نصر:بامبو چتری علاوهبر مقاومت بالا، زیبا و کمیاب است. این گیاه اصالتا متعلق به کوهپایههای چین بوده و تحمل بالایی در برابر تغییرات آبوهوایی مقاوم است؛ بهطوریکه میتوانیم بگوییم تحمل هوای متغیر انگلستان برای آن هیچ است!
برگهای بامبوچتری اغلب به رنگ سبز و زرد است و در تمام طول سال یادآور زیبایی پاییز است.
برگهای این گیاه تا حدود پنج متر رشد کرده و مانند سایر بامبوها، بامبوچتری نیز نماد خوش شانسی و ثروت است. جالب است بدانید در بعضی از بخشهای آسیا از برگهای آن برای ساخت کاغذ و سایر وسایل مشابه استفاده میشود.
همانطور که گفتیم، بامبوی چتری اصالتا متعلق به آسیاست و بخش اصلی رژیم غذایی پانداهاست! ساقههای قائم و برگهای باریک، آن را به گیاهی مناسب برای پوشاندن دیوارها تبدیل کرده است.
تمامی بامبوها دارای ریشههای زیر زمینی هستند، چیزی که به آن “ریزوم” میگوییم. ریزومها بخش ذخیره مواد غذایی برای بامبو هستند. بامبو از طریق پخش شدن دانه و گرده تکثیر نمیشود، پس میتوانید با خیال راحت آن را در باغچه خود بکارید.
روش نگهداری بامبو چتری
پس از معرفی گیاه بامبو چتری نوبت به روش نگهداری بامبو چتری ، این گیاه زیبا میرسد؛ در ادامه جزئیاتی در مورد خاک، نور، کود دهی، هرس کردن و تکثیر این گیاه در اختیار شما قرار خواهیم داد.
آبیاری
اگر بامبو را به تازگی کاشته اید، در یکی دو هفته اول آن را به خوبی آبیاری کنید. این آبیاری زیاد شرایطی دلچسب برای ریشه فراهم میکند و سبب تقویت رشد گیاه میشود.
اگر از بامبو چتری به صورت کاشته شده در گلدان نگهداری میکنید، آن را نیز مرتبا آبیاری کنید. بهترین زمان از روز برای آبیاری بامبو، بعدازظهر است.
به طور کلی بامبو گیاهی است که آب زیادی جذب میکند، بخصوص در روزهای نخستین زندگی.
نور
بامبوها عاشق نور خورشید هستند و به هوای سرد و شرایط کوهپایهای عادت داشته و سایه را به نور زیاد ترجیح میدهد. بنابراین آن را در جایی از آپارتمان خود قرار دهید که نور کمی داشته باشد.
خاک
بامبو چتری تقریبا در همه نوع خاکی رشد میکنند، البته بجز خاک خشک!
بامبو عاشق رطوبت است، بنابراین اگر قصد دارید گلدان آن را عوض کنید، از خاک اسیدی به اضافه کود مناسب استفاده کرده و خاک آن را همیشه مرطوب نگه دارید.
اگر میخواهید بامبو را در گلدان بکارید، گلدانی را انتخاب کنید به اندازه کافی برای بامبو بزرگ باشد. اضافه کردن مقداری مالچ بر سطح خاک، به مرطوب ماندن آن کمک میکند. بامبو را مرتبا آبیاری کنید.
کوددهی
اضافه کردن کود به بامبو، هم باعث تقویت رشد میشود و هم برگهای زیباتری تولید میکند. هر زمان که متوجه شدید برگها در حال کمرنگ شدن (حتی زرد شدن) هستند، باید به بامبو کود بدهید.
بامبو عضوی از خانواده گیاهان علفی است، به همین دلیل به کودی با میزان بالای نیتروژن نیاز دارد. کودهای غنی از نیتروژن برای بامبو مفید هستند، اما میتوانید از کودهای مخصوص گیاهان علفی نیز استفاده کنید.
بهترین زمان برای کوددهی بامبو، فصل رشد است : برای اغلب گونههای بامبو چتری، این زمان مصادف با اواخر بهار است.
هرس کردن
اگر تشخیص دادید که بامبو به هرس کردن نیاز دارد، میتوانید به راحتی و بدون نگرانی ارتفاع آن را کوتاه کنید. این کار نه تنها سبب رسیدن آسیب به استقامت گیاه نمیشود، بلکه به آن کمک میکند تا ضخیمتر و قویتر رشد کند.
قبل از هرس کردن باید یک نکته را بدانید :
ساقههای بامبو (نیها) پس از یک بار کوتاه شدن، دیگر رشد نخواهند کرد. اگر چه ممکن است ساقهها در رشدهای بعدی مجدد بلند شوند و یا ساقههای جدید تولید کنند، اما دیگر هرگز به اندازه ساقه اصلی نخواهند رسید.
البته جای نگرانی نیست، چون ساقههای جوان و جدید، ریزومهای جدیدی نیز تولید میکنند!
اگر تمایل دارید بامبو چتری خود را هرس کنید، در بهار اقدام به جدا کردن برگهای قهوهای و آسیب آن دیده کنید.
تعویض گلدان
اگر تمایل دارید بامبو را به گلدان بزرگتری منتقل کنید، باید در فصل بهار این کار را انجام دهید. با یک بیلچه تمیز و تیز باغبانی یک چاله در خاک ایجاد کنید و ریزومهای بامبو را با دقت خارج کنید. فراموش نکنید که بامبویی که برای تکثیر و یا تغییر گلدان انتخاب کردید، باید حداقل 2 سال عمر کرده باشد.
تکثیر
برای تکثیر بامبو، در بهار ساقههای پایینی آن را بریده یا ریشه آن را به دو قسمت تقسیم کنید و جداگانه بکارید.
آفات و بیماری ها
انواع مختلفی از شتهها، شپشکها ( مانند شپشک آردی ) و کنهها ممکن است بامبو را مورد هجوم خود قرار دهند.
شتههای بامبو کوچک هستند و رنگ سبز روشن دارند، ظاهر آنها شبیه به یک گلابی ریز است و از سطح زیرین برگها تغذیه میکنند. حضور و فعالیت شتهها در نهایت به زرد شدن و ریختن برگهای بامبو منجر خواهد شد.
شپشکهایی که به سراغ بامبو میآیند، ظاهری بیضی مانند دارند و به رنگ مشکی هستند. آنها مانند برآمدگیهایی در سطح برگها و ساقه پدیدار میشوند، اما معمولا آسیب خاصی به گیاه نمیرسانند.
گاهی هم بامبو مورد توجه شپشکهای آردی قرار میگیرد! شپشک آردی کوچک، بیضی مانند، صورتی رنگ و دارای پوششی مومی و سفید است.
کنه تار عنکبوتی بامبو، پوششی حصیری مانند در زیر برگها ایجاد میکند، این کنه از برگ تغذیه کرده و در ضمن زرد کردن رنگ برگها، سبب شکستگی آنها نیز میشود.
حضور کفشدوزک و پروانه میتواند از ابتلای گیاه به بیماریهای جدی و حمله آفات جلوگیری کند. در صورت ابتلای گیاه، میتوانید آب را با فشار زیاد به برگها اسپری کنید. اگر عمق آسیب زیاد بود، بهتر است قسمت درگیر را از گیاه جدا کنید. اسپری کردن مخلوط آب و صابون و یا استفاده از روغنهای مخصوص نیز بسیار موثر هستند.