بسم الله الرحمن الرحيم
سرزمين وحي، بار ديگر انبوه مؤمنان را در ضيافت سالانه خود گرد آورده است. جانهاي مشتاق از سراسر جهان اكنون در زادگاه اسلام و قرآن، به مناسكي سرگرماند كه تدبر در آن، نمائي از درس جاودانهي اسلام و قرآن به بشريت را نشان مي دهد و خود، گامهاي نمادين براي پياده كردن و به كار بستن آن است.
هدف از اين درس بزرگ، رستگاري و سرافرازي ابدي انسان، و راه آن تربيت انسان صالح و تشكيل جامعهي صالح است، انساني كه در دل و در عمل، خداي يگانه را بپرستد و خويشتن را از شرك و آلودگيهاي اخلاقي و هوسهاي انحرافي پاك كند؛ و جامعهئي كه در ساخت آن، عدالت و آزادگي و ايمان و نشاط و همهي نشانههاي زندگي و پيشرفت به كار رود.
در فريضه حج، عناصر اصلي براي اين تربيت فردي و اجتماعي گنجانيده شده است. از لحظه احرام و بيرون آمدن از تشخصات فردي و ترك بسياري از لذتها و خواهشهاي نفساني، تا طواف بر گرد نماد توحيد، و نماز در جايگاه ابراهيم بتشكن و فداكار، و از حركت شتابان ميان دو كوه، تا آرام گرفتن در عرصهي عرفات در ميان خيل عظيم موحدان از هر رنگ و نژاد، و تا گذراندن شبي با ذكر و نياز در مشعرالحرام و انس جداگانهي هر دل با خدا در عين حضور در ميان آن جمع متراكم، و سپس حضور در مني و سنگباران نمادهاي شيطاني، و آنگاه تجسم پر معناي قرباني كردن، و اطعام مستمندان و رهگذران، همه و همه آموزش و تمرين و يادآوري است.
در اين مجموعهي كامل، از سوئي اخلاص و صفا و دل بريدن از سرگرميهاي مادي و از سوئي سعي و تلاش و پايداري؛ از سوئي انس و خلوت با خدا و از سوئي وحدت و يكدلي و همرنگي با خلق؛ از سوئي پرداختن به آراستگي دل و جان و از سوئي دل سپردن به انسجام پيكرهي عظيم امت مسلمان؛ از سوئي خشوع در پيشگاه حق و از سوئي صلابت در برابر باطل؛ و خلاصه از سوئي پر كشيدن در هواي آخرت و از سوئي عزم راسخ براي آراستن دنيا، در هم تنيده و يكپارچه آموزش داده و تمرين مي شود: « وَ مِنْهُمْ مَنْ يَقُولُ رَبَّنا آتِنا فِي الدُّنْيا حَسَنَةً وَ فِي الآْخِرَةِ حَسَنَةً وَ قِنا عَذابَ النَّارِ ».
و بدينگونه است كه كعبهي شريف و مناسك حج، مايهي قوام و قيام جوامع بشري و انباشته از سود و بهره براي انسانها است: «جَعَلَ اللَّهُ الْكَعْبَةَ الْبَيْتَ الْحَرامَ قِياماً لِلنَّاس» و «ليَشْهَدُوا مَنافِعَ لَهُمْ وَ يَذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ فِي أَيَّامٍ مَعْلُوماتٍ»
مسلمانان از هر كشور و هر نژاد، امروز بيش از هميشه بايد اين فريضهي بزرگ را قدر بدانند و از آن بهره گيرند؛ زيرا افق در پيش چشم امت اسلامي امروز از هميشه روشنتر و اميد براي رسيدن به هدفهائي كه اسلام براي فرد و جامعهي مسلمان ترسيم كرده، از هميشه بيشتر است. اگر امت اسلامي در دو قرن گذشته دچار فروپاشي و هزيمت در برابر تمدن مادي غرب و مكتبهاي الحادي از هر دو نوع چپ و راست آن بود، اكنون در قرن پانزدهم هجري اين مكاتب سياسي و اقتصادي غربند كه پاي در گِل و دچار ضعف و فروپاشي و هزيمتاند و اسلام با بيداري مسلمانان و بازيافت هويّت خويش و با مطرح شدن انديشهي توحيدي و منطق عدالت و معنويّت، دور تازهئي از شكوفائي و عزت خويش را آغاز كرده است.
كساني كه در گذشتهئي نه چندان دور آيهي يأس مي خواندند و نه تنها اسلام و مسلمين بلكه اساس معنويت و دينداري را در برابر هجوم تمدن غرب، از دسترفته ميپنداشتند، امروز سر بر افراشتن اسلام و تجديد حيات قرآن و اسلام، و متقابلاً ضعف و زوال تدريجي آن مهاجمان را به چشم ميبينند. و با زبان و دل تصديق مي كنند.
من با اطمينان كامل مي گويم: اين هنوز آغاز كار است، و تحقق كامل وعدهي الهي يعني پيروزي حق بر باطل و بازسازي امت قرآن و تمدن نوين اسلامي در راه است: «وَعَدَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنْكُمْ وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ لَيَسْتَخْلِفَنَّهُمْ فِي الأَْرْضِ كَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذِينَ مِنْ قَبْلِهِمْ وَ لَيُمَكِّنَنَّ لَهُمْ دِينَهُمُ الَّذِي ارْتَضى لَهُمْ وَ لَيُبَدِّلَنَّهُمْ مِنْ بَعْدِ خَوْفِهِمْ أَمْناً يَعْبُدُونَنِي لا يُشْرِكُونَ بِي شَيْئاً وَ مَنْ كَفَرَ بَعْدَ ذلِكَ فَأُولئِكَ هُمُ الْفاسِقُونَ»
نشانه اين وعده تخلفناپذير در اولين و مهمترين مرحله، پيروزي انقلاب اسلامي در ايران و بناي بلندآوزهي نظام اسلامي بود كه ايران را به پايگاه مستحكمي براي انديشهي حاكميت و تمدن اسلامي تبديل كرد. سر بر آوردن اين پديدهي معجزآسا، درست در اوج هياهوي ماديگري و اسلامستيزيِ چپ و راست فكري و سياسي، و آنگاه مقاومت و استحكام آن در برابر ضربات سياسي و نظامي و اقتصادي و تبليغاتي كه از همه سو نواخته مي شد، در دنياي اسلام اميدي تازه برانگيخت و شوري در دلها پديد آورد. هر چه زمان گذشته، اين استحكام ـ به حول و قوهي الهي ـ بيشتر و آن اميد ريشهدارتر شده است. در طول سه دههئي كه بر اين ماجرا مي گذرد، خاورميانه و كشورهاي مسلمان آسيا و افريقا، صحنهي اين هماوردي پيروزمندانه است. فلسطين و انتفاضهي اسلامي و قيام دولت فلسطيني و مسلمان، لبنان و پيروزي تاريخي حزبالله و مقاومت اسلامي بر رژيم مستكبر و خونخوار صهيونيست؛ عراق و تشكيل دولت مسلمان و مردمي بر ويرانههاي رژيم ملحد و ديكتاتور صدام؛ افغانستان و هزيمت خفتبار اشغالگران كمونيست و رژيم دستنشانده آن؛ شكست و ناكامي همه طرحهاي استكباري امريكا براي سيطره بر خاورميانه؛ گرفتاري و آشفتگي علاجناپذير در درون رژيم غاصب صهيونيست؛ فراگير شدن موج اسلامخواهي در بيشتر يا همهي كشورهاي منطقه و بويژه در ميان جوانان و روشنفكران؛ پيشرفت شگفتآور علمي و فناوري در ايران اسلامي به رغم تحريم و محاصرهي اقتصادي؛ شكست جنگافروزان در امريكا در عرصهي سياسي و اقتصادي؛ احساس هويت و تشخص در اقليتهاي مسلمان در بيشتر كشورهاي غربي؛ همه و همه نشانههاي آشكار پيروزي و پيشروي اسلام در هماوردي با دشمنان در اين قرن يعني قرن پانزدهم هجري است.
برادران و خواهران! اين پيروزيها يكسره محصول جهاد و اخلاص است. آنگاه كه صداي خدا از حلقوم بندگان خدا به گوش رسيد؛ آنگاه كه همت و نيروي مجاهدان راه حق به ميدان آمد؛ و آنگاه كه مسلمان به عهد و قرار خود با خدا عمل كرد، خداي عليّ قدير نيز وعدهي خود را محقق ساخت و مسير تاريخ عوض شد:« أَوْفُوا بِعَهْدِي أُوفِ بِعَهْدِكُم» «إِنْ تَنْصُرُوا اللَّهَ يَنْصُرْكُمْ وَ يُثَبِّتْ أَقْدامَكُمْ » «ً وَ لَيَنْصُرَنَّ اللَّهُ مَنْ يَنْصُرُهُ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِيٌّ عَزِيز» «إِنَّا لَنَنْصُرُ رُسُلَنا وَ الَّذِينَ آمَنُوا فِي الْحَياةِ الدُّنْيا وَ يَوْمَ يَقُومُ الأَْشْهادُ»
اين هنوز آغاز راه است. ملتهاي مسلمان هنوز گردنههاي دشواري بر سر راه دارند. عبور از اين گردنهها نيز جز با ايمان و اخلاص، جز با اميد و جهاد، جز با بصيرت و صبر، ميّسر نخواهد گشت. با يأس و منفيبافي، با بيتفاوتي و بيهمتي، با بيصبري و شتابزدگي، با بدگماني به صدق وعدهي الهي، اين راه طي نخواهد شد.
دشمن زخمخورده همهي توان خود را به ميدان آورده و خواهد آورد. بايد هوشيار و خردمند و شجاع و فرصتشناس بود؛ در اين صورت همهي تلاش دشمن ناكام خواهد ماند. در اين سيسال هم دشمن يعني عمدتاً امريكا و صهيونيسم با همهي تواني كه ميتوانستند به كار برند در ميدان بودند، ولي ناكام ماندند. آينده هم نيز چنين خواهد بود. انشاالله
شدت عمل دشمن غالباً نشانه ضعف و بيتدبيري اوست. به صحنه فلسطين و بويژه غزه بنگريد. حركات بيرحمانه و دژخيمانه دشمن در غزه كه نظير آن در تاريخ ظلمهاي بشري كمتر ديده شده است، نشانهي ضعف او در فائق آمدن بر اراده مستحكم آن مردان و زنان و جوانان و كودكاني است كه با دست خالي، در برابر رژيم غاصب و پشتيبانش يعني ابرقدرت امريكا ايستاده و خواستهي آنها را كه رويگرداني از دولت حماس است زير پاي خود افكندهاند. درود خدا بر آن ملت مقاوم و بزرگ. مردم غزه و حكومت حماس اين آيات جاودانهي قرآن را معني كردند:
«وَ لَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَ الْجُوعِ وَ نَقْصٍ مِنَ الأَْمْوالِ وَ الأَْنْفُسِ وَ الثَّمَراتِ وَ بَشِّرِ الصَّابِرِينَ *الَّذِينَ إِذا أَصابَتْهُمْ مُصِيبَةٌ قالُوا إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَيْهِ راجِعُونَ *أُولئِكَ عَلَيْهِمْ صَلَواتٌ مِنْ رَبِّهِمْ وَ رَحْمَةٌ وَ أُولئِكَ هُمُ الْمُهْتَدُونَ» و «لَتُبْلَوُنَّ فِي أَمْوالِكُمْ وَ أَنْفُسِكُمْ وَ لَتَسْمَعُنَّ مِنَ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتابَ مِنْ قَبْلِكُمْ وَ مِنَ الَّذِينَ أَشْرَكُوا أَذىً كَثِيراً وَ إِنْ تَصْبِرُوا وَ تَتَّقُوا فَإِنَّ ذلِكَ مِنْ عَزْمِ الأُْمُورِ».
پيروز نهائي در اين كارزار حق و باطل، جز حق نيست و اين ملت مظلوم و صبور فلسطين است كه سرانجام بر دشمن پيروز خواهد شد «وَ كانَ اللَّهُ قَوِيًّا عَزِيزاً » همين امروز هم علاوهبر ناكامي در شكستن مقاومت فلسطينيان، در عرصهي سياسي با دروغ در آمدن داعيههاي آزاديطلبي و دموكراسيخواهي و شعار حقوقبشر، شكست سختي بر آبروي رژيم امريكا و بيشتر رژيمهاي اروپائي وارد آمده است كه به اين زودي قابل جبران نخواهد بود. رژيم بيآبروي صهيونيستي از هميشه روسياهتر و برخي رژيمهاي عربي نيز در اين امتحان عجيب، بازندهي تتمهي آبروي نداشتهي خودند. وَ سَيَعْلَمُ الَّذِينَ ظَلَمُوا أَيَّ مُنْقَلَبٍ يَنْقَلِبُونَ. والسلام علي عبادالله الصالحين
سيّدعلي حسيني خامنهاي
4 ذيحجةالحرام 1429
13 آذر 1387