تبعيد "رضاخان پهلوی" به جزيره موريس در جريان جنگ جهاني دوم توسط متفقين (1320 ش)
پس از ورود متفقين به ايران و استعفاي اجباري رضاخان از سلطنت، وي در 25 شهريور 1320 ش به ناچار ايران را ترك كرد و به امر انگليس به جزيره موريس و سپس ژوهانسبورگ در آفريقاي جنوبي تبعيد شد تا اينكه در همانجا درگذشت. اگر رضاخان از ابتداي امر، به وسيله اجانب و به ويژه انگلستان روي كار نيامده بود و پايههاي حكومت خود را بر روي افكار عمومي، عدالت و آزادي استوار ميساخت، متفقين هرگز نميتوانستند به اين سهولت او را بركنار و از ايران تبعيد نمايند. او خوب ميدانست كه با تمام مخالفتي كه روسها و انگليسها با وي دارند، اما اگر قوايشان وارد تهران شود، به او و خانوادهاش صدمهاي نخواهند زد و حداكثر شدت عمل آنها، بركناري از سلطنت و تبعيد وي خواهد بود. آنچه او را بيش از هرچيز نگران ساخته بود، بيم انتقام مردمي بود كه شانزده سال در زير فشار حكومت زور و استبداد قرار گرفته بودند. و اين نگراني سبب شد كه از سلطنت كناره بگيرد و از ايران خارج شود.
درگذشت"ابوعبداللَّه محمد بن جابر بن سنان" رياضيدان بزرگ مسلمان (317 ق)
ابو عبداللَّه محمد بن جابر بن سنان بتاني از مشاهير و اكابر حكماي اسلام و منجم، اختر شناس و رياضي دان بود و در هندسه و رياضيات و هيئت سرآمد روزگار خود به شمار ميرفت. وي در مصر به دنيا آمد و بيش از چهل سال به رَصَد افلاك و نجوم اشتغال داشت. او زمان دقيق سال خورشيدي را معين نمود و كتب متعددي را نگاشت. تعديل الكواكب، زيج صابي، مقدار الاتصالات و... از جمله كتب وي ميباشند.
تصرف سرزمين آلاسكا توسط امريكا (1867م)
آلاسكا سرزميني است به وسعت قريب به يك ميليون و پانصد هزار كيلومتر مربع در شمال غربي امريكا كه اكنون يكي از ايالات امريكاست. آلاسكا تا سال 1867م متعلق به روسيه بود، ولي در اين زمان، پادشاه وقت روسيه نگاهداري اين سرزمين دور افتاده و يخبندان را به صرفه نميدانست. از اينرو، پيشنهاد امريكايىها براي خريد اين سرزمين را پذيرفت و به اين ترتيب از 18 اكتبر 1867م، سرزمين آلاسكا به تصرف و مالكيت نيروهاي امريكا درآمد. آلاسكا هم اكنون يكي از زر خيزترين ايالات امريكاست و از آغاز دهه 1960م به اين طرف منابع نفتي مهمي در آن كشف شده و مورد بهرهبرداري قرار گرفته است. (ر.ك: 30 مارس)
درگذشت "چارلز بِبيج" دانشمند انگليسي و مخترع ماشين حساب (1871م)
چارلْزْ بِبيج، دانشمند انگليسي، در 26 دسامبر 1792م در يكي از ايالتهاي جنوبي انگلستان به دنيا آمد. وي از كودكي به فراگيري رياضيات علاقه داشت و در اين رشته معلومات فراواني كسب كرد به طوري كه پس از ورود به كالج به زودي دريافت كه اطلاعات وي در رياضيات بيش از استاد ميباشد. اين در حالي بود كه چارلز در آن زمان تنها نه سال داشت. وي در سال 1812م انجمن تحليلي را براي پيشبرد رياضي تأسيس كرد و در 24 سالگي به عضويت انجمن سلطنتي انگلستان برگزيده شد. ببيج در سالهاي بعد درصدد برآمد دستگاهي بسازد كه از عهده انجام هرگونه اعمال محاسبات رياضي برآيد و هزار عدد پنجاه رقمي را در حافظه نگاه دارد. از اينرو تلاش خود را به كار بست تا اينكه در سال 1833م، ماشين محاسبهاي را كه به نام ماشين تفاضلي ببيج مشهور است، ساخت. وي تمام عمر و ثروت خود را صرف ساخت اين دستگاه نمود و آن را به دنياي علم عرضه كرد. در طرح ببيج، هيچ جايى براي استفاده از جريان برق و لولههاي الكترونيكي منظور نشده بود و در مرحله بعد، او در نظر داشت كه با وسايل مكانيكي، ماشين تحليلي و حساب خود را بسازد. هرچند ببيج موفق به اين امر نگرديد ولي در حدود يك قرن بعد، دانشمندان ديگري طرحهاي ببيج را كاملتر كردند و با استفاده از نيروي الكتريسيته، آن را به صورت دقيقتر ساختند. از اين روست كه ببيج به عنوان پدر حسابگرهاي جديد به شمار ميرود. وي علاوه بر آن، نخستين سرعتنما را ساخت، سپر جلوي لوكوموتيو را طراحي كرد و وسيلهاي براي ديدن شبكيه چشم را اختراع نمود. چارلز ببيج مردي پركار و جامع الفنون بود. او در كتابي كه به عنوان در باب اقتصاد كارخانهها و ماشينها نوشت، آنچه را امروزه پژوهشهاي پيش از عمل نام دارد پيشبيني كرد. او مقالات مفصل درباره فيزيك، زمينشناسي، نجوم و باستانشناسي دارد كه از اهميت زيادي برخوردارند ولي با اين حال، مهمترين كار علمي او، اختراع ماشين حساب ميباشد. چارلز ببيج سرانجام در 18 اكتبر 1871م در 79 سالگي درگذشت.