گزارشهای اولیه از شروع مراحل توسعه رآکتور هستهای فضایی جدید چین نشان میدهد که این رآکتور هستهای فضایی ممکن است ۱۰۰ برابر قدرتمندتر از رآکتور هستهای فضایی ناسا باشد و طراحی نمونه اولیه آن نیز در حال حاضر تکمیل شده است.
به گزارش ایسنا و به نقل از آیای، گزارشی از "ساوث چاینا مورنینگ پست" نشان میدهد که برنامه فضایی چین، طراحی اولیه یک راکتور هستهای فضایی قدرتمند را تکمیل کرده است.
برنامه فضایی این کشور در حال ساخت این راکتور است تا با آژانسهای فضایی دیگری مانند ناسا که برنامههای هستهای را دنبال میکنند، همگام باشد. ناسا اخیراً از شرکتهای خصوصی درخواست کرده است طی ۱۰ سال آینده یک سیستم شکافت هستهای توسعه دهند تا انرژی مورد نیاز برای مأموریتهای فضایی در ماه را تامین کند.
چین و آمریکا وارد یک مسابقه فضایی جدید میشوند
برنامه فضایی چین که تاکنون برخی از اجزای راکتور خود را ساخته است، میخواهد با انرژی هستهای ماموریتهای آینده خود در ماه و مریخ را تامین کند.
راکتور چین قادر به تولید یک مگاوات برق خواهد بود که آن را ۱۰۰ برابر قدرتمندتر از دستگاهی میکند که ناسا میخواهد تا سال ۲۰۳۰ به ماه بفرستد.
ناسا گفته است که سیستم شکافت هستهای آن میتواند تقریباً ۴۰ کیلووات برق تولید کند که برای تأمین انرژی ۳۰ خانوار به مدت یک دهه کافی است.
ماه گذشته، چین دومین ماموریت سرنشیندار خود را به ایستگاه فضایی جدید خود پرتاب کرد. ناسا نیز به تازگی بازگشت به ماه را طی ماموریت "آرتمیس" که تاریخ پرتاب اولیه آن برای سال ۲۰۲۴ تعیین شده بود، تا حدی به دلیل اختلاف حقوقی میان شرکت "بلو اوریجین" با "اسپیسایکس" بر سر اعطای قرارداد ساخت فرودگر ماه به "اسپیسایکس" تا سال ۲۰۲۵ به تعویق انداخت. همین اتفاق باعث شد که "بیل نلسون" مدیر ناسا این نگرانی را مطرح کند که چین ممکن است قبل از اینکه ناسا دوباره به ماه برسد، پا به ماه بگذارد.
ناسا میگوید برای رقابت با چین باید هستهای شود
اگرچه اطلاعات کمی در مورد مشخصات پروژه راکتور شکافت هستهای چین درز کرده است، اما "ساوث چاینا مورنینگ پست" میگوید که دو دانشمندی که در این پروژه مشارکت داشتهاند، این هفته تأیید کردهاند که نمونه اولیه این راکتور تکمیل شده و همچنین ساخت برخی از اجزای حیاتی راکتور نهایی به اتمام رسیده است.
برخی نگرانیها وجود دارد که محرمانه بودن برنامه راکتور هستهای فضایی چین به این معنی است که ممکن است در مورد یک حادثه، مانند وقوع حادثهای که میتواند مواد رادیواکتیو را در مدار زمین پخش کند، مقررات دولتی وجود نداشته باشد.
"ژانگ زی" دانشمند فضایی در موسسه شانگهای میگوید: ایجاد یک سیستم ارزیابی ایمنی و مدیریت مناسب با وضعیت فناوری کشورمان، افزایش شفافیت در پیشرفت تحقیق و توسعه برای کاهش نگرانیهای عموم مردم ضروری است.
چین در سال ۲۰۱۹ یک باتری کوچک رادیواکتیوی را همراه با کاوشگر "یوتو ۲"(Yutu ۲) به کره ماه فرستاد که اولین کاوشگری بود که در سمت پنهان ماه فرود میآمد. این باتری البته تنها قادر به تولید چند وات انرژی برای کمک به فعالیت کاوشگر بود.
اکنون ساخت نمونه اولیه راکتور شکافت هستهای جدید چین بخشی از یک پروژه جاهطلبانهتر است که بر اساس آن چین قصد دارد خود را به عنوان رهبر جهان در فضا مطرح کند. از طرف دیگر، اوایل سال جاری، ناسا در جلسه استماع کنگره آمریکا اعلام کرد که ایالات متحده باید تلاشهای خود را برای توسعه فضاپیمای هستهای به منظور رقابت با چین افزایش دهد.