حضرت آيت الله خامنه اي رهبر معظم انقلاب اسلامي عصر ديروز در ديدار رئيس جمهوري روسيه، با استقبال از پيشنهاد آقاي ولاديمير پوتين براي گسترش روزافزون همکاريها در همه زمينهها تأکيد کردند: بايد از تجربيات مفيد سالهاي اخير در مسائل منطقه اي و روابط دو جانبه، براي تحکيم و توسعه روابط بهره جست.
حضرت آيت الله خامنه اي، ظرفيت همکاري اقتصادي دو کشور را بسيار فراتر از سطح کنوني خواندند و افزودند: در زمينه حمل و نقل، استفاده از محور مهم بندر چابهار تا بندر سنپطرزبورگ و ديگر عرصههاي اقتصادي مي توانيم همکاري گسترده تري داشته باشيم.
رهبر انقلاب اسلامي به تجربه خيلي خوب همکاري دو کشور در موضوع سوريه اشاره کردند و افزودند: نتايج اين همکاري نشان داد تهران و مسکو مي توانند در ميدانهاي دشوار، اهداف مشترک را محقق کنند.
ايشان خاطرنشان کردند: شکست ائتلاف آمريکايي حامي تروريستها در سوريه واقعيتي انکارناپذير است اما آنها همچنان مشغول طراحي و توطئه هستند، بنابراين حل کامل مساله سوريه نيازمند تداوم همکاريهاي مستحکم است.
رهبر انقلاب اسلامي، ايستادگي مشترک ايران و روسيه در مقابل تروريستهاي تکفيريِ مورد حمايت چند کشور خارجي را داراي نتايج مهم برشمردند و افزودند: ترکيب خيلي خوب و ايستادگي مشترک تهران و مسکو در مقابل فتنه و فساد تروريستها در سوريه، پرمعنا است و روسيه را در مسائل منطقه غرب آسيا تأثيرگذار کرده است.
حضرت آيت الله خامنه اي، مردم سوريه را تصميمگير نهايي مسائل آن کشور خواندند و افزودند: همان طور که شما گفتيد بايد همه مسائل و راه حلها درباره حکومت سوريه از درون اين کشور بجوشد و دولت سوريه براي اجراي هيچ طرحي تحت فشار قرار نگيرد و هرچه ممکن است طرحها جامع الاطراف باشد.رهبر انقلاب اسلامي، سخنان رئيس جمهوري روسيه در اين ديدار را درباره برجام و ضرورت رعايت معاهدههاي چند جانبه، خوب دانستند و افزودند: آمريکاييها متأسفانه به ياغي گري خود ادامه مي دهند که بايد با تکيه بر عقل و استفاده از راههاي صحيح با آنها برخورد شود.حضرت آيت الله خامنه اي با تأييد مواضع آقاي پوتين درباره حل مشترک مسائل منطقه اي بدون طرفهاي خارجي خاطرنشان کردند: آمريکاييها درصدند که در همه مسائل منطقه و جهان دخالت کنند و براي اين کار، بر روي مسئولان ضعيف برخي کشورها، حساب باز کرده اند.
ايشان، دخالتهاي خونين سعوديها در برخي کشورها از جمله جنايات روزانه اين کشور در يمن را زمينهساز گرفتار شدن عربستان در مخمصههاي عميق خواندند و افزودند: آنها حتي نميگذارند به مردم مظلوم يمن که گرفتار بيماريهاي واگير و کُشنده شده اند، دارو و کمک برسد.
حذف دلار در معاملات
رهبر انقلاب اسلامي، همکاري براي مقابله مشترک با تحريمهاي آمريکا بر ضد ايران و روسيه را مفيد خواندند و افزودند: بدون توجه به تبليغات منفي دشمنان براي تضعيف روابط کشورها، ميتوانيم تحريمهاي آمريکاييها را با روشهايي از جمله حذف دلار و جايگزين کردن پول ملي در معاملات اقتصاديِ دو يا چند جانبه، بياثر و آمريکا را منزوي کنيم. ايشان، آقاي پوتين را داراي شخصيتي قوي و اهل تصميم و عمل خواندند و افزودند: به همين علت مي توان با روسيه به عنوان يک قدرت بزرگ درباره کارهاي بزرگ و نيازمند عزم و تلاش، صحبت و همکاريِ منطقي کرد.
حضرت آيت الله خامنه اي همچنين پيشنهاد آقاي پوتين را براي گسترش چند جانبه همکاريهاي منطقه اي قابل قبول دانستند.در اين ديدار که بيش از يک ساعت و ربع طول کشيد، رئيس جمهوري روسيه با ابراز خرسندي فراوان از سفر به تهران و ديدار با رهبر معظم انقلاب تأکيد کرد: ايران را «شريکي استراتژيک» و «همسايه اي بزرگ» مي دانيم و از هر زمينه و فرصتي براي گسترش و تحکيم همه جانبه روابط استفاده ميکنيم.
آقاي پوتين ديدار خود با رئيس جمهوري کشورمان را بسيار خوب توصيف کرد و انرژي، حمل و نقل، فناوريهاي نوين، کشاورزي، و طرحهاي مشترک نفت و گاز و انرژي را از جمله زمينههاي مناسب براي گسترش روابط اقتصادي خواند.
رئيس جمهوري روسيه گفت: صادرات محصولات کشاورزي ايران به روسيه هفت برابر شده است اما همچنان در زمينههاي مختلف، ظرفيتهاي فراواني براي همکاري وجود دارد.آقاي پوتين با تأکيد بر ضرورت حفظ ثبات و امنيت در منطقه گفت: با همکاري مشترک در سوريه به نتايج بسيار خوبي دست يافتيم و بايد ضمن ادامه مبارزه با تروريسم، روند سياسي مناسبي در اين کشور در نظر گرفته شود.
رئيس جمهوري روسيه، مواضع رهبر معظم انقلاب اسلامي را در تحقق اهداف مشترک در سوريه بسيار مؤثر و خردمندانه دانست و گفت: به جهان نشان داديم که بدون نياز به کشورهاي فرا منطقه اي قادر به حل و فصل مسائل منطقه بسيار مهم خود هستيم.آقاي پوتين حفظ تماميت ارضي سوريه و حمايت از دولت و آقاي بشار اسد رئيس جمهوري قانوني اين کشور را از اصول سياست خارجي روسيه خواند و گفت: معتقديم هرگونه تغيير و تحول در هر کشوري از جمله سوريه بايد از درون شکل بگيرد.رئيس جمهوري روسيه با اعلام حمايت مسکو از برجام گفت: با هرگونه تغيير يک جانبه در مفاد اين توافقنامه چند جانبه مخالفيم و يکجانبه گرايي را زير پا گذاشتن قوانين و نظام بين الملل مي دانيم.رئيس جمهوري روسيه افزود: تغيير اصول اصلي آژانس بين المللي انرژي اتمي را کاري نادرست مي دانيم و با مرتبط کردن برنامه هسته اي ايران با مسائل ديگر از جمله مساله دفاعي مخالفيم.
ولاديمير پوتين همکاري دفاعي- نظامي دو کشور را در چارچوب مقررات بين المللي، قابل گسترش بيشتر ارزيابي کرد.آقاي پوتين با اشاره به اين که کشورهاي غيرمنطقه اي درصدد آتش افروزي هستند، گفت: آمريکا مي خواهد در همه مسائل جهان و منطقه دخالت کند و در اين راه اگر لازم شود حتي منافع متحدان خود را ناديده مي گيرد.
رئيس جمهوري روسيه با اشاره به دروغگويي مقامات آمريکايي درباره روسيه در مذاکرات شوراي امنيت سازمان ملل گفت: به هيچ وجه فکر نميکردم در اين سطح از روابط بينالملل چنين کارهايي انجام شود اما اکنون به اين گونه رفتار آمريکاييها عادت کردهايم.رئيس جمهوري روسيه، تکيه بر توان داخلي را سياست اصلي اين کشور در مقابله با تحريمهاي آمريکا اعلام کرد و گفت: برخي توليد کنندگان و صاحبان صنايع روسي دعا مي کنند تحريمهاي آمريکا پايان نيابد، زيرا موجب شده به ظرفيتهاي آنها توجه شود.
آقاي پوتين افزود: از سال 2014 يعني آغاز تحريمهاي آمريکا، منابع مالي را عمدتاً به پيشرفت علمي و فناوري اختصاص داديم و در زمينه بيوتکنولوژي، آيتي، کشاورزي و صنايع فضايي رشد قابل توجهي داشته ايم.
رئيس جمهوري روسيه گفت: اکنون برخلاف نگرانيهاي اوليه فهميدهايم که هرکاري را اراده کنيم، ميتوانيم انجام دهيم.
آقاي پوتين در پايان تأکيد کرد: ما به مواضع اصولي خود پايبنديم و با هرکسي کاري را شروع کنيم، تا پايان ادامه ميدهيم.
ديدار رئيس جمهوري آذربايجان با رهبر انقلاب
رهبر معظم انقلاب در ديدار الهام علياف رئيسجمهوري آذربايجان هم با اشاره به پيوندهاي عميق دو کشور و لزوم افزايش همکاريها، خاطرنشان کردند: ارتباطات نزديک و برادرانه ايران و جمهوري آذربايجان، مخالفاني دارد که بايد در مقابل وسوسهها و اقدامات خرابکارانه آنها ايستادگي کرد و با اراده و انگيزه مضاعف، روابط و همکاريها را در بخشهاي مختلف گسترش داد.حضرت آيت الله خامنهاي با اشاره به اين واقعيت مهم که اکثريت جمعيت جمهوري آذربايجان همچون ايران و عراق از پيروان مکتب اهلبيت عليهمالسلام هستند، افزودند: بايد قدر اين فرصت مفيد و مراسم پرشکوه عزاداري شيعيان در آذربايجان را دانست، زيرا اين موارد، هويت ملت و کشور شما را تقويت ميکند.
ايشان، علت ناکام ماندن تلاشهاي فراوان شوروي سابق در ترويج مارکسيسم و به فراموشي سپرده شدن دين در آذربايجان را ايمان محکمِ مردم خواندند و گفتند: مراسم پرشکوه امسال در ماه محرم نمونهاي از ايمان استوار ملت آذربايجان بود.در اين ديدار که آقاي جهانگيري معاون اول رئيسجمهوري هم حضور داشت، الهام علياف حضور در ايران را همچون حضور در خانه خود دانست و با اشاره به پيشرفت قابل توجه همکاريهاي دو کشور در سالهاي اخير، افزود: در روابط خود با ايران کاملاً محکم هستيم و به هيچکس اجازه مداخله و اخلال در روابط دو کشور نميدهيم.
رئيسجمهوري آذربايجان با بيان مواردي از همکاريهاي دو کشور در بخشهاي فرهنگي، اقتصادي، سرمايهگذاري، انرژي و حملونقل، به تلاشهاي دولتش در مسجدسازي در آذربايجان اشاره کرد و گفت: در حال تحکيم ارتباطات اقتصادي و فرهنگي خود با ايران هستيم و عزم جدي داريم که اين روابط، پايدار و هميشگي باشد.