جام جم آنلاين: استفاده از گوشت بوقلمون چند سالي است كه در كشور ما افزايش يافته و اغلب آن را در قفسه مواد پروتئيني فروشگاههاي بزرگ به صورت تكههاي ران و سينه بستهبندي شده يا به صورت درسته در برخي مغازههاي عرضهكننده گوشت مرغ ميبينيم، اما سوال اينجاست، با توجه به قيمت بالاي گوشت بوقلمون نسبت به گوشت مرغ، آيا وارد كردن اين گوشت به برنامه غذايي مفيد است؟
بوقلمون پرندهاي از نژاد قرقاولان و بزرگترين و سنگينوزنترين پرنده خانگي است. گوشت اين پرنده حاوي هر دو نوع گوشت سفيد و قرمز است. 65 درصد گوشت بوقلمون سفيد و در ناحيه سينه و 35 درصد آن تيره و در ناحيه رانها قرار دارد. هريك از اين گوشتها از نظر طعم و مزه باهم متفاوتند. گوشت سينه و بالها سفيد و لذيذ و از نظر مزه شبيه گوشت گوساله است و گوشت قرمز آن كه اغلب در رانها يافت ميشود، بسيار نرم و طعمي شبيه گوشت پرندگان وحشي يا شكاري را دارد.
افزايش حجم توده گوشت قسمتهاي سينه و ران نسبت به حجم استخوان و در نتيجه ضايعات كمتر نسبت به گوشتهاي مشابه ويژگي برجسته بوقلمون است.
گوشت بوقلمون به دليل بافت ويژهاي كه دارد هنگام طبخ حجم خود را از دست نميدهد و به دليل داشتن پروتئين بالا، حداقل چربي اشباع، كمترين سطح كلسترول و فقدان چربي ميان بافتي در مقايسه با گوشت قرمز از اهميت بسياري برخوردار است و منبع خوبي از ويتامينهاي A، B1، B3، B6، B12 و املاحي چون سلنيوم، منيزيم، مس، آهن، روي، پتاسيم و اسيد آمينه تريپتوفان به شمار ميرود. يكي از ويژگيهاي منحصر بفرد گوشت بوقلمون نسبت به ساير گوشتهاي سفيد، ويتامين A و نقش مهم تقويت سيستم ايمني آن است كه بويژه در فصل سرما، مصرف آن به كودكان و سالمندان توصيه ميشود.
توصيهها
گوشت بوقلمون بدون پوست به طور طبيعي چربي كمي دارد و در هر 100 گرم آن تنها يك گرم چربي موجود است. تقريبا تمامي چربي بوقلمون در پوست آن موجود است و گوشت تيره رنگ آن چربي بيشتري نسبت به گوشت سفيد آن دارد. بنابراين افراد مبتلا به چربي خون بالا بهتر است از گوشت سفيد سينه اين پرنده استفاده كنند. بد نيست بدانيد گوشت سفيد بدون پوست بوقلمون چربي اشباع و كلسترول كمتري از گوشت مرغ و گاو دارد.
اين گوشت به دليل دارا بودن اسيد آمينه تريپتوفان به ترشح بيشتر سروتونين كمك كرده و باعث سرحالي و آرامش در افراد دچار علائم افسردگي موقت ميشود.
مصرف 150 گرم گوشت بوقلمون حدود نيمي از اسيدفوليك مورد نياز روزانه را تامين كرده و مصرف مقدار متعادل آن براي خانمهاي باردار مفيد است.
اسيد آمينه تريپتوفان موجود در گوشت بوقلمون به دليل تقويت سيستم ايمني بدن ميتواند علائم بيماري اماس را كاهش دهد، نقش مهمي در خوابيدن دارد و باعث بهبود خواب در مبتلايان به بيخوابي مزمن ميشود.
اين گوشت اگر فاقد مواد هورموني باشد، ميتواند ميزان هورمون تستوسترون را در بدن آقايان در حد مطلوب نگه داشته و منجر به افزايش عملكرد جنسي و افزايش گلبولهاي قرمز خون شده و از پوكي استخوان جلوگيري كند.
بوقلمونها به دليل پاهاي فعال در ناحيه رانها داراي رگهاي خوني بسياري هستند. اين رگها حاوي هموگلوبينهاي حاوي آهن هستند كه اكسيژن را به ماهيچهها ميرسانند. بنابراين هرچه رنگ ماهيچه ران تيرهتر باشد مصرف آن براي كساني كه كمبود آهن دارند مفيدتر است. اسيد آمينه موجود در گوشت بوقلمون ميتواند از تجمع سرب و جيوه در بدن جلوگيري كرده و با كمك به عملكرد كبد، سموم بدن را دفع نمايد.
مراقب باشيد
گوشت بوقلمون داراي مقدار كمي اگزالات است. بنابراين بيماران مبتلا به سنگ كليه اگزالاتي بايد در مصرف آن محتاط باشند.
اين گوشت به دليل حاوي بودن اسيد آمينه پورين در مبتلايان به نقرس بايد به ميزان بسيار كممصرف شود.
فاخره بهبهاني
جامجم