هولاکو خان قلعه الموت اسماعیلیان را تصرف و آن را نابود کرد (1256م)
قلعهٔ الموت یا دژ الموت مقرّ حسن صباح یکی از قلاع تاریخی ایران است. دژ الموت در منطقه الموت قزوین شمال شرقی روستای گازرخان (قصر خان) قرار دارد. موقعیت قلعه بر فراز صخرهای به بلندای ۲۱۶۳ متر از سطح دریا که بلندی صخره از زمینهای پیرامون خود ۲۰۰ متر و گستره دژ ۲۰۰۰۰ متر مربع میباشد. این کوهستان از نرمهگردن شروع شده و به طرف غرب ادامه پیدا کردهاست. صخرههای پیرامون قلعه که رنگ سرخ و خاکستری دارند، در جهت شمال شرقی به جنوب غربی کشیده شدهاند.
این قلعه در15 دسامبر 1256میلادی - هولاکو خان قلعه الموت اسماعیلیان را تصرف و آن را نابود کرد. بهدستور هلاکوخانمغول به آتش کشیده و ویران شد و از آن پس بهعنوان تبعیدگاه و زندان مورد استفاده قرار گرفت.
شوربختانه حفاریهایی که در دورهٔ قاجار برای یافتن گنج در قلعهٔ الموت انجام شده، سبب ویرانی آن شدهاست.
تولد "شارلْ سِنْتْ بوو" اديب و منتقد معروف فرانسوي (1804م) (ر.ك: 24 اوت)
شارل آگوستين سنت بوو منتقد، شاعر و رماننويس فرانسوي در 23 دسامبر 1804 م در يكي از خانوادههاي قديمي شمال فرانسه بهدنيا آمد و در نوجواني به پاريس رفت. وي تحصيلات پزشكي خود را رها كرد و به راه ادبيات كشيده شد و با آنكه بعدها عقيده ضد مذهبي يافت، زندگي فكري و معنوياش به طور عميقي تحت تأثير محيط مذهبي خانواده و مدرسه قرار گرفته بود. سنت بوو در سن ۱۶ سالگي به خواندن آثار نويسندگان رمانتيك علاقه يافت و چيزي نگذشت كه بهسبب هوش و استعداد زودرس و بهواسطه تحصيلات جدي و عميقي كه در زبان و ادبيات فرانسه انجام داده بود، به شناختن تاريخنويسان و متفكران قرن گذشته شوق فراواني نشان داد و درنتيجه به سوي اصول منطقي تحليل و تحقيق روحي و فكري سوق داده شد. وي در ۲۰ سالگي اولين مقالههاي انتقادي خود را انتشار داد. سنت بوو در اين دوره، جنبههاي اساسي شخصيت خويش را آشكار كرد، يعني ادراك امور مربوط به تحليل رواني و معنوي و اعتماد به روشهاي علمي و ايمان به تأثير عالم مادي بر زندگي فكري كه بعدها همه آنها را در نقد ادبي بهكار برد، چنانكه در اولين ديوانهايش نظير زندگي و تسليها، انعكاس يافت. با وجود اين، سنت بوو تا آن حد شاعر نبود كه بتواند همه احساسهاي خود را بهصورت شعر واقعي عرضه كند. او در سالهاي بعد اثري بديع و ممتاز درباره تاريخ انتقادي شعر و تئاتر فرانسه در قرن شانزدهم ميلادي انتشار داد. بدينطريق مبحث تازهاي در ادبيات كشور فرانسه گشوده شد و سنت بوو با اثر بديعش يكي از عصرهاي بسيار مهم شعر فرانسه را به جامعه شناساند. او همچنين با انتشار كتاب "گفتارهاي دوشنبه" در يازده جلد، خوانندگان را در جريان آخرين كتابهاي منتشر شده و مشهورترين آثار ادبي عصر قرار داد. بهوسيله اين اثر بزرگ، تصوير شاعران و نويسندگان قديم و جديد پيش چشم ظاهر ميشود، همچنين اين كتاب، گواهي است بر انديشهها و هنر تحليلي سنت بوو، كه علاوه بر مدارك مربوط به نويسندگان و شاعران، منعكسكننده اوضاع و احوال اجتماعي هر دوره نيز ميباشد. سنت بوو استاد غيرقابل انكار نقد است. وي بيش از آثار، به خود نويسندگان و مردان ادب توجه داشته، زندگي افراد را بيشتر مورد تحليل و بررسي قرار داده و ميان اثر و زندگي خصوصي نويسندگان و شاعران و محيط اجتماعي آنان، رابطه نزديك برقرار كرده است. از اينرو، تحليل رواني در نقد ادبي سنت بوو مقام اصلي را داشته است، اما نميتوان گفت كه وي در نقد هرگز دچار لغزش نشده و نظر شخصي را دخالت نداده است. بارها ديده شده كه گروهي را ناديده گرفته و درباره نبوغ و قريحه گروه ديگر، راه مبالغه پيموده است. در هر حال، سنت بوو فرمانرواي مطلق حكومت ادب زمان خود بود و با خطوط كوتاه و خلاصه، بيانيه خود را درباره آثار ديگران صادر ميكرد. ديگر آثار او عبارتند از: مكاتبات در شش جلد، نقد ادبي و تصوير بزرگان ادب در شش جلد و تصويرهاي زنان مشهور. شارل آگوستين سنت بوو سرانجام در 13 اکتبر سال 1869 ميلادي در سن ۶۵ سالگي درگذشت.