلی پیش بینی می شود.
بدیهی است نظامنامهء داخلی نیز با رأی مجمع عمومی تصویب خواهد شد و می توان در آن کلیه مسایل جزئی ای که ضروری دیده می شود گنجاند .
بنابراین از اساسنامهء موجود نباید انتظار داشت که همهء جرئیات را بیان کرده باشد بلکه سعی شده که در آن از مفصّل گویی و پرداختن به جزئیات پرهیز شود.»
وی همچنین افزود: «نهاد مرجعیّت و روحانیّت از ویژگی ها و امتیازات شیعه و مدرس اهل البیت(ع) است و لذا در اساسنامهء پیشنهادی کوشیده شده است تا در چارچوب معیارها و ضوابط قانونی بدون آنکه دخالتی در تصمیم گیریها و فعالیتهای این مجلس صورت بگیرد، به نوعی نظارت مرجعیّت و روحانیّت تأمین گردد.»
پس از آن حجت الاسلام شیخ ابو باقر رکابی از روحانیون عراقی ِ عضو هیئت رئیسه اتحادیهء علمای آلمان به ایراد سخن پرداخت و فلسفهء تشکیل این اجلاس را یادآور شد و بر ضرورت حفظ اخلاص در تمام مراحل این حرکت بزرگ تاریخی تأکید نمود.
در ادامه آیة الله سید عباس حسینی قائم مقامی رئیس اتحادیهء اروپایی علمای شیعه در سخنان کوتاهی ضمن یاد کرد دو تن از اعضای اتحادیهء علمای آلمان که در ماههای اخیر از دنیا رفته اند (حجة الاسلام حمزه گل علی و حجة الاسلام خلیل عبد اللهی)، همزمانی برگزاری این اجلاس با آغاز امامت و ولایت امام زمان (عج ) را به فال نیک گرفت و گفت: «از امتیازات و ویژگی های این اجلاس این است که با ترکیبی از روحانیّت و تئولوگ های دینی و نمایندگان مراکز اسلامی شیعی شکل گرفته است. واقعیّت این است که مشکل امروز مسلمانان در اروپا، فقط فقدان ِ سازمان بافتگی و تشکیلات نیست. البته سازمان و تشکیلات، ضرورتی قطعی برای همهء اقلیّت ها و از جمله اقلیّت های مسلمان است و جامعهء اروپایی نیز به حقّ از ما انتظار دارد که از پراکنده گی و تشتّت بپرهیزیم و در این جامعه ، مسئولانه تر حضور پیدا کنیم و قطعاً سازمان ِ واحد و هماهنگی و همکاری همهء جمعیّت های دینی در ضمن یک تشکیلات و سازمان شناخته شده و قانونی ، مشارکت اجتماعی ِ آنها را مسئولانه تر و قانونمند تر می کند ولی در کنار این «سازمان واحد»، نکتهء دیگری هم وجود دارد که بدون توجهء به آن مشکلات همچنان ادامه خواهد داشت و آن نکته این است که آنان که به نام اسلام و مسلمانان سخن می گویند و مدیریت و رهبری ِ جمعیّت ها وسازمانهای دینی را برعهده دارند تا چه میزان از «مشروعیّت ِ دینی» برخوردارند ؟ و تا چه میزان می توان گفتار و رفتار آنانرا از نظر دینی مورد تأئید دانست و آنرا منطبق با آموزه ها و تعالیم اسلامی انگاشت؟
همهء ما آگاه هستیم ، امروز یکی از بزرگترین مشکلات در حوزهء تفکّر ِ اسلامی ، تفسیرها و قرائت های مختلف و متفاوتی است که ارایه می گردد ، تفسیر ها و قرائت هایی که گاه در تضادّ کامل با یکدیگر قرار دارند ؟!
نه تنها بسیاری از مسلمانان در برابر این چندگانکی دچار ابهام و پرسش می شوند ، بلکه مخاطبان ِ غیر مسلمان نیز با این پرسش جدّی و مهم مواجه می باشند که بلاخره کدامیک از این تفسیرها و نظریه ها را می توان به عنوان نظر و رأی اسلام و مسلمانان پذیرفت؟
کدامیک از این افراد و سازمانها که نظریه ها و تفسیرهای مختلف ارایه می دهند ، سخنگویان ِ رسمی و مشروع ِ اسلام و مسلمانان می باشند ؟! و ما باید کدامیک را جدّی بگیریم ؟!
به صراحت عرض می کنم و همانگونه که بارها گفته ام این مشکل ، به برکت وجود نهاد مرجعیّت و روحانیت در میان پیروان اهل بیت(ع) و شیعیان ، ذاتاً و اصالتاً وجود ندارد و یا بسیار کم و ضعیف می باشد ، امّا فقدان مکانیزم « اجتهاد دینی » در ساختار ِ برخی از مذاهب دیگر اسلامی که سایر برادران و خواهرن مسلمان ما از آنها پیروی می کنند ، باعث شده است تا در میان آنان چیزی به نام «مرجعیّت» و «روحانیّت» که رسماً مسئولیت تبیین نظریه ها و آموزه های دینی را بر عهده دارد ، وجود نداشته باشد و به همین دلیل افراد مختلف به خود حقّ می دهند که به نام اسلام سخن بگویند و نظریه ها ، تفسیرها و برداشتهای خود را از اسلام و سنّت اظهار نمایند بدون آنکه ملاک و معیار مشخص و دقیقی برای سنجش و شناخت ِ درستی ِ و صحّت این نظریه ها و برداشتها وجود داشته باشد ولی در مدرس اهل بیت (ع) ذاتاً و اصالتاً ما با چنین معضل و مشکلی مواجه نیستیم .
مسلمانان ِ شیعه و پیروان اهل البیت (ع) در طول تاریخ هزار و چهار صد سالهء خود ، دو نکته و دو سخن اصلی و مهم دارند که هویت بخش آنهاست ، نخست اینکه پس از پیامبر گرامی اسلام (ص) چه کسی با چه شرایط و ویژگی هایی ، صلاحیّت رهبری و خلافت مسلمانان را داشته است ؟! که این مسأله ، ماهیت تاریخی دارد.
و نکتهء دوم اینکه پس از پیامبر که جریان ِ نزول وحی خاتمه می یابد ، چه کسی یا کسانی با چه شرایط و ویژگی هایی از حقّ و شایستگی تفسیر کتاب و سنّت برخوردارند؟! و به عبارت واضح تر ، پس از رسول الله برای تفسیر و تبیین آیات قرآن کریم و سنّت نبوی (ص) به سراغ چه کسانی باید رفت و بر اساس چه مکانیزمی باید عمل کرد ؟!
ما مسلمانان شیعه، به استناد رهنمودها و تعالیم صریح و تردید ناپذیر و قطعی پیامبر اسلام (ص) ، در هر دو مورد به اهل البیت (ع) مراجعه کرده ایم ، و تنها آنان را حجّت و معتبر می دانیم . و آنان نیز برای ما اصول و معیارها ، شیوه و منهج تفسیر قرآن و سنّت و روش ِ استخراج نظریه ها و آموزه های اسلامی را از متون مقدس اسلامی بیان فرموده اند و شکل گیری نهاد مرجعیّت و روحانیت نیز بر همین اساس است و در واقع مشروعیت خود را از تعالیم اهل البیت (ع) کسب می کند . »
سخنران دیگر افتتاحیه حجت الاسلام سید مرتضی کشمیری نمایندهء آیت الله العظمی سیستانی بود . که با اشارهء به اهمیّت این اجلاس و ضرورت تشکیل مجلس اعلای شیعیان در آلمان ، برخی از ویژگی های این مجلس که باید مورد توجه قرار بگیرد را یادآور شد .
پس از پایان مراسم افتتاحیه ، اجلاس وارد بحث از اساسنانهء مجلس شیعیان آلمان شد ، این اساسنامه که در طیّ 7 ماه توسط کمیتهء منتخب ِ اجلاس ماه می 2008 و پس از بحث و بررسی در بیش از 10 جلسهء فشردهء کاری به تصویب مقدماتی رسیده بود اینک جهت تصویب نهایی به مجمع عمومی ارایه می گردید.
پس از پایان بحث از اساسنامه برای تصویب آن در دو مرحلهء کلیات و جزئیات رأی گیری بعمل آمد و با اکثریت قریب به اتفاق آراء به تصویب و امضای نمایندگان جمعیت های اسلامی شیعه و اعضای اتحادیهء علماء رسید. پس از تصویب اساسنامه ، نوبت به انتخاب اعضای هیئت رئیسه مجلس اعلای شیعیان آلمان رسید. در این مرحله 38 نفر از اعضای مجمع عمومی ( که نمایندگان مراکز و جمعیت اسلامی شیعه می باشند ) با اعلام نامزدی ، خود را در معرض انتخاب قرار دادند تا از میان آنان 13 عضو هیئت رئیسه برگزیده شوند . یادآور می شودکه از 13 عضو هیئت رئیسه به ترتیب آراء ، 4 نفر به عنوان رئیس ، معاون ، منشی و حسابدار می باشند و 9 نفر دیگر به عنوان مشاور به عضویت هیئت رئیسه در می آیند .
سرانجام در انتخابات هیئت رئیسه که بخش زیادی از کنگره را به خود اختصاص داد و تا پاسی از شب به طول انجامید ، 13 نفر عضو اصلی و 2 عضو علی البدل از ملیّت های آلمانی – عراقی – لبنانی – ترک – پاکستنی – افغان – مصری – ایرانی برگزیده شدند و بدین سان « نخستین مجلس عالی شیعیان آلمان » تشکیل گردید .
گفتنی است نخستین اجلاس بزرگ مراکز شیعی در آلمان در ماه می 2008 تشکیل گردید . شرکت کنندگان در آن اجلاس با تصویب ضرورت تشکیل مجلس عالی شیعیان ، کمیته ای را جهت تهیه و تدوین پیش نویس اساسنامه و آماده سازی مقدمات لازم برای مدّت 6 ماه برگزید ، کمیتهء مذکور با برگزاری 7 جلسهء فشردهء تخصصّی و 3 جلسهء عمومی متن اساسنامه را تدوین نمود و پس از آن می بایست فوراً به مجمع عمومی عرضه می گردید و اجلاس روز شنبه که با تأخیر چند ماهه برگزار شد در اجرای مصوّبه اجلاس نخست بود.
منبع: اخبار شیعیان