ترکی | فارسی | العربیة | English | اردو | Türkçe | Français | Deutsch
آخرین بروزرسانی : چهارشنبه 13 تير 1403
چهارشنبه 13 تير 1403
 لینک ورود به سایت
 
  جستجو در سایت
 
 لینکهای بالای آگهی متحرک سمت راست
 
 لینکهای پایین آگهی متحرک سمت راست
 
اوقات شرعی 
 
تاریخ : شنبه 30 آذر 1387     |     کد : 1631

سواد تغذيه‌اي و مكمل‌هاي غذايي

در گذشته‌اي نه‌چندان دور، نگاه به علم تغذيه نگاهي حاشيه‌اي بود، اما امروز به‌خوبي مي‌دانيم كه براي حفظ و ارتقاي سلامت، پيشگيري از بيماري و موفقيت در درمان و بازتواني، به‌شدت به اين علم محتاجيم

بي‌توجهي به تغذيه مي‌تواند عوارض جبران‌ناپذيري براي جامعه به بار آورد و ارتقاي سطح سواد تغذيه جامعه، امروزه به‌عنوان يكي از محوري‌ترين برنامه‌هاي سلامت مورد توجه همگان است.

خوشبختانه اين موضوع در سند چشم‌انداز 20 ساله جمهوري اسلامي ايران مورد توجه قرار گرفته است. در 3 دهه بعد از انقلاب اسلامي، دستاوردهاي بزرگي در بخش سلامت براي كشور حاصل شده كه كاهش سوءتغذيه از موارد مهم و افتخارآفرين آن است، اما هنوز تا ايده‌آل فاصله زيادي داريم.

بايد گفت شيوع روزافزون چاقي، چربي و قندخون، بي‌شك ارتباط مستقيمي با الگوي مصرف مواد غذايي در كشور دارد.

اصطلاح رژيم درماني يا درمان با رژيم‌  به معناي استفاده از رژيم غذايي نه فقط براي بيماران، بلكه براي افراد سالم نيز هست، به اين معني كه افراد سالم نيز بايد به نوبه‌خود از رژيم غذايي مناسب استفاده كنند تا به اين وسيله از ابتلا به سوءتغذيه مصون بمانند و از سلامت كامل برخوردار شوند.

يكي از موضوعاتي كه در حوزه سواد تغذيه‌اي به آن توجه مي‌شود، مكمل‌هاي غذايي – رژيمي است. مكمل يا supplement كامل‌كننده نيازهاي سلولي انسان به ويتامين‌ها يا املاح هستند.

و وقتي به كمك مي‌آيد كه مواد غذايي به هر دليل نتواند نيازهاي فرد را به‌صورت كامل تامين نمايد.مشاهدات علمي نشان داده است مكمل‌هاي رژيمي، اثرات بسيار سودمندي بر سلامت فرد دارد.

اما به شرط آنكه با رعايت ملاحظات خاصي صورت گيرد. درست است كه راز سلامت و نشاط در تغذيه كامل نهفته است و تامين كافي ويتامين‌ها و ريزمغذي‌ها و مواد معدني، كليد تندرستي و شادابي بشر است، اما بايد به اين نكته توجه داشت، اين تشخيص پزشك است كه تعيين مي‌كند بدن فرد به كدام مكمل غذايي و به چه مقدار و با چه درصدي نياز دارد.

كدام مكمل با برنامه غذايي يا برنامه دارويي فرد تداخل دارد يا مصرف كدام مكمل‌ها همراه با هم ممكن است براي فرد خطرآفرين باشد.

از سوي ديگر، نحوه تهيه و تامين اين مكمل‌هاست كه حتما بايد از طريق مجاري مجاز، تاييد شده و تحت نظارت صورت گيرد. متأسفانه چندي است شاهد بروز پديده قاچاق مكمل‌ها در كشور هستيم و اين موضوع سبب بي‌اعتمادي گسترده‌اي در ميان پزشكان و همچنين عموم مردم شده است.

در واقع مكمل‌هاي غذايي داراي مجوز، از يك سو هنگام ورود از سوي متخصصان امر در وزارت بهداشت، تحت كنترل و نظارت قرار مي‌گيرد و كشور توليدكننده، تاريخ توليد و ميزان مواد مؤثر آنها نيز مشخص است و از سوي ديگر تحت برنامه نمونه‌برداري مستمر وزارت بهداشت است تا نسبت به سلامت اين فرآورده‌ها پيش از رسيدن به دست مصرف‌كننده نهايي، اطمينان كامل حاصل شود.

يكي از راهكارهايي كه مي‌توان براي اطمينان از صحت و اصالت اين فرآورده‌ها ارائه كرد، آشنا كردن افراد جامعه با فرهنگ استفاده صحيح از مكمل‌هاي غذايي سالم است.

مردم به واسطه اهميتي كه براي سلامت، تندرستي و شادابي خويش قائل هستند، نبايد فرآورده‌هايي را  كه به‌صورت قاچاق و بدون نظارت وزارت بهداشت وارد كشور مي‌شود، مصرف نمايند.

در حقيقت مكمل‌ها از زمان‌هاي بسيار قديم در طب سنتي وجود داشته است و اينك به‌صورت مدرن و براساس اطلاعات و تحقيقات علمي صورت مي‌گيرد ولي شرط موفقيت آن در تامين سلامت جامعه در اين نكته است كه فرهنگ كاربري آن نيز به‌صورت صحيح و علمي در كشور پايه‌ريزي شود

همشهري آنلاين-سعيد اويس


نوشته شده در   شنبه 30 آذر 1387  توسط   مدیر پرتال   
PDF چاپ چاپ بازگشت
نظرات شما :
Refresh
SecurityCode