حجتالاسلام و المسلمین رئیسی در نشست خبری با بیان اینکه دشمن در این مدت دو راهبرد «منزوی کردن ایران اسلامی در جهان» و «مأیوس کردن مردم در درون» دنبال میکرد، گفت: دشمن در هر دو راهبرد شکست خورد و ما در مقابله با راهبرد منزوی کردن ایران اسلامی در ابتدا اعلام کردیم برجام اولین و آخرین پرونده مورد پیگیری ما نیست و پروندههای متعددی در حوزه سیاست خارجی داریم که همزمان دنبال میکنیم.
به گزارش ایکنا، نشست خبری حجتالاسلام و المسلمین سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهور کشورمان، با اصحاب رسانه از لحظاتی پیش با تلاوت آیاتی از کلامالله مجید توسط سعید پرویزی، قاری بینالمللی کشورمان در سالن اجلاس سران آغاز شد.
رئیس جمهور در ابتدای این نشست که به مناسبت هفته دولت و با حضور بیش از ۲۵۰ خبرنگار، عکاس و تصویربردار برگزار شد، با تسلیت ایام اربعین و آرزوی زیارت دلنشین برای زائران اربعین حسینی و تشکر از اصحاب رسانه گفت: رسانهها همواره دولت را در اطلاعرسانی یاری میدهند و بخشی از رسانهها نیز با نقد منصفانه خود به دولت کمک میکنند و لذا از همه آنها تشکر میکنم.
ضرورت ارتباط دولت و رسانهها
وی با بیان اینکه ارتباط دولت و رسانهها را یک ضرورت میدانم، گفت: رسانهها همواره برای تبیین نظرات دولتمردان برای مردم و انعکاس نظرات مردم به دولتمران فعال هستند و این یک ارتباط دوسویه و دوجانبه برای ارتباط مردم و دولتمردان است تا دولتمردان در جریان دغدغهها و مشکلات مردم قرار بگیرند.
رئیسجمهور اظهار کرد: دولت کار خود را دو سال قبل در حالی آغاز کرد که شرایط و وضعیت کشور، به لحاظ کرونا، اقتصاد دارای کسری بودجه و تورم و کاهش کالاهای اساسی، خاص بود و دولت با چنین وضعیتی مواجه بود به نحوی که برخی صاحبنظران و دولتمردان گذشته میگفتند چگونه دولت میخواهد وضعیت را مدیریت کند و به پیش ببرد اما با توکل به خدا و اعتماد به داشتهها ملت و کشور و نیروهای جوان و کارامد، کار را آغاز کردیم.
رئیسی افزود: شاید این ناباوری برای دشمنان و برخی در داخل وجود داشت اما از جایی که کشور ظرفیت فراوانی دارد و معتقدیم تغییر گفتمان در دولت با بازگشت به مردم و با مردم بودن و نگاه به داشتهها و ظرفیتهای درونی و رجوع به داخل رخ داد و توانستیم بسیاری از مسائل را حل کنیم و کار ما با این نوع نگاه آغاز شد.
وی ابراز کرد: در حوزه مبارزه با کرونا، با کمکهای مؤمنانه مردم و کادر بهداشت و درمان این وضعیت در مدت کوتاهی عوض شد. وضعیت کسری بودجه حدود ۴۸۰ هزار میلیارد تومانی که میتوانست برای کشور مشکلساز شود با ایجاد منابع جبران شد. وضعیت تورمی قریب به ۶۰ درصد تبدیل به تورم حدود ۴۶درصد فعلی شد. وضعیت کالاهای اساسی نیز اطمینانبخش شد و شرایط کسب و کار و تحصیل و تلاش متفاوت گردید، به نحوی که رشد اقتصادی در سال ۱۴۰۰و ۱۴۰۱ به حدود ۴ درصد رسید.
رئیسجمهور با بیان اینکه اینها نشانه ایجاد امید در کشور است، گفت: تورم تولید از ۱۰۳ درصد به ۳۰ درصد رسید. رشد ماشینآلات تولید به ۱۹ درصد و رشد تولید ۶۰ درصد شد.
نشست خبری رئیسجمهور به مناسبت هفته دولت
وی افزود: در حوزه اشتغال، بیکاری به ۸,۲ درصد رسید و در ۲۳ استان کشور اعلام شد بیکاری شرایط کاملا متفاوتی نسبت به قبل پیدا کرده است. تعداد کارخانهها و کارگاههای نیمه تعطیل و تعطیل وارد کانال ۵ هار شد که به معنای فعال شدن تولید و اشتغال است. اینها شاخصهایی است که نشان میدهد ظرفیتها و تلاشهای انجام شده جواب داده و خواهد داد.
شکست دو راهبرد دشمن
رئیسی با بیان اینکه دشمن در این مدت دو راهبرد «منزوی کردن ایران اسلامی در جهان» و «مأیوس کردن مردم در درون» دنبال میکرد، گفت: دشمن در هر دو راهبرد شکست خورد. در بعد منزوی کردن ایران اسلامی موفق نشدند زیرا در ابتدا اعلام کردیم برجام اولین و آخرین پرونده مورد پیگیری ما نیست و پروندههای متعددی در حوزه سیاست خارجی داریم که همزمان دنبال میکنیم ولذا در این راستا پرونده ارتباط با کشورهای همسایه، اسلامی و همسو را دنبال کردیم و موفق شدیم.
رئیسجمهور یادآور شد: در این رابطه سطح روابط اقتصادی و تجاری ما با کشورهای همسایه و همسو متفاوت شد و ۱۴ درصد رشد ارتباط تجاری و اقتصادی با کشورهای همسایه داشتیم. ارتباطات با آمریکای لاتین، آفریقا و بسیاری از کشورهای آسیایی و فعال شدن در اتحادیه اوراسیا و عضویت در بریکس و شانگهای نشاندهنده قدرت کشورمان است و مشخص میکند که دشمن در راهبرد منزوی کردن کشورمان شکست خورده است.
وی بیان کرد: در زمینه ناامید و مایوس کردن مردم هم به همین ترتیب است. به یاد دارید که هنوز چند ماهی از روی کار آمدن دولت سیزدهم نگذشته بود که یک حمله سایبری به پمپ بنزینها به صورت سراسری انجام گرفت و کشور تلاش کردند که مردم را عصبانی کنند اما مردم بسیار هوشیارانه و با بصیرت کار را دنبال کردند و دشمن را ناکام گذاشتند. دشمن هم متوجه شد که مردم با دولت همراه هستند و بنای دولت هم بر کار است و شعار دولت هم ما «میتوانیم» است.
رئیسی اظهار کرد: اعتقاد دولت این است که همچنان که ایران در حوزههای بسیاری مثل دفاع مقدس، دفاع از حریم حرم، حوزههای علم و فناوری، صنایع هستهای و نظامی موفق شد و در بسیاری از حوزههای دیگر توفیق به دست آورده و حتما در حوزههای دیگر هم موفق خواهد شد. لذا دشمن احساس کرد کشور در حال پیشرفت است.
وی با اشاره به تحلیل به جا و حکیمانه رهبر انقلاب اسلامی در دانشکده افسری، گفت: دشمن احساس کرد ما در همه حوزهها در حال پیشرفتیم و لذا به سمت ایجاد اغتشاش در کشور روی آورد. تصور آنها این بود که با اغتشاش میتوانند کار را دنبال کنند. حتی غربیها میز مذاکره را ترک کردند و دل به اغتشاشات بستند و تصورشان این بود که اینگونه میتوانند به اهدافشان برسند.
دشمن در مسیر القای ناامیدی
رئیس جمهور با بیان اینکه دشمن در پیشبرد هر دو راهبرد خود ناکام ماند و امروز با تلاش و مجاهدت جاری در کشور امید در دلهای مردم روز به روز افزونتر شده و شاخصها گویای پیشرفتهایی چشمگیری است که به برکت حضور و تلاش خود مردم حاصل میشود، بیان کرد: در گذشته در سفرهای خارجی برای تبلیغ توانمندیهای کشور عمدتا صنایع دستی ایران را با خود میبردند، اما امروز ما محصولات دانشبنیان را با خود به کشورهای خارجی میبریم تا همگان به سطح توانمندیهای جوانان ایران اسلامی پی ببرند و ببینند که امروز ایران کشوری پیشرفته و فناور است.
رئیسی با بیان اینکه دشمن همچنان تلاش میکند در عرصههای مختلف به نحوی اطلاعرسانی کند که ناامیدی در جامعه القا شود، گفت: ایران اسلامی امروز با سرعت در مسیر پیشرفت حرکت میکند. به عنوان مثال طرحی که دیروز پس از ۲۰ سال وقفه به بهرهبرداری رسیده بود، پیش از این چندین بار از سوی شرکتهای خارجی در شرایط تحریمی نیمهکاره رها شده بود، اما در این دولت با تلاش جهادی در مدت ۲۰ ماه راهاندازی شد و از این قبیل کارها بسیار زیاد در کشور در حال انجام است.
دشمن در پیشبرد دو راهبرد «منزوی کردن ایران در جهان» و «مأیوس کردن مردم در درون» شکست خورد
رئیسجمهور با اشاره به پیشنهاد خود برای راهاندازی اردوهای راهیان پیشرفت افزود: امروز دولت برای بسیاری از مشکلات باقی مانده از گذشته که در برنامههای توسعه قبلی نیز برای رفع آنها برنامهریزی شده بود، اما موفق به رفع آنها نشده بودند، برنامه دارد و این برنامه نیز صرفا نوشته روی کاغذ نیست و دولت اقدامات لازم را نیز آغاز کرده و به عنوان مثال در حالی که در ابتدای این دولت ۲۲ هزار مگاوات ناترازی در عرصه تولید برق داشتیم، امروز این ناترازی به ۱۵ هزار مگاوات کاهش یافته است.
رایگان شدن آب و برق و گاز خانوادههای کم درآمد
رئیسجمهور در ادامه به تشریح اقدامات دولت در حوزه مسکن پرداخت و گفت: اختصاص زمین و تسهیلات از جمله اقدامات دولت در این حوزه بود که همین چندی پیش بیش از ۱۰۰ هزار واحد مسکونی به متقاضیان تحویل داده شد.
وی افزود: رایگان شدن آب و برق و گاز خانوادههای کم درآمد در کنار رایگان شدن بیمه سلامت از برنامههای مهم دولت است به طوری که در کشور کسی نباشد که تحت پوشش نباشد و در همین ارتباط ۶ میلیون نفر به صورت رایگان بیمه شدند. ما یقین داریم با کمک مردم و مردمی کردن اقتصاد و با حضور و مشارکت مردم در حوزه های مختلف و نشاط اجتماعی بسیاری از مسائل قابل حل است.
رئیسجمهور با اشاره به گزارش وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: در بهار امسال ۲۵ میلیون نفر از مردم در رویدادهای فرهنگی و هنری با نشاط شرکت کردند. همچنین در عید امسال بیش از ۵ میلیون سفر نوروزی داشتیم و در اربعین نیز تعداد زیادی از مردم به کربلا سفر کردند که اینها نشانههایی است که مردم علاوه بر خواستهها و گاهی گلایههایی که از بخشهای مختلف دارند اما نشاط و حضور و مشارکت آنها با دولت برای باز کردن گرهها جدی است.
رئیسجمهور با بیان اینکه دولت به دنبال آن است که این راه را با همراهی مردم و با نگاه به ظرفیتهای داخلی طی کند، گفت: به گفته رهبر انقلاب اسلامی ما به قله نزدیکیم و هرگز در این راه ناامیدی در دل راه نخواهیم داد.
ضرورت نقد منصفانه دولت
در ادامه این نشست، رئیسجمهور به پاسخگویی به سؤالات خبرنگاران پرداخت و در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه بهرغم عملکرد قابل قبول دولت در ۲ سال گذشته از جمله رشد اقتصادی و مهار تورم، برخی رسانههای اصلاحطلب علاوه بر سانسور این اقدامات به تخریب، توهین و تمسخر دولت میپردازند با تاکید بر ضرورت رعایت انصاف به ویژه در میان اصحاب قلم و رسانه، گفت: نقد اگر همراه با رعایت انصاف باشد بسیار خوب است. ممکن است دولت در بخشهایی هم دچار مشکل باشد اما باید آنچه را که دولت تحویل گرفته و آنچه در طی این مدت انجام داده را در کنار یکدیگر دید.
رئیسی با بیان اینکه اختلاف دیدگاه در کشور امری طبیعی است، اما نباید نسبت به منافع ملی بیتوجه بود، تصریح کرد: نقطه اشتراک همه مردم و گروههایی که دل در گرو نظام و کشور دارند منافع ملی است. باید به خاطر اقدامات انجام شده با کمک مردم شکرگذار بود و در عین حال به بیان نقصها نیز پرداخت.
رئیسجمهور با اشاره به اینکه دولت با اتکا به شعار «ما میتوانیم» به دنبال حل مشکلات است، اظهار کرد: ما هرگز دنبال آن نبودیم که مشکلات را به درون جامعه انتقال دهیم، بلکه آمدهایم تا مشکلات جامعه را به گردن بگیریم و بارها به مدیران دولتی نیز تاکید کردهام در عین بیان حقایق و واقعیتها به هیچوجه حق نگران کردن مردم را ندارند.
رئیسی اصلاح نظام پرداخت یارانهها و حذف رانت ارز ۴۲۰۰ تومانی را از جمله چالشهای پیش روی دولت در ابتدای کار دانست و گفت: ما بدون حل مسائل از کنار آن عبور نمیکنیم، ولو اینکه حل مشکلات با چالشها و سختیهایی نیز همراه باشد. اگر چه ممکن است رویه برخی مسئولان گذشتن از کنار مسائل باشد، اما ما چنین رویهای نداریم و در حل مشکلات نیز از نخبگان کمک میگیریم. لذا از همه دغدغهمندان کشور، نظام و مردم به ویژه اصحاب قلم و رسانه میخواهم با رعایت انصاف به بررسی عملکردها بپردازند.
نقش مثبت سفرهای استانی در فهم میدانی مشکلات
رئیسجمهور در پاسخ به سؤالی پیرامون تجربه خود از سفرهای استانی در دولت سیزدهم و آثار این سفرها گفت: برخی در اوایل آغاز سفرهای استانی در این رابطه به من انتقاد میکردند که در پاسخ گفتم شش روز در تهران به اداره امور کشور می پردازم و یک روز به سفر استانی میروم. به عبارتی شش روز کار ملی و یک روز نگاه به استانها داریم. سفرهای استانی برای دیدن مشکلات بسیار مورد توجه است.
وی ابراز کرد: میتوان در تهران نشست و گزارشی ارائه شود که اکنون با داشتن ابزارهای ارتباطی این کار بسیار راحت است و میتوان با فیلم و مستندسازی گزارش را برای حل مشکلات ارائه داد اما دیدن نقص کارها به انسان حس میدهد و به همکاران خودم توصیه کردم حس را در میدان پیدا کند و مسئولان برای حل مشکلات مردم در میدان باشند. پیگیری مصوبات این سفرها از چند جانب دنبال میشود و مردم بدانند صرف رفت و آمد نیست و حل مشکلات مورد توجه قرار دارد.
نقش حضور ایران در بریکس و شانگهای در مقابله با تحریمها
رئیسی در پاسخ به سوالی درباره پیوستن به بریکس و برخی انتقادات نسبت به عدم ارتباط تجاری و اقتصادی با غرب گفت: ابتدا اعلام کنم که ما میز مذاکره را ترک نکردیم و آنها بودند که این میز را ترک کردند و البته الان به دنبال بازگشت به میز مذاکره هستند.
رئیسی بیان کرد: برخی میگویند راهکار برون رفت از مشکلات ما لبخند زدن آمریکا یا برخی کشورهای اروپایی است اما من بارها عرض کردم که ما منتظر لبخند آنها نخواهیم شد و اقتصاد و زندگی مردم را وصل به اراده آنها نمیکنیم.
وی اظهار کرد: ائتلاف جهانی بریکس و ائتلاف منطقهای شانگهای و عضویت در این ائتلافها حتما میتواند در برابر تحریمهای آمریکا نقش آفرینی کند. ایران کشور با ظرفیتی هست و آنها نیز به خوبی از آن اطلاع دارند و مشخصههای ایران را میدانند و موقعیت ژئوپلیتیک آن را میشناسند.
رئیسجمهور تأکید کرد: با ظرفیتهای زیادی که داریم عضویت ایران در شانگهای و بریکس و حضور در ائتلافهای منطقهای و فرامنطقهای را بسیار موثر میدانیم. این تأثیر دو طرفه است و هم برای آنها و هم برای ما تاثیرگذار است اما در عین مسئله رفع تحریمها را هم همزمان دنبال میکنیم ولی منتظر تصمیم آنها برای کشور نخواهیم شد.
وجود دوقطبی در کشور القاء دشمن است
رئیس جمهور در پاسخ به سؤالی درباره رویکرد دولت نسبت به فضای ملتهب جامعه، موضوع کارآمدی برخی مدیران و وعدههای داده شده در انتخابات نظیر پل ساختن به جای دیوار کشیدن در جامعه گفت: ما معتقد به وجود التهاب در جامعه نیستیم، بلکه وضعیت دشمنان را بسیار ملتهب میبینیم. در جامعه ما اختلاف نظر وجود دارد اما معنای این اختلاف نظر التهاب نیست و وجود دوقطبیها از القائات دشمنان است.
رئیسی در ادامه وجود اشتراکات فراوان در جامعه بهرغم برخی اختلاف نظر و دیدگاهها را از جمله ویژگیهای جامعه سرزنده ایران اسلامی برشمرد و اظهار کرد: همه کسانی که دغدغه کشور را دارند و عموم جریاناتی که در درون نظام تعریف میشوند بر تقویت اشتراکات موجود در جامعه تاکید دارند.
پایبندی قطعی دولت به وعدهها
رئیسجمهور در ادامه با یادآوری نامه ۶۱ اقتصاددان مخالف دولت در خصوص هشدار به وقوع تورم سه رقمی در کشور عدم تحقق آن، گفت: بنده هرگز نگفتم که این افراد اقتصاد نمیدانند یا دغدغه کشور را نداشتند، چون چنین ادبیاتی را نمیپسندم، بلکه معتقد بودم که این مسئله یک تفاوت نگاه اقتصادی است که در نقطه مقابل آن کاهش تورم با اقدام و عمل و اتکا به ظرفیتهای داخلی محقق شد. این به معنای وجود دوقطبی در جامعه نیست بلکه به منزله تفاوت نگاه و عقیده است که در دیگر مسائل از جمله مسائل اجتماعی نیز صدق میکند.
رئیسی اظهار کرد: در جریان اغتشاشات پاییز سال گذشته بنده هم در دانشگاهها و هم در سطح شهر حضور داشتم که هم با استقبال مردم مواجه میشدم و هم برخی اعتراضاتی را مطرح میکردند که این نشانه التهاب در جامعه نیست، ممکن است افرادی در جامعه خواستههایی داشته باشند که حتما مورد توجه خواهد بود. در عین حال بنده وعدههای انتخاباتی داده شده را به یاد دارم و به آن وفادار خواهم بود، گرچه ممکن است تفسیرها در این زمینه متفاوت باشد، اما پایبندی به وعدههای انتخاباتی قطعی است.
نشاط علمی دانشگاه نباید دچار مشکل شود
رئیسجمهور در پاسخ به سؤالی درباره برخی رفتارهای مجرمانه در دانشگاهها از سوی برخی اساتید و برنامه دولت برای حفظ محیط علمی دانشگاهها گفت: حفظ آرامش در محیط علمی دانشگاهها در گرو رفتار مسئولین، اساتید و دانشجویان دانشگاههاست. نشاط علمی دانشگاهها نباید دچار مشکل شود، برگزاری کرسیهای آزاداندیشی همواره مورد تاکید دولت بوده و دولتمردان به تأسی از مقام معظم رهبری ارتباط با دانشجویان و محیطهای دانشگاهی را مورد توجه قرار میدهند و این روش را دنبال خواهند کرد.
دشمن در پیشبرد دو راهبرد «منزوی کردن ایران در جهان» و «مأیوس کردن مردم در درون» شکست خورد
رئیسی با بیان اینکه در قضایایی که اتفاق افتاد برخی دچار غفلت شدند و حتماً باید آنها را آگاه کرد، اظهار داشت: نباید محیط دانشگاه از محیط آرامش علمی و دانش افزایی به محیط دیگری تبدیل شود و این موضوع بسیار مهم است. افرادی که دچار خطا یا اتهامی شدند ما با الهام گرفتن از فرمان عفو رهبری که نسبت به متهمان دادند، نسبت به دانشگاه ها و کسانی که تخلف کردند و مرتکب خطایی شدند، عمل میکنیم و قرار شد آنجا هم شامل این عفو شود، که اعلام شد.
رئیسجمهور بیان کرد: اگر افراد نادری بخواهند قانونشکنی کنند، خود دانشگاه، دانشجو و استاد نباید اجازه دهند؛ اگر فردی بخواهد نظم دانشگاه را برهم زند، نمی شود، چون دانشگاه چارچوبی دارد و همه باید به قانون پایبند باشند. بیش از دانشجو، استاد و بیش از استاد مدیران و دست اندکاران دانشگاه باید به قانون پایبند باشند. بنابراین قانونمداری میتواند دانشگاه را پیش ببرد و حافظ این انضباط در دانشگاه، دانشجو و استادان و مدیران در امر دانشگاه هستند.
وی یادآور شد: مواردی در روزهای گذشته به من گزارش شد که در کمیتههای انضباطی برخورد شده و من گفتهام پیگیری کنند و این موضوع را برای روشن شدن بیشتر دنبال خواهیم کرد. لذا معتقدم فضای دانشگاه با نشاط، روحیه علمی و قانونمداری و توجه به قانون باشد.
ابراز امیدواری نسبت به برگزاری بی نظیر راهپیمایی اربعین
رئیسجمهور در پاسخ به سوالی درباره حضور زائران ایرانی در راهپیمایی میلیونی اربعین و هماهنگیها با دولت عراق برای پذیرایی بهتر از زائران گفت: من از دولت و ملت عراق برای میزبانی از زائران اربعین صمیمانه تشکر میکنم. دولت عراق تمام امکانات خود را برای برگزاری هرچه بهتر این رویداد مهم به کار گرفته و مردم عراق هم با تشکیل موکبها در صحنه هستند و از زائران اباعبدالله پذیرایی میکنند. دولت ایران نیز تمام تلاش خود را برای فراهم کردن زیرساختهای بهتر برای زیارتی آسان، راحت و دلنشین برای زائران انجام داده اما کار اصلی با مردم است چرا که آنها حضور پررنگ با نشاط و با انگیزهای در این مراسم دارند.
رئیسی با اشاره به تشکیل ایستگاههای صلواتی و موکبهای زیاد در این رابطه گفت: در این مسیر چه در عراق و چه در ایران پذیرایی زیادی را از زائران امام حسین(ع) شاهد هستیم.
رئیسجمهور با قدردانی از مردم ایران برای حضور پررنگ در این مراسم و همکاری مناسب دو دولت و دو ملت برای رقم زدن این رویداد عظیم، گفت: این رویداد بزرگ جلوه اتحاد ملتهای اسلامی است و امیدوارم با تمهیدات خوب دولت عراق و حضور پررنگ مردم، شاهد مراسم اربعین بینظیری نسبت به سالهای گذشته باشیم.
تشریح برنامه دولت برای حمایت از دهکهای پایین جامعه
رئیسجمهور در پاسخ به سؤالی درباره برنامه دولت برای نحوه توزیع یارانهها و حمایت از دهکهای پایین جامعه، با اشاره به اقدامات دولت در اصلاح نظام پرداخت یارانهها گفت: امروز به غیر از یک دهک مابقی افراد جامعه یارانه ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی دریافت میکنند که با اضافه شدن کالابرگ به سبد معیشت این رقم افزایش یافته است.
رئیسی با بیان اینکه علت تاخیر در ارائه کالابرگ، آماده نبودن زیرساختهای آن بوده است، افزود: از زمان تعیین شده ارائه کالابرگ به صورت آزمایشی در چند استان آغاز شده است، هدف دولت از این اقدام جلوگیری از ایجاد تلاطم در سفره مردم با تغییر احتمالی قیمت ارز بوده است و در حال حاضر به ۵ دهک کالابرگ تخصیص یافته که امکان توسعه آن وجود دارد.
وی با اشاره به افزایش یارانه در دولت از ۴۵ هزار تومان به ۳۰۰ ، ۴۰۰ و ۵۲۰ هزار تومان اظهار کرد: آنچه در موضوع پرداخت یارانهها مورد توجه دولت بوده است، کم کردن فاصله طبقاتی، ثبات در قیمتها و کاهش نرخ کالاهاست که تحقق این اهداف در گرو موفقیت دولت در رشد تولید است.
رئیسی افزایش ارزش پول ملی بهرغم توطئه و حربههای دشمنان با دستکاری در قیمتها و عددسازی در فضای مجازی را از جمله برنامههای مهم دولت عنوان کرد و گفت: از ابتدای امسال سه دستگاه اقتصادی دولت یعنی وزارت اقتصاد و امور دارایی، سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی برنامهای برای تحقق شعار سال ارائه کردهاند که به صورت مستمر رصد و تحقق آن در حال پیگیری است.
رئیسجمهور با بیان اینکه برخی ادعا کردند هدف دولت از اصلاح نظام پرداخت یارانهها جبران کسری بودجه بوده است، افزود: محاسبه میزان افزایش یارانهها به دهکهای مختلف جامعه نشان میدهد که تلاش دولت توزیع عادلانه یارانه و حذف رانتخواری و نه درآمدزایی برای دولت بوده است.
رئیسی در پاسخ به سؤالی درباره پیشرفتهای ملت ایران گفت: مهم ترین نکته همواره امید به آینده است، دشمن میخواهد ملت را ناامید کند، اما ما باید امیدوارنه حرکت کنیم تا دشمن از تحرکات خود پشیمان و مجبور به عقب نشینی شود که این کار را ملت ایران انجام داده است.
رئیسجمهور با طرح این موضوع که بسیاری از سران کشورهای خارجی از ما میپرسند با وجود تحریم و تهدید چگونه پیشرفت دارید، گفت: هنر ملت ایران تبدیل تهدیدها به فرصتها است و این کار را تاکنون خیلی خوب انجام داده و اصلا به همین خاطر دشمن عصبانی شده است. ما بیشترین تهدید و تحریم را در صنایع نظامی، هستهای و علم و فناوری داشتیم اما امروز حرف اول و برتر را در این عرصهها میزنیم.
رئیسی تصریح کرد: دشمنان تصور میکنند با تحریم و تهدید ملت ما متوقف میشود، غافل از اینکه ملت ایران برای موفقیت تلاش میکند و این رمز موفقیت کشور است. آنها میخواستند کشور رشد اقتصادی و تولیدی نداشته باشد، اما تمام نقشههایشان شکست خورد، البته مشکلاتی مثل تورم در کشور وجود دارد که با تلاش و پیگیری این مسائل حل خواهد شد.
رئیسجمهور توجه و اجرای سیاستهای اساسی نظام که توسط امام راحل و رهبر معظم انقلاب تبیین شده را عامل سعادت کشور و مردم دانست و افزود: ما در حوزههای مختلفی سیاستهای مصوب داریم که ابلاغ شده و هر دولت و مجلسی باید بر اساس سیاستهای ابلاغی و اسناد بالادستی فعالیت کند. بنای دولت سیزدهم توجه به سیاستها، قوانین و قانونمداری و ظرفیتهای ملت است.
وی درباره برنامه دولت در زمینه افزایش سرانه مطالعه و توسعه سبد فرهنگی خانوادهها گفت: این دغدغه فرهنگی مهم و قابل توجهی است، بیشتر موضوع قیمت کتاب به قیمت کاغذ ربط دارد که ما در زمینه تولید کاغذ میتوانیم خودکفا شویم، چرا که زمینههای آن در کشور موجود است.
رئیسی بیان کرد: میزان تولید کاغذ کشور قابل قبول نبود که در این دو سال به موضوع کاغذ توجه ویژهای شده و افزایش چشمگیری در تولید کاغذ حاصل شده است. برای نمونه در حال حاضر کتب درسی با کاغذ ایرانی تولید میشود. مرز ما در حوزه چاپ و نشر کتاب همانگونه که رهبر فرزانه انقلاب در نمایشگاه کتاب دستور فرمودند خودکفایی در تولید کاغذ است که با همکاری وزارتخانههای مرتبط در حال تحقق است و به زودی اعلام میکنیم که در حوزه تولید کاغذ خودکفا شدهایم.
رئیسجمهور درباره منابع مالی ایران در ژاپن و سفر به این کشور گفت: ارتباط جمهوری اسلامی ایران با همه کشورهایی که خواهان برقراری ارتباط دوستانه باشند، خوب خواهد بود و تعامل اساس ارتباطات است. ما با ژاپن همکاری و ارتباط داریم و به دنبال توسعه این روابط هستیم. در خصوص منابع پولی ایران در این کشور نیز این یکی از پروندههای دولت در زمینه آزادسازی منابع ارزی در سایر کشورها است.
رئیسجمهور ادامه داد: توصیه ما به همه کشورها این است که مستقل زندگی کنند و به آمریکا وابسته نباشد و تحت تاثیر کشورهای دیگر نباشد. ما ارتباط خوبی با ژاپن داشته و خواهیم داشت و تاکید داریم که تمام پول ایران در سایر کشورها باید در قالب داد و ستد به کشور باز گردد. البته ایران فقط در کشور کره جنوبی پول بلوکه شده داشت و سایر دارایی ما در تمام نقاط جهان تحت نظر بانک مرکزی است.
رئیسی درباره سفر به ژاپن هم گفت: من در زمان مناسب به ژاپن سفر خواهم کرد و از مقامات ژاپنی هم دعوت کردیم تا به تهران سفر کنند.
وی در پاسخ به سؤالی درباره احیای برجام گفت: دولت از ابتدا برجام را به عنوان یک پرونده در حوزه سیاست خارجی دنبال کرده، اما موضوع سیاست خارجی ما مانند گذشته تکگزینهای نیست. سوال این است که آیا رویکرد دولت سیزدهم به موضوع مذاکرات صحیح بود، پاسخ این است که بله. از ابتدای دولت، به دنبال اقداماتی که از قبل صورت گرفته بود، گروهی را تعیین کردیم تا کار دنبال شود و مذاکرات جدی بر روی یک متن که اروپاییها هم رسما آن را قبول داشتند و میگفتند خواستههای ایران در آن دقیق است، صورت گرفت. مذاکرات ما در راستای همان توافق اصلی هم بود چرا که ما در زمان آن قرارداد نبودیم که البته اگر بودیم این توافق دقیقتر تنظیم میشد تا امروز این گرفتاریها به وجود نمیآمد.
رئیسی با اشاره به این موضوع که در متن ارائه شده خواستههای به حق ملت مطرح شد، بیان کرد: این آمریکا و اروپا بودند که به تعهدات خود عمل نکردند، اما ایران به طور کامل به تعهدات خود پایبند بود. آژانس بینالمللی انرژی اتمی ۱۵ بار اعلام کرده که برنامه هستهای ایران انحرافی ندارد، اما کشورهای غربی میخواهند از موضوع هستهای استفاده سیاسی کنند تا به کشور مستقلی مانند ایران فشار بیاورند. در هر صورت ما میز مذاکره را ترک نکردیم که بهانه دست دشمن ندهیم، اما آنها به تصور اینکه در اغتشاشات میتوانند دستاوردی داشته باشند، میز مذاکره را ترک کردند و اکنون برگشتند.
رئیسجمهور افزود: دولت در مذاکرات و طرح حقوق ملت برای احقاق حق و رفع تحریمهای ظالمانه کوتاهی نکرده و در جبهه دیگر یعنی خنثی کردن تحریمها نیز فعال هستیم.
رئیسی در ادامه در پاسخ به سؤالی در تشریح اقدامات دولت در حوزه اینترنت و پیام رسانها گفت: نقش و جایگاه اینترنت در زندگی مردم به سرعت رشد کرده و این مسئله بسیار مهمی است. از همان ابتدا هم تاکید داشتم که فضای اینترنت باید به گونهای باشد تا همه دسترسی آسانی به آن داشته باشند. گامهایی که امروز وزارت ارتباطات برداشته مانند گسترش فیبر نوری نیز در همین راستا است. در مورد شبکه ملی اطلاعات هم رشد آن از ۲۴ درصد به حدود ۶۵ درصد رسیده است و تا پایان سال به بیش از ۸۰ درصد میرسیم که توسعه و گسترش زیرساختها عین دستور رهبری است.
رئیسجمهور درباره پلتفرمهای پیامرسان اظهار کرد: فضای کشور کاملا آماده فعالیت همه سکوهای پیامرسانی است، فقط ما به پلتفرمهای خارجی اعلام کردیم، مانند کشورهای اروپایی و آمریکایی و دیگر کشورها باید در ایران هم پاسخگوی فعالیتهای خود باشید، چرا که ایران با سایر کشورها فرقی ندارد.
رئیسی در پاسخ به سؤالی درباره زمان اثرگذاری اقدامات دولت در سفره مردم گفت: معیشت دغدغه همه بوده و اقدامات دولت در جهت بهبود معیشت مردم است. افزایش تولید، رشد تجارت خارجی و صادرات در زندگی مردم موثر است و وقتی ما بتوانیم اقداماتی برای آزادسازی پولهای بلوکه شده کشور انجام دهیم، قطعا بر دسترسی مردم به کالا و قیمت آن اثرگذار است. اساس تحریمها ایجاد مشکل در سفره مردم بود و دولت به دنبال تسهیل زندگی ملت است.
وی افزود: افزایش تولید، رشد اقتصادی و رشد ذخایر بانک مرکزی در جهت بهبود معیشت مردم است اما دولت برخلاف گذشته که سفره مردم به دلار وابسته بود، برنامه دلازدایی از معیشت مردم را دارد تا نوسانات مرتبط با دلار در زندگی مردم تاثیری نداشته باشد.
دشمن در پیشبرد دو راهبرد «منزوی کردن ایران در جهان» و «مأیوس کردن مردم در درون» شکست خورد
رئیسجمهور درباره اهمیت مشارکت حداکثری در انتخابات مجلس گفت: از افتخارات جمهوری اسلامی ایران این است که برخلاف کشورهایی که ادعای مردمسالاری دارند، در ایران همه نهادها با انتخاب مردم شکل میگیرند. اگر امام راحل فرمودند میزان رای مردم است، برای این بود که حقیقتا به رای ملت اعتقاد داشتند و اینکه میگوییم انتخابات باید مشارکتی، رقابتی، همراه با سلامت و امنیت باشد، نه شعار و ادعا بلکه کاملا واقعی است.
رئیسی درباره افزایش مشارکت مردم در انتخابات با بیان اینکه قطعا سطح مشارکت مردم تاثیرگذار است، گفت: این حضور باید حداکثری باشد. هر چه عدد رأیدهندگان بالاتر شود، پشتوانه مجلس قویتر خواهد بود و مجلس قوی دولت قویتری را شکل میدهد که در نتیجه ایران قوی ساخته میشود، لذا طبق تاکید رهبر معظم انقلاب تمام تلاشها برگزاری انتخابات با مشارکت حداکثری است.
رئیسجمهور درباره گامهای دولت در زمینه حقآبه ایران از افغانستان گفت: دولت به تنشهای آبی در مناطق مختلف کشور توجه و برای مدیریت آنها برنامههایی در دست اقدام دارد و بنا داریم این تنشها به حداقل برسد. ارتباط ما با همسایگان خوب است. قراردادهایی از گذشته بین ایران و کشورهای همسایه وجود دارد و تاکید ما هم پایبندی به این قراردادها است و پیگیر اجرای آنها هستیم.