وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه در ۴۰ سال گذشته، بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار کتاب تولید شده است، گفت: در ۶ ماهه اول امسال ۴۳ هزار عنوان کتاب چاپ شده است.
به گزارش خبرنگار مهر، سید عباس صالحی، ظهر امروز در مراسم افتتاح نمایشگاه بین المللی کتاب تبریز که با حضور حجت الاسلام والمسلمین آل هاشم نماینده ولی فقیه در استان آذربایجان شرقی و استاندار آذربایجان شرقی برگزار شد، با اشاره به اینکه آذربایجان شرقی از دیرباز با اندیشه و ادب نسبت قوی و محکمی دارد، ابراز داشت: اگر به گذشته مراجعه کنیم ۲ نماد بزرگ این استان مقبره الشعرا هزار سال است که می درخشد، از اسدی طوسی تا ملک الشعرای ۲ زبانه ایران شهریار عزیز و یا ربع رشیدی به عنوان نمادی از دانشگاه جامع ایران اسلامی را می بینیم.
وی افزود: آذربایجان شرقی در دوره اخیر نیز با دریچه هایی برای ورود علم و اندیشه جدید و سخت افزارها نسبتی داشت.
صالحی در ادامه با اشاره به اینکه کتاب و کتابخوانی یک فضیلت نیست بلکه ضرورت است، خاطرنشان کرد: علم گوهر زیست انسانی است هم برای اینکه شهروند خوبی داشته باشیم و هم اینکه آگاهی داشته و هم انسان سالمی داشته باشیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: صرفا نه برای اینکه جامعه عالمی داشته باشیم تا پیشرفت کند بلکه حتی برای سلامت زیست هم به کتاب خواندان نیازمندیم، امروزه در فواید کتاب و سلامت هم نکات فراوانی بیان شده اینکه ما از طریق کتاب به لایه های خودمان پی می بریم و تمرکز روح پدید می آید.
وی با اشاره به اینکه کتاب را تنها یک مستحب موکد ندانیم کتاب و کتابخوانی واجب موکد است، ابراز داشت: ما برای کتاب و کتابخوانی تهدید های مضاعفی داریم زاویه نخست رقبای کتاب هستند امروز رقبای کتاب بیش تر از گذشته است، وقتی میانگین مصرف اینترنت ما در کشور ۱۶۹ دقیقه بوده که در برخی از استان ها بالای ۲۰۰ دقیقه و میانگین مصرف تلویزیون ۷۲ دقیقه است، به طور طبع، کتاب و کتابخوانی غریب است.
آموزش و پرورش نتوانسته بین کودکان و کتابخوانی آشتی برقرار کند
صالحی با بیان اینکه نظام آموزش و پرورش ما نتوانسته بین کودک و نوجوان و کتابخوانی آشتی برقرار کند، تاکید کرد: مدرسه کتابخوانی را وسعت نداده و نمی دهد، مدرسه انبار کردن ذهن را یاد می دهد که به سرعت خالی می شود، ما با حجم زیاد کتاب های درسی، بدون اینکه فرصت مطالعه آزاد را به دانش آموزان بدهیم، آن ها را از کتابخوانی دور می کنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خانواده ها را تهدید دیگری علیه کتابخوانی دانست و تصریح کرد: والدین نه خودشان کتاب می خوانند و نه فرزندان را با کتاب انس می دهند و کتاب خواندن فرزندان را ارزش می دانند.
وی اذعان داشت: اگر مصرف میانگین مطالعه ما ۱۳ دقیقه در روز است، در مقابل مصرف اینترنت و تلویزیون، زنگ هشدار است، اگر می گوییم کتاب شهروند خوب ساخته و انسان سالم تربیت می کند پس ما در خطر این آسیب ها و تهدیدها هستیم.
صالحی با اشاره به اینکه کتاب خوب در جمهوری اسلامی، کم تولید نشده است، گفت: علیرغم این تهدیدها فرصت هایی نیز برای کتاب و کتابخوانی داریم، انسان عاقل و جامعه عاقل، تهدیدها را درک می کند اما تسلیم تهدیدها نمی شود و فرصت ها را به جنگ تهدیدها می فرستد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: در ۴۰ سال بعد از انقلاب اسلامی ایران، بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار کتاب تولید شده است که۸۰ درصد آن ها تالیفی هستند که در شاخه ادبیات ۲۵۰ هزار عنوان و در حوزه دین ۲۰۰ هزار عنوان منتشر شده است.
وی عنوان کرد: در ۶ ماهه اول امسال ۴۳ هزار عنوان کتاب چاپ شده که نسبت به سال گذشته افزایش محدودی دارد، جریان حیات نشر علیرغم همه سختی ها با نفس حرکت می کند و این یک فرصت است.
صالحی در بخش دیگری بازخوردگیری از کتاب ها فرصت مهمی در عصر امروز است، گفت: استفاده از سرمایه های اجتماعی برای گسترش فرهنگ مطالعه در کشور افزایش پیدا کرده است، فضای اجتماعی و پویش های اجتماعی در فضای مجازی برای کتابخوانی امروز روبه رشد بوده و فرصت مغتنمی به شمار می رود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بر اهمیت گسترش سرمایه گذاری در حوزه کتاب و کتابخوانی تاکید کرد و افزود: اگر در گذشته خیرین مدرسه ساز داشتیم، امروز فضای اجتماعی برای کشاندن جامعه به حوزه کتاب و کتابخوانی بسیار افزایش پیدا کرده است و این سرمایه اجتماعی را نباید دست کم گرفت.