درگذشت آيت اللَّه "ميرزا احمد كفايي" فرزند "آخوند خراساني" (1350ش)
آيتاللَّه ميرزا احمد كفايي فرزند استاد بزرگ، آخوند ملا محمد كاظم خراساني، در نجف اشرف ديده به جهان گشود و پس از تحصيل مقدمات و سطوح عاليه، از محضر پدر ارجمندش، آخوند خراساني و ديگر بزرگان حوزه علميه نجف بهرهمند گرديد. وي پس از فوت پدرش به مشهد مقدس عزيمت نمود و در مسجد گوهرشاد به تدريس خارج فقه و اصول اشتغال ورزيد. اين عالم رباني سرانجام در ششم دي ماه 1350 برابر با هشتم ذي قعده 1391 قمري بدرود حيات گفت و در آستان مقدس رضوي مدفون گرديد. حاشيه بر كفايةُالاصول از آثار وي ميباشد.
صدور پيام "امام خميني"(ره) مبني بر تشكر از اعتصاب شركت نفت در اعتراض به رژيم پهلوي (1357ش)
پس از گسترده شدن اعتصاب كاركنان شركت نفت ايران و قطع صدور نفت، حضرت امام خميني(ره) در ششم دي ماه 1357، طي پيامي از پاريس، ضمن محكوم كردن اعمال وحشيانه دولت نظامي و غيرقانوني ازهاري در كشتار مردم، از اين اعتصاب پشتيباني كرد و از شركت كنندگان در آن تشكر نمودند. ايشان همچنين در اين پيام، مردم را به حمايت از كاركنان شركت نفت فراخوانده و سفارش كردند كه بايد جلوي صدور نفت به دولت غاصب اسراييل گرفته شود. در پي صدور اين پيام، كاركنان شركت نفت نيز از اين روز كليه صادرات نفتي كشور به خارج را قطع كرده و به مقدار مصارف داخلي، نفت و سوخت عرضه كردند.
آغاز لشكركشي "محمدشاه قاجار" به هرات در افغانستان(1253 ق)
چون در زمان فتحعلي شاه فتح هرات نيمه كاره رها شده بود و محمدشاه نيز ميخواست در فتوحات نظامي شهرتي به دست آورد، لذا چون توان رويارويى با روسها در بازپسگيري ولايات از دست رفتهي قفقاز را در خود نميديد، قصد تصرف هرات را در سر ميپروراند. از اين رو در ربيع الثاني 1253 ق به هرات لشكركشي كرد و آن جا را به محاصرهي خود درآورد. اين محاصره با حمايت روسها صورت گرفت و انگليس كه مستعمرهي بزرگ خود يعني هند را در خطر ميديد، دست به تهديد محمدشاه از طريق نظامي زد. تهديدات پياپي انگلستان و نيز طولاني شدن زمان محاصرهي هرات، توان ادامهي اين كار را از اردوي محمد شاه گرفت. سرانجام محمدشاه باسرشكستگي و بدون هيچ نتيجهاي در 18 جمادي الثاني 1254 ق به تهران بازگشت و اين عمل موجب سلب حيثيّت ايران گرديد.
رحلت مرجع بزرگوار تقليد و عالم كبير آيتاللَّه سيدصدرالدين صدر(1373 ق)
آيتاللَّه سيد صدرالدين صدر عاملي فرزند سيداسماعيل در سال 1299 ق در خانوادهاي اصيل و مشهور به فضل، ادب و تقوا در كاظمين به دنيا آمد. ايشان بعد از عزيمت به كربلا، دروس سطح را در خدمت اساتيدي همچون شيخ حسن كربلايى فرا گرفت. آيت اللَّه صدر در سال 1328 ق راهي نجف اشرف گرديد و از محضر آيات عظام: آخوند خراساني، سيد محمد كاظم يزدي و ميرزاحسين ناييني بهرهمند شد. در سال 1339 به ايران سفر نمود و حدود شش سال در مجاورت حرم مطهر حضرت رضا(ع) به تدريس و ارشاد پرداخت. ايشان بعد از يك سفر به عراق دوباره به مشهد برگشته و به تدريس و اقامهي نماز در مسجد گوهرشاد پرداخت. آيتاللَّه صدر با پيشنهاد آيتاللَّه العظمي حاج شيخ عبدالكريم حائري يزدي مؤسس حوزهي علميهي قم، به شهر قم آمده و پس از فوت حاج شيخ، به ياري آيتاللَّه سيدمحمدتقي خوانساري و آيتاللَّه سيدمحمد حجت كوه كمرهاي، سرپرستي حوزه را به عهده گرفته و به حفظ و توسعهي آن پرداختند. اصول دين، حاشيه بر كفايةُ الاصول و خُلاصةُ الفُصول از جمله تأليفات اين مرجع بزرگ ديني است. آيت اللَّه سيد صدرالدين صدر، پدر بزرگوار امام موسي صدر، رهبر شيعيان لبنان ميباشد. سرانجام اين عالم رباني در 74 سالگي بدرود حيات گفت و در مسجد بالاسرِ روضهي منورهي حضرت معصومه(س) در كنار آيتاللَّه حائري يزدي، به خاك سپرده شد.
ايجاد "صندوق بين المللي پول" در سازمان ملل متحد (1945م)
صندوق بينالمللي پول موسوم به ايمف در ژوئيه 1944م با شركت 44 كشور تأسيس گرديد و مفاد قراردادِ صندوق در 27 دسامبر 1945م به اجراء گذاشته شد. اين صندوق داراي هيأت مديره، هيأت اجرايى و مدير كل است و به طور سالانه تشكيل جلسه ميدهد. اهداف صندوق بين المللي پول كه از سازمانهاي تخصصي سازمان ملل متحد و در عين حال، يك نهاد مستقل بينالمللي است عبارتند از: تسهيل همكاري پولي بينالمللي؛ ايجاد ثبات در نرخ برابري ارزها و تنظيم اين نرخها، كمك به برقراري يك نظام چند جانبه، پرداختهاي ارزي و از ميان برداشتن محدوديتهاي ارزي، ارائه كمكهاي لازم براي تامين منابع مالي كشورها در جهت حفظ موازنه پرداخت آنها. وظيفه اصلي ايمف، تامين اعتبارات موردي و موقت براي اعضايى است كه در موازنه پرداختهاي خود با مشكل مواجه شدهاند. در عوضْ كشورهايى كه از اين اعتبارات استفاده ميكنند موظفند اصلاحاتي را كه صندوق بينالمللي پول براي رفع اين اشكالات توصيه مينمايد، اجرا كنند. حق راي در صندوق بينالمللي پول بر اساس ميزان سهام است، به همين دليل، كشورهاي غربي به ويژه امريكا كه مقر اين نهاد است، نفوذ فراواني در اين سازمان دارند. از اقدامهاي مهم اين صندوق، سرمايهگذاري در طرحهاي سودآور و اعطاي وام به اعضا است. با وجود اين، شرايط سودجويانه و غيرواقع بينانه اين صندوق براي پرداخت وام، باعث اعتراض كشورهاي وام گيرنده شده است. تعداد اعضاي صندوق بينالمللي پول تا سال 2002م، 181 كشور ميباشد.