جام جم آنلاين: سال 1390 به نام جهاد اقتصادي ناميده شد تا در اين سال وضعيت اقتصادي كشور با جهشي بزرگ با شكستن حلقه تحريم اقتصادي در كنار ابعاد سياسي و فرهنگي متحول شده و ايران اسلامي مانند هميشه الگويي براي ديگر كشورها باشد.
نامگذاري سال جديد با عنوان جهاد اقتصادي توسط رهبر معظم انقلاب و تاكيد ايشان بر پيشرفت كشور در جاده تعالي و همت و تلاش مسوولان طي ساليان متمادي، نشان از حركت شتاببخش همراه با جديت و همت در مباحث مهم كشور دارد.
قطعا اين نامگذاريها اتفاقي نيست كه انديشهاي در پشت آن نهفته نباشد و بر اين اساس جامعهاي كه در حوزههاي سياست، علم، فرهنگ و هنر به موفقيتهاي بزرگ در سطح جهاني دست يافته، هماكنون بايد در حوزه اقتصاد نيز به صورت موفقيتآميز رو به پيشرفت گذاشته و به نتايج ملموسي برسد.
سيل تحريمهاي دشمنان اسلام بر ملت ايران ـ كه زمينهساز بسياري از موفقيتهاي كشور بود ـ در سال جديد بيشتر مورد توجه قرار گرفت و رهبر معظم انقلاب با اشاره به حركت شتابنده كشور، بخصوص بر محور اقتصاد سال جديد را جهشي براي ورود به سومين دهه پيشرفت و عدالت دانستند.
از آنجا كه براساس آموزههاي ديني بزرگان ما هرگاه فقر از دري وارد شود ايمان از در ديگر خارج ميشود، ميتوان اين سخن حضرت علي(ع) را چنان مدنظر قرار داد كه رشد اقتصاد و جهاد در راه رسيدن به آن ميتواند در زدودن فقر از چهره جامعه و توسعه عدالت در كشور در سايه مديريت سياسي و بينالمللي مناسب دنبال شود.
بر ملت ايران و ناظران روشن است كه ايران اسلامي توانسته است در مباحث مختلف سياسي بخصوص در قبال تحريمها، غرب را با چالش جدي مواجه كند و با موفقيتهاي روزافزون به عرصه هستهاي، نانوتكنولوژي، هوافضا و ديگر عرصههاي علمي وارد شود و بسياري از زيادهخواهيها و اعمال فشارها را در راه پيشرفت ايران ناكام بگذارد، لذا بر اين مبنا براي صيانت و حفاظت از دستاوردها و ايجاد جهش اقتصادي با رهنمودهاي بزرگان نظام، ملت ايران قصد دارد براي گذر از موانع پيشرو و نهادينه كردن دستاوردها، يك تحول اقتصادي همراه با جهش در كشور را به منصه ظهور برساند كه لازمه دستيابي ايران به جايگاه شايسته خويش در عرصه اقتصاد است.
با توجه به دستاوردهاي مهم جمهوري اسلامي ايران و اتكا به سند چشمانداز 20 ساله كشور «جهاد اقتصادي» را ميتوان سرآغاز حركتي در راستاي عقب راندن تحريمها و پيشرفت بيشتر ملت ايران به سوي عزت و استقلال با محوريت ايستادگي در مقابل طرحهاي ظالمانه غرب قلمداد كرد.قاطبه تحليلگران معتقدند كه رسيدن به عزمي جديد در راستاي تحولات اقتصادي بايد از دايره سخن خارج شده و مسوولان كشور با نگاه دورانديشانه به اين مبحث مهم توجه نمايند.
حال با گذشت حدود 2 ماه از اين نامگذاري كه يكي از اصليترين جهات آن همگرايي 3 قوه مهم نظام در رسيدن به اهداف تبيين شده است، ضرورت اين امر ايجاب ميكند كه استراتژي بلندمدتي كه بازيگران آن قواي حكومتي بوده تنظيم شود تا هرگونه ناهماهنگي در سياستهاي اتخاذ شده از بين برود.
طبيعي است در اين مسير پرهيز از مسائل حاشيهاي و بعضا اختلافي و بزرگ كردن آنها چنانچه رهبري فرمودهاند دوري از هر گونه اقدامي كه موجب شادي دشمن و ناراحتي دوستان شود خصوصا در اين مسائل بسيار ضروري و حائزاهميت است.
بر اين اساس، مجلس شوراي اسلامي به عنوان اولين قوه پيشگام در تحقق اين شعار با تشكيل كميسيون ويژهاي در نخستين هفته كاري خود در سال 1390 راهكارهاي تحقق منويات رهبر معظم انقلاب اسلامي را جامه عمل پوشاند و با مشخص كردن اعضا و وظايف جديد، پيگير تحقق جهاد اقتصادي در خانه ملت شد.
قبل از تشكيل اين كميسيون ويژه، علي لاريجاني رئيس مجلس با اشاره به عزم قاطع نمايندگان ملت براي تحقق اين شعار اعلام كرد كه از بين بردن بيكاري و مشكلات مربوط به اشتغال بايد به عنوان محوريترين هدف مدنظر قرار گيرد.
بر اين اساس، رئيس كميسيون ويژه جهاد اقتصادي نيز در اولين اظهاراتش بعد از تشكيل اين كميسيون در مجلس شوراي اسلامي اعلام كرد كه بحثهاي كارشناسي جهت هدفگذاريها از اهميت زيادي برخوردار است و بايد كارهايي مدنظر قرار گيرد كه ظرفيت ايجاد جهش به روش جهادي را داشته باشد.
حسين نجابت، نماينده تهران بر لزوم همگرايي و همسويي براي تحقق اهداف عاليه كشور تاكيد كرد و يادآور شد كه قطعا مجلس با دستگاههاي ذيربط در حوزه اجرا و قضا هماهنگ خواهد بود تا نظرات آنها را دريافت كند.
نجابت: بحثهاي كارشناسي جهت هدفگذاريها از اهميت زيادي برخوردار است و بايد كارهايي مدنظر قرار گيرد كه ظرفيت ايجاد جهش اقتصادي به روش جهادي را داشته باشد
اما اين اظهارنظر رئيس كميسيون كه خاطرنشان كرده مجلس با پرهيز از شعار پيگير رسيدن به يك اقتصاد پايدار است از سوي برخي اعضاي قوه مجريه كاري نمادين عنوان و اعلام شده كه مجلس در عمل موفق به اجراي اين انديشه نخواهد شد، ولي نمايندگان بر اين مساله تاكيد دارند كه ميزان موفقيت 2 كميسيون ويژه طرح تحول اقتصادي و اصل 44 و خروجي تصميمات آنها به گونهاي بوده كه نقش بسزايي در تصميمگيريها در قوه مقننه و قوه مجريه داشته است.
لذا تشكيل كميسيون ويژه جهاد اقتصادي نيز با بهرهگيري از تجربيات گذشته خواهد توانست فرمايشات رهبر معظم انقلاب درخصوص جهاد اقتصادي را محقق كند.
حجتالله رحماني، عضو كميسيون كشاورزي آب و منابع طبيعي با اشاره به اين كه در گفتمان ديني ما بر كلمه جهاد تاكيد ويژه شده و از آن معناي تلاش و زحمت مضاعف تلقي ميشود عقيده دارد كه وقتي كلمه جهاد روي امري عنوان ميشود ديگر مساله حالت تقدس پيدا ميكند و اجر و مزد آن، الهي خواهد بود.
نماينده اليگودرز با بيان اين كه وقتي لفظ جهاد از سوي ولي فقيه براي سال 90 مدنظر قرار گرفته، قطعا كساني كه در اين مسير گام ميگذارند در راه خدا حركت ميكنند يادآور شد كه با توجه به تحريم، عناد و دشمنيهايي كه دنياي استكبار عليه جمهوري اسلامي ايران صورت داده رهبر معظم انقلاب تشخيص دادند كه حركت عظيم و گستردهاي جهت تقويت بنيه اقتصادي كشور صورت گيرد و بر اين مبنا مجلس نيز به عنوان يكي از قواي سهگانه كشور تصميم مهمي مبني بر تشكيل كميسيون ويژهاي براي سرعت بخشيدن به طرحها و لوايحي كه مربوط به جهاد اقتصادي و همكاري با دولت است، اتخاذ كرد.
بهروز جعفري، عضو كميسيون فرهنگي مجلس نيز با تاكيد بر اين كه كلمه جهاد براي امور مقدس بيان ميشود يادآور شد كه اين كلمه در مورد تهديد خارجي و دشمن معنا پيدا ميكند و از آنجا كه در حال حاضر حوزه فعاليت استكبار عليه كشور در حوزههاي مختلف فرهنگي، اجتماعي، اقتصادي و سياسي است بايد تلاش ويژهاي براي خنثي كردن هرگونه تهديدات در زمينههاي مختلف ازجمله مباحث اقتصادي صورت گيرد.نماينده سميرم با بيان اين كه مسوولان موظف هستند نيازهاي مردم را در بخش اقتصاد مرتفع كنند، يادآور شد كه از اين جهت بايد تلاش ويژهاي براي حل مساله بيكاري، اشتغال و انباشت توليد و ثروت در كشور صورت گيرد.
اين نماينده با بيان اين كه نبايد با انديشه جهاد اقتصادي به صورت يك شعار برخورد كرد، افزود: چنانچه مسوولان با اين انديشه برخورد تبليغاتي كنند راه به جايي نخواهيم برد.
با توجه به اظهارنظرهاي نمايندگان و كارشناسان اينگونه ميتوان برداشت كرد همانطور كه مجلس در اولين گام با تشكيل يك كميسيون ويژه كليد اوليه تحقق اين هدف را فراهم كرد بايد دولت و قوهقضاييه نيز شرايط را براي رسيدن به محتواي اين انديشه فراهم كنند.
جبهه پيروان خط امام و رهبري هم اخيرا با انتشار بيانيهاي در رابطه با جهاد اقتصادي با اشاره به اهميت اجرايي شدن اين انديشه از دولت خواسته اقدامات عملي در جهت تحقق اين هدف را انجام دهد.
اين تشكل سياسي اصولگرا يادآور شده كه لازمه تحقق اين جهاد، اجراي سريع دستوراتي است كه رهبر معظم انقلاب در امر اقتصاد در سالهاي اخير صادر فرمودهاند و به اين لحاظ مخاطب ايشان در اين دستورات قواي سهگانه بخصوص دولت و دستگاه اجرايي كشور و عامه مردم است و دولت بايد اين اراده را در تمام مديراني كه در امر اقتصاد مسوول هستند به وجود بياورد يا آن را تقويت كند.
همچنين از دولت خواسته شده تا زمينهاي را فراهم كند كه صاحبان نظران و سرمايههاي اقتصادي با تمام وجود به صحنه فعاليت در عرصه توليد و خدمات وارد شوند.
در نگاهي اجمالي و كلي بايد تاكيد كرد كه قواي سهگانه بازيگران اصلي تحقق انديشه جهاد اقتصادي هستند و بايد در يك حركت هماهنگ و يكپارچه، جهاد اقتصادي را نقشه راه مشتركي براي ارتقاي تراز توانمندي كشور در حوزه اقتصاد و طبعا فرهنگ و اجتماع قرار دهند، چرا كه روشن است حركت جهادي از الزامات و تاثيرات خاص ارزشي، فرهنگي و اجتماعي برخوردار است.
بنابراين با توجه به اهميت مسائل در شرايط فعلي دنياي امروز، يك استراتژي منظم و منسجم ميان تمامي مسوولان و قواي سهگانه كشور ميتواند به اعتلاي جايگاه اقتصادي، سياسي و فرهنگي آن در دنيا سرعت بيشتري ببخشد.
فاطمه اميري / گروه سياسي