محققان پژوهشگاه رویان در صدد آمدند تا جهش های ایجادشده در ژنوم سارس-کووید ۱۹ را در جامعه ایرانی مورد بررسی قرار دهند.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پژوهشگاه رویان، با توجه به همهگیری سارس-کووید۱۹ در سراسر جهان، شناخت و بررسی ژنوم (ماده ژنتیکی) آن برای یافتن روشهای درمانی و کنترل بیماری ضروری است. در این میان توجه به این نکته که ماده ژنتیکی ویروس به سرعت دچار جهش شده و تغییر میکند، بسیار مهم است.
با هدف شناسایی جهشهای ایجاد شده در ویروس کووید ۱۹ در مبتلایان ایرانی، محققان پژوهشگاه رویان به مقایسه ژنوم این ویروس در ۲۰ بیمار ایرانی و غیر ایرانی که سابقه مسافرت به ایران یا ارتباط با فردی از جامعه ایرانی را داشتند، پرداختند.
نتایج این پژوهش که در مجله یاخته (Cell Journal) به چاپ رسیده است، نشاندهنده ۴۴ تفاوت در سطح نوکلئوتیدها و ۲۶ تفاوت در پروتئین حاصل بود که به علت جهش (موتاسیون) ایجاد شده بود.
مقایسه این دادهها با دادههای جهانی نشان داد که برخی از این جهشها تنها در جامعه ایرانی دیده میشود. بررسی محل جهشها نشان داد که محل قرارگیری آنان روی پروتئین ویروس از بخش متصل شونده به گیرندههای سلول انسانی که با فراهم کردن امکان ورود ویروس به درون سلولهای انسانی باعث آلوده شده آنها میشود، فاصله دارد.
نتایج این پژوهش برای طراحی روشهای تشخیصی اختصاصی، بررسی تغییرات ژنوم ویروس در ایران، پژوهش در خصوص روشهای درمانی و تولید واکسن برای جامعه ایرانی ارزشمند خواهد بود.
دکتر مهدی توتونچی، دکتر نجمه صالحی، دکتر امیر امیری یکتا و همکارانشان این تحقیق را در پژوهشگاه رویان انجام دادند.