ترکی | فارسی | العربیة | English | اردو | Türkçe | Français | Deutsch
آخرین بروزرسانی : يکشنبه ۷ بهمن ۱۴۰۳
يکشنبه ۷ بهمن ۱۴۰۳
 
  جستجو در سایت
 
 
اوقات شرعی تبریز
۱:۴۲ مانده تا اذان صبح   
۰۶:۰۴:۴۸اذان صبح
۰۷:۳۵:۰۲طلوع خورشید
۱۲:۳۷:۵۴اذان ظهر
۱۷:۳۹:۳۵غروب خورشید
۱۸:۰۰:۱۲اذان مغرب
اوقات به افق :
اوقات با اختلاف ۲± دقیقه
   
 
تاریخ : پنجشنبه ۱۸ فروردين ۱۳۹۰     |     کد : ۱۷۶۶۷

آسيب بي سابقه به لايه اوزون در قطب شمال

زمستان امسال لايه اوزون در قطب شمال به دليل سردي هوا در لايه هاي فوقاني جو صدمه بي سابقه اي ديده است.

زمستان امسال لايه اوزون در قطب شمال به دليل سردي هوا در لايه هاي فوقاني جو صدمه بي سابقه اي ديده است.

در آخر ماه مارس، ۴۰ درصد اوزون موجود در استراتوسفر، از لايه هاي فوقاني جو، نابود شده بود. اين در حالي است كه تا پيش از اين حداكثر ميزان آسيب ثبت شده لايه اوزون ۳۰ در صد بوده است.

لايه اوزون بخشي از جو زمين است كه غلظت گاز اوزون در آن بالاست و به دليل قابليتي كه در جذب اشعه مافوق بنفش خورشيد دارد، در جلوگيري از بيماري هايي چون سرطان پوست نقشي حياتي ايفا مي كند.

اما مواد شيميايي صنعتي باعث نابودي گاز اوزون موجود در جو زمين مي شوند.

با وجود اينكه سازمان ملل متحد براي مهار انتشار اين گونه گازهاي صنعتي پيماني بين المللي تحت عنوان پروتكل مونترئال به تصويب رسانده، اما دوام اين گونه گازها در جو به قدري زياد است كه انتظار مي رود آثار زيانبار آن تا ده ها سال ديگر همچنان ادامه داشته باشد.

آثار مخرب گازهاي صنعتي بر اوزون در دماهاي پايين (زير ۷۸ درجه سانتيگراد) لايه استراتوسفر جو زمين تشديد مي شود.

"تداوم سرما"

با وجود اينكه صدمه ديدن لايه اوزون در فصل زمستان در قطب جنوب امري معمول است كه هر سال اتفاق مي افتد اما در قطب شمال، به دليل غير قابل پيش بيني بودن تغييرات آب و هوايي در لايه استراتوسفر وضعيت پيچيده تر است.

زمستان امسال در قطب شمال اگر چه دماي هوا در اطراف سطح زمين به طور غير معمولي گرم بود اما دما در ارتفاعات ۱۵ تا ۲۰ كيلومتري سطح زمين نزول چشمگيري داشت و بعد هم همچنان اين دماي پايين ثابت باقي ماند.

فرحناز خسروي، متخصص اوزون در موسسه هواشناسي دانشگاه استكهلم سوئد مي گويد :" ميزان سردي هوا نسبت به سال هاي قبل آنقدر بيشتر نشده اما سردي هوا تداوم بيشتري داشته و اين وضعيت به ماه هاي مارس و آوريل هم كشيده شده و همچنان ادامه دارد."

كاهش غلظت اوزون در قطب جنوب، عملا تاثير چنداني بر سلامتي بشر ندارد، چرا كه بيشتر اين منطقه خالي از سكنه است و فقط گاهي پايين ترين قسمت هاي آمريكاي جنوبي تحت الشعاع سوراخ لايه اوزون قرار مي گيرد.

اما در قطب شمال وضعيت به گونه اي ديگر است.

در طي ماه گذشته لايه اوزوني كه آسمان كشورهاي منطقه اسكانديناوي، گرينلند و بخش هايي از روسيه و كانادا را پوشش مي دهد به شدت آسيب ديده است.

از بين رفتن اوزون باعث عبور بيشتر اشعه ما فوق بنفش خورشيد از جو زمين مي شود و اين پديده با افزايش موارد ابتلا به سرطان پوست، آب مرواريد و ضعيف شدن سيستم ايمني بدن مرتبط دانسته شده است.


نوشته شده در   پنجشنبه ۱۸ فروردين ۱۳۹۰  توسط   مدیر پرتال   
PDF چاپ چاپ بازگشت
نظرات شما :
Refresh
SecurityCode
 
بارگذاری ...