روسیه در حال طراحی بزرگترین تلسکوپ رادیویی است تا آن را در مدار ماه قرار دهد. این کاوشگر فضایی که انتظار میرود تا اواسط سال ۲۰۲۰ تکمیل شود، قادر به ارائه دقیقترین تصاویر جهان خواهد بود.
به گزارش ایسنا؛ تلسکوپ در فاصله به اصطلاح هاله - مدار، حدود یک سوم فاصله بین زمین و قمر طبیعی قرار خواهد گرفت. انتظار میرود این رادیو تلسکوپ که میلیمترون نام دارد، از توانایی قابل توجهی نسبت به سلف خود یعنی تلسکوپ رادیوآسترون، که در سال ۲۰۱۱ با همکاری روسیه و سازمانهای فضایی بینالمللی پرتاب شد، برخوردار باشد.
تلسکوپ رادیوآسترون که همچنین با نام اسپکتر-آر شناخته میشود، یکی از بزرگترین تلسکوپهایی است که تا به حال در فضا قرار گرفته و دارای بالاترین میزان وضوح زاویهای از نوع خود و قادر به تهیه دقیقترین تصاویر جهان است.
با این حال ویکتوریا ودیوین، کارشناسان موسسه فیزیک کاربردی آکادمی علوم روسیه، به خبرگزاری ریانووستی گفت که میلیمترون تصاویری با وضوح چهار برابر بیشتر از مدل قبلی را به تصویر خواهد کشید.
تلسکوپ قادر خواهد بود به طور مستقل عمل کند یا با همتای زمین خود کار کند. بنابراین، میلیمترون و تاسیسات زمین، یک "تلسکوپ مجازی" با پایه اینترفرومتریک ۱.۵ میلیون کیلومتر را تشکیل میدهند، که به دورترین گوشههای جهان دسترسی پیدا خواهد کرد.
الکسی اسمیرنوف، مدیر فنی پروژه میلیمترون به خبرنگار ریانووستی گفت: در حال حاضر زیرسیستمهای جدید تلسکوپ هنوز بطور کامل ساخته نشده است و طراحی و ساخت آنها به احتمال زیاد به موفقیت دانشمندان در زمان کار بر روی اسپکتر-آرشناخته بر میگردد.
"بهترین نمونه کار برای میلیمترون، اسپکتر-آر شناخته است و طراحی این رادیو تلسکوپ نیز توسط همان طراح توسعه یافته است."
اسمیرنوف افزود: "قطر این آنتن هم ۱۰ متر است. با این حال، تلسکوپ جدید دارای فرکانس کاری بالاتر، آینه برودتی و سامانههای پیشرفته دیگر است."
وی توضیح داد که کار بر روی میلیمترون از حد انتظار طولانی تر شد، زیرا بسیاری از ویژگیهای آن منحصر به فرد است. تحویل تلسکوپ، تا به حال چند بار به تعویق افتاده است ولی انتظار میرود که تا اواسط دهه ۲۰۲۰ تکمیل و پرتاب شود.