مصرف مداوم گوجه فرنگي در پيشگيري از بروز حملههاي قلبي مؤثر است. به گزارش ايرنا، گوجه فرنگي بسيار مفيد، كم كالري و در عين حال خوشطعم است كه خوردن آن بهعنوان يك گياه باارزش در رژيم غذايي روزانه يا هفتگي توصيه ميشود.
اين گياه سرشار از ويتامينهاي B، A، C، فيبر و مواد معدني مانند پتاسيم، فسفر، كلسيم و منيزيم است. يك عدد گوجهفرنگي تازه ۲۴ كالري انرژي، ۵ گرم پروتئين، يك گرم فيبر، ۶ميليگرم سديم، ۱۵ ميلي گرم ويتامينC و ۲۹۲ ميليگرم پتاسيم دارد.
گوجهفرنگيها با اينكه شيرين هستند، داراي كالري پاييني بوده و از پرمصرفترين گياهان در دنيا به شمار ميروند كه بهصورت خام، بخارپز، سرخ كرده، پوره و سس مصرف ميشوند.
گوجه فرنگي و ليكوپن
گوجه فرنگي مقدار زيادي كاروتنوئيد دارد كه مهمترين آن ليكوپن است. ليكوپن يك رنگدانه كاروتنوئيدي به رنگ قرمز روشن است كه مسئول توليد رنگ قرمز در گوجهفرنگي است.
ليكوپن، ميوهها
گوجهفرنگي، گريپ فروت صورتي، پرتقال قرمز و هندوانه حاوي مقدار زيادي ليكوپن هستند. بررسيها نشان داده كه مصرف مقادير زياد ليكوپن موجب كاهش حملات قلبي و سرطانهاي پروستات، پستان، ريه، معده، لوزالمعده، روده و دهان ميشود.
برخي از انواع كاروتنوئيدها پس از مصرف ميتوانند به ويتامينA تبديل شوند كه ليكوپن از اين خاصيت مستثنا بوده و داراي خاصيت آنتياكسيداني است.
پژوهشها نشان ميدهد بسياري از فوايد و خواص ميوهها و سبزيها مربوط به خاصيت آنتياكسيداني آنهاست. آنتياكسيدانها به ترميم آسيبهايي كه توسط راديكالهاي آزاد در بدن ايجاد شده، كمك ميكنند. ليكوپن موجود در گوجهفرنگي يك آنتياكسيدان قوي است كه خطر ابتلا به سرطان را كاهش ميدهد.
ليكوپن مهمترين ماده غذايي موجود در گوجه فرنگي است و با خاصيت آنتياكسيداني خود قادر است، راديكالهاي آزاد اكسيژن را خنثي كرده و به اين وسيله از ابتلاي افراد به بيماريهايي از قبيل سرطان، پيري زودرس، مشكلات قلبي و عروقي، پوكي استخوان، ديابت و بسياري از مشكلات و بيماريهاي ديگر جلوگيري كند.
اين ماده محلول در چربي است و درنتيجه، مصرف ليكوپن همراه غذاهاي حاوي چربي و روغن، قابليت استفاده بدن از ليكوپن را افزايش ميدهد. هر ۱۰۰ گرم گوجه فرنگي، بسته به ميزان رسيدگي آن حاوي حدود ۳ تا ۹ ميليگرم ليكوپن است. مصرف روزانه ۳ تا ۴ گوجه فرنگي يا يكتا ۲ قاشق رب گوجه فرنگي و همچنين مصرف مقدار متعادل سس گوجه فرنگي مفيد است.
حتما شنيدهايد كه پختن سبزيها و ميوهها باعث از بين رفتن ويتامين موجود در آنها و كمتر شدن ارزش غذاييشان ميشود اما در مورد گوجه فرنگي شرايط متفاوت است. هرچند بخشي از ويتامينC گوجهفرنگي بر اثر پخته شدن از بين ميرود اما قابليت جذب كاروتنهاي موجود در گوجه فرنگي بر اثر پختن بيشتر ميشود.
اگر گوجه فرنگي بهصورت خام مصرف شود، مقدار زيادي از ليكوپن آن بهدليل هضم نشدن از بدن دفع ميشود. عمل پختن، ديواره سلولي گوجه فرنگي را شكسته و باعث ميشود ليكوپن در دسترس بدن قرار گيرد و بيشتر جذب شود. ليكوپن رب گوجه فرنگي، سس گوجهفرنگي و كنسرو گوجهفرنگي درمقايسه با گوجهفرنگي خام بيشتر و قابليت جذب آن هم بيشتر است.
گوجهفرنگي و آهن
مصرف گوجه فرنگي موجب افزايش جذب آهن در مواد غذايي گياهي ميشود. آهن موجود در گياهان به خوبي جذب بدن نميشود و وجود ويتامينC موجود در گوجهفرنگي، موجب جذب آهن مواد گياهي ميشود، به همين دليل توصيه ميشود افراد در رژيم غذاييشان از گوجهفرنگي خام و ساير سبزيها و ميوههاي حاوي ويتامين C استفاده كنند.
گوجهفرنگي و قلب
مصرف مداوم گوجهفرنگي در پيشگيري از بروز حملههاي قلبي مؤثر است. بررسيها نشان داده است ليكوپن موجود در گوجهفرنگي از ايجاد كلسترول بد و ايجاد پلاكهاي چربي در سرخرگها جلوگيري كرده و به اين ترتيب از بروز حمله قلبي پيشگيري ميكند.