ترکی | فارسی | العربیة | English | اردو | Türkçe | Français | Deutsch
آخرین بروزرسانی : جمعه 9 آذر 1403
جمعه 9 آذر 1403
 لینک ورود به سایت
 
  جستجو در سایت
 
 لینکهای بالای آگهی متحرک سمت راست
 
 لینکهای پایین آگهی متحرک سمت راست
 
اوقات شرعی 
 
تاریخ : يکشنبه 3 بهمن 1389     |     کد : 14427

سال 2010؛ از لكه نفتي تا 13.5 تريليون دلار بدهي آمريكا

پايگاه خبري المنار در گزارشي، سال 2010 را سال ناكامي اوباما با شكست دموكرات‌ها در انتخابات، ناتواني در سياست خارجي و رسوايي‌هاي ديپلماتيك دولت وي عنوان كرد.

 پايگاه خبري المنار در گزارشي، سال 2010 را سال ناكامي اوباما با شكست دموكرات‌ها در انتخابات، ناتواني در سياست خارجي و رسوايي‌هاي ديپلماتيك دولت وي عنوان كرد.
به گزارش فارس به نقل از پايگاه خبري "المنار "، فضاي سياسي آمريكا در سال 2010 شاهد بسياري از رويدادها بود از جمله: رياست‏جمهوري باراك اوباما و درگيري او با "محافظه‏كاران " كه مخالف گسترس نقش حكومت مركزي آمريكا هستند، افزايش ناتواني فدرال‏ها و ليبرال‏ها كه مخالف افزايش تعداد نيروهاي اشغالگر آمريكايي در افغانستان و طرفدار بسته شدن زندان گوانتامو هستند.

*اسناد ويكي‏ليكس، ننگي براي ديپلماسي آمريكا
بدون شك سال 2010 در آمريكا سال تحولات داخلي و تمركز بر روي مسائل داخلي بود كه بخشي از اهميت خود را از مسائل بين‏المللي داغ و با اهميت ربود. از مهم‌ترين اين مسائل، راهبرد (استراتژيك) آمريكا در افغانستان و پاكستان، گفت‌وگوهاي صلح بين فلسطين و رژيم‏ اشغالگرقدس و همچنين اسناد ويكي‏ليكس است كه مي‏توان آن را به عنوان ننگي براي ديپلماسي آمريكا دانست و مجموعه اين موارد را به مثابه چالش‏هايي براي سياست خارجه آمريكا ارزيابي كرد.

*سال 2010، خونين‏ترين سال در طول 9 سال اشغال افغانستان
سال 2010 شاهد اعزام گسترده نيروهاي نظامي به سوي افغانستان است كه به دنبال آن اعلام عقب‏نشيني تدريجي نيروهاي اشغالگر خارجي در خلال سال 2011 بود، همچنين در اين سال حملات فشرده آمريكا به گروهك القاعده در پاكستان به نام حمله عليه تروريسم اتفاق افتاد كه به نتايج قطعي هم منجر نشد.
با وجود انتشار 140 هزار سرباز نيروي اشغالگر آتلانتيك در افغانستان، بيش از يك سوم آنها آمريكايي هستند كه تعداد كشته‏هاي اين نيروها بيش از 700 كشته در سال 2010 رسيد تا جايي كه اين سال به عنوان خونين‏ترين سال در طول 9 سال اشغال افغانستان نام گرفت، علاوه بر آن اين نيروها نتوانستند در برابر كشتاري كه طالبان رهبري مي‏كردند، موفق بشوند و حتي طالبان دامنه حملات خود را با اتكا به راهبرد جنگ چريكي، تا شمال كشور گسترش دادند.

*آغاز به كار خروج نيروهاي اشغالگر در سال 2011 از افغانستان
در برابر اين وضعيت، واشنگتن براي خودش هدفي را ترسيم كرد كه اعضاي پيمان آتلانتيك شمالي نيز آن را پذيرفتند، اين هدف شامل آغاز به كار خروج نيروهاي اشغالگر در سال 2011 از افغانستان بود تا نيروهاي افغاني تمام مسؤوليت‏هاي امنيتي كشور را تا پايان سال 2014 در دست بگيرند، اين همان زماني است كه (اگر نوعي توهم نباشد) كارشناسان از آن به عنوان زماني بسيار خوش‏يمن قلمداد مي‏كنند. شايد تصويري كه واقعيت وضعيت موجود در افغانستان را منعكس مي‏كند و در ذهن‏ها هميشه باقي مي‏ماند، بازديد سريع و شبانه "باراك اوباما " رئيس‏جمهور آمريكا از افغانستان است كه ابتداي دسامبر با انگيزه‏هاي امنيتي به صورت كاملا محرمانه انجام شد.

*تناقض در گفتار سران آمريكايي، براي خروج از افغانستان
اوباما با اين ديدار خود در افغانستان خواست به نيروهاي اشغالگر بگويد كه حركت طالبان را متوقف مي‏كنند، ولي او پايگاه نظامي را به سوي كابل براي ديدار با همتاي افغاني خود "حامد كرزي " ترك نكرد كه كاخ سفيد علت آن را بدي شرايط آب و هوا اعلام كرد. اين بازديد كه مورد تمسخر گروهك طالبان واقع شد و از آن تحت عنوان فرار از افغانستان در تاريكي شب نام بردند، در واقعيت نشان داد كه بين اظهارات مبالغه‌آميز واشنگتن و احتياط‏هاي فراواني كه فرماندهان نظامي در ميدان به كار مي‌برند، تناقض آشكاري وجود دارد.
در همين راستا ژنرال "ديويد پترائوس " فرمانده نيروهاي اشغالگر بين‏المللي در افغانستان ابتداي دسامبر، سال 2014 را براي خروج كامل نيروهاي اشغالگر خارجي از اين كشور افقي معقول اعلام كرد و در عين حال گفته كه، "هيچ چيز قطعي نيست! "

*حملات هواپيماهاي بدون سرنشين آمريكا همچنان ادامه دارد
اما درباره مناطق جنوبي افغانستان در مرز با پاكستان، اين منطقه همچنان به عنوان پايگاهي براي سر‏فرماندهي سازمان القاعده در جهان و حيات خلوت جنگجويان گروهك افغاني طالبان قلمداد مي‏شود.
اگر حملات تقريبا هميشگي هواپيماهاي بدون سرنشين آمريكا بر روي اين مناطق در كشتار برخي از نيروها (كه فوراً جايگزين مي‏شوند) موفق شده است به يقين اين حملات در نابود كردن ريشه‏هاي انتحار كه قادر به هدف قرار دادن غرب هستند، موفق نشد. دليل اين سخن، سوء قصد ناموفقي است كه در ميدان "تايمز اسكوير " نيويورك در اول ماه مي سال 2010 روي داد كه طبق نظر كارشناسان جزئيات آن در پاكستان آماده شده است، در همين راستا حملات ناموفقي در اروپا اتفاق افتاد كه به ادعاي كشورهاي اروپايي به وسيله دستگاه اطلاعاتي غرب خنثي شد.

*تحولات وضعيت داخلي آمريكا در سال 2010
معركه قانون اصلاحات بهداشتي كه به فرسايش داخلي دولت اوباما منجر شد، تمركز ملي "جمهوري‏خواهان " را كه در دور دوم انتخابات كنگره در سال 2006 شكست خورده بودند، بازسازي كرد، در ابتدا نشانه‏هاي اين تحول در انتخاب "اسكات براون " نماينده جمهوري‏‏خواه از ايالت "ماساچوست " در 20 ژانويه 2010 بود كه در اين اتفاق اوباما در برابر راي 60 درصد نمايندگان مجلس سنا شكست خورد.
از چند روز بعد اوباما با جمهوري‏خواهان كنگره در مباحثه‏اي تاريخي و مستقيم در "بالتيمور " به همه اتهام‏هاي آنان پاسخ داد و روش ليبرال را براي پايان دادن به موضوع اصلاحات بهداشتي پيشنهاد داد، ولي در 20 فوريه اوباما اعلام كرد كه اگر با توجه به تصميمات او به پايان برده نشود و روشش كنار گذاشته شود، او از گزينه عمومي در قانون مراقبت بهداشتي صرف نظر مي‏كند، كنگره در نهايت بعد از گذشت 13 ماه از جنگ عقيده‏اي و حزبي، قانون مراقبت بهداشتي را در 21 مي تصويب كرد. طرحي كه 41 درصد از آمريكايي‏ها موافق آن هستند، جمهوري‏خواهان را خشمگين كرد و دموكرات‏ها را هم خوشحال نكرد.

*پاداش‏هاي مالي 100 ميليون دلاري براي مديران شركت ورشكسته
تحولات منفي به صورت پياپي فراروي رياست اوباما انباشته شد تا اينكه در ماه فوريه مشكل مجموعه بين‏المللي آمريكا (E.A.G) آشكار شد به طوري كه مديران اجرايي آن به پاداش‏هاي مالي 100 ميليون دلاري رسيده بودند و بعد از آن كه اعلام ورشكستگي كردند، دولت آمريكا براي نجات آنها وارد عمل شد و اين چيزي است كه سوال‌هاي فراواني را پيرامون فعاليت و بخشش‏هاي مالي براي نجات آن مطرح مي‏شود.

*لكه نفتي، بزرگترين فاجعه زيست‏محيطي در تاريخ آمريكا
اوباما در 20 آوريل با مسئله‏اي روبرو شد كه توقع آن را نداشت و مشكلات دولتش را چند برابر كرد و آن انفجار لوله‏هاي نفت شركت انگليسي بريتيش پتروليوم بود كه منجر به پخش نفت در خليج مكزيك شد و بزرگترين فاجعه زيست‏محيطي در تاريخ آمريكا لقب گرفت كه 86 روز ادامه داشت.

*حزب دموكرات بيش از 63 صندلي در مجلس نمايندگان را از دست داد
محافظه‏كارها از فرصت‌هاي به دست آمده استفاده كرده و شروع به راه‌اندازي اعتراض‌هاي مردمي كردند و "سارا پالين " فرماندار سابق آلاسكا در اولين تجمع جنبش "اجتماع چاي " كه در اوايل فوريه در شهر "ناشفيل " از ايالت "تنيسي " برگزار شد، شركت كرد و به شعارهاي خوش‌بينانه اوباما طعنه زد و خودش را به اين اجتماع مرتبط كرد تا به اين ترتيب براي انتخابات دور دوم كنگره كه در نوامبر برگزار مي‏شد و هزينه آن از ملياردها دلار عبور مي‏كرد، آماده شود. در نهايت حزب دموكرات بيش از 63 صندلي در مجلس نمايندگان را از دست داد و اوباما اعتراف كرد كه شكست سنگيني به او وارد شده است.

*13.5 تريليون دلار بدهي آمريكا در سال 2010
ركود اوضاع اقتصادي همچنان دوره رياست‏جمهوري اوباما را در خود فرو برده است تا ميانگين بيكاري به 9.8 درصد و بدهي سال به 13.5 تريليون دلار برسد، اين در حالي است كه فروپاشي تاريخي و موقت براي شاخص "داو جونر " در بورس نيويورك و واپس‏گرايي حدود 1000 رتبه‏اي در طول چند دقيقه در 6 مي نيز در همين دوره يك ساله روي داد. "بن برنانكي " رئيس صندوق ذخيره در 5 دسامبر اظهار كرد كه اقتصاد آمريكا به ناتواني در خودكفايي نزديك مي‏شود، و ميانگين‏هاي بيكاري چهار يا پنج سال نياز دارد تا به ميانگين طبيعي خود برسد.
اوباما با اين حال جايگاه دموكرات خود را در كنگره ناديده گرفت و به سازش با جمهوري‌خواهان دست زد، بر اساس اين سازش كاهش ماليات از تمام آمريكايي‌ها از جمله ثروتمندان ادامه پيدا كرد و اعانه‌ها براي بيكاري نيز براي مدت 13 ماه تمديد شد، اين تاكتيك باعث شد تا وي با دموكرات‌ها فاصله بگيرد و همين اقدام جايگاه وي را در ميان افراد مستقل اندكي بهبود بخشيد، كنگره آمريكا اين قانون را در پايان سال گذشته ميلادي تصويب كرد.

*چالش‏هاي سياست خارجي دولت آمريكا
دولت آمريكا از هم‌گرايي نظامي در عراق تا هم‌گرايي ديپلماسي در ايران و كره شمالي، توانست بدون انجام تغييرات كلي در معادله دولتش براي اين بحران‏ها، كمي در اين جبهه‏ها پيشرفت كند. در 19 آگوست تعدادي از اشغالگران آمريكايي خاك‏ عراق را ترك كرده و به افغانستان منتقل شدند.
در جبهه افغانستان، در تابستان 30 هزار سرباز آمريكايي به افغانستان رفتند تا در حقيقت تعداد نيروهاي اشغالگر نظامي آمريكا به حدود 100 هزار نفر برسد، اوباما در 16 دسامبر از بازبيني سالانه استراتژي آمريكا در افغانستان خبر داد و گفت كه آغاز عمليات عقب‌نشيني از افغانستان از سال 2011 است، ولي در پشت پرده‏ پنتاگون، اجماع بر اين است كه خروج نيروها به تعويق انداخته شود و براي ارتش آمريكا وقت داده شود تا دستاوردهاي بيشتري محقق شود.

*وجود اختلاف در دولت اوباما در مورد مسائل خاورميانه
اين يعني اينكه در داخل دولت اوباما، بين غيرنظاميان به رهبري "جو بايدن " معاون رئيس‏جمهور كه درباره اين جنگ مردد هستند و نظامي‏ها كه خواستار وقت بيشتري هستند، اختلاف وجود دارد.
از پيامدهاي اين اختلاف، سرپيچي ژنرال "استنلي مك كريستال " فرمانده نيروهاي اشغالگر آمريكا در افغانستان در برابر مسئولين غيرنظامي بود كه سخنان خود را در مجله "رولينگ استون " در ماه ژوئن منتشر كرد و منجر به اخراج او از مسئوليتش و جايگزيني او با ژنرال "ديويد پترائوس " شد، بعد از اين تغيير در بخش استراتژي نظامي، خبر ناگهاني فوت "ريچارد هالبروك " فرستاده آمريكا نيز سوال‌هايي را پيرامون سرنوشت اين استراتژي مطرح و درگيري پيرامون آن در داخل دولت را بوجود آورد و رابطه آمريكا با "حامد كرزي " رئيس‏جمهور افغانستان در كم‌ترين حالت، بغرنج و پيچيده توصيف شد.

*گفت‌وگوهاي شكست خورده دولت اوباما
در اين ميان "هيلاري كلينتون " وزير خارجه آمريكا توجه خود را به سياست بين‏المللي معطوف كرد و در سال 2010 به بيش از 55 كشور سفر كرد و در آنها تاكيد كرد كه نسبت به سياست خارجي اوباما وفادار باشند، ولي تلاش‏هاي او در عمليات "صلح " در خاورميانه در پاييز شكست خورد.
اين شكست زماني رخ داد كه در ماه مارس 2010 كابينه رژيم‏ صهيونيستي برنامه خود را براي ساخت 1600 واحد مسكوني جديد در خلال بازديد "جو بايدن " معاون رئيس‏جمهور آمريكا از سرزمين‌هاي اشغالي اعلام كرد و اين طرحي بود كه كلينتون آن را اهانت به آمريكا دانست و اوباما اين اهانت را بعد از آنكه نتوانست ايده جديدي براي توقف شهرك‌سازي بيابد، در نشستي با منتظر گذاشتن "بنيامين نتانياهو " نخست‏وزير رژيم‏صهيونيستي در كاخ سفيد جواب داد.
بعد از آن اوباما به تدريج از موضوع شهرك‏سازي عدول و شروع به بازسازي روابط خود با كابينه صهيونيستي كرد تا جايي كه اعلام كرد تصميم دارد گفت‌وگوهاي صلح بين فلسطين و رژيم‏صهيونيستي را در دوم سبتامبر 2010 در واشنگتن از سر بگيرد، در اين گفت‌وگوها دولت اوباما در برابر موضوع شهرك‏سازي بي‏اعتنا ماند و تمركز خود را بر روي مشكل مرزها گذاشت.

*ويكي‌ليكس موجب رسوايي و مشقت، براي آمريكا
سال 2010 شاهد پديده "ويكي‏ليكس " بود، اين سايت در آوريل 2010 فيلمي را از كشتار سربازان آمريكايي بر روي غيرنظاميان و روزنامه‏نگارهاي عراقي در سال 2007 پخش كرد و بعد از آن در ماه جولاي، اين پايگاه اينترنتي حدود 77 هزار سند از جنگ افغانستان منتشر كرد و پس از آن در دسامبر نيز 400 هزار سند از جنگ عراق پخش كرد، البته شروع انتشار حدود 280 هزار تلگراف محرمانه ديپلماتيك مشكلات و سختي‏هايي را براي وزارت خارجي آمريكا در فعاليت‌هاي ديبلماسي آن به وجود آورد و اين اسناد موجب رسوايي و مشقت بسياري براي آمريكا و كشورهاي جهان شد.

*تصويب بسته‏اي از تحريم‏ها عليه ايران در كنگره آمريكا
غير از تصويب بسته‏اي از تحريم‏ها بر عليه ايران كه در 24 ژوئن در كنگره آمريكا انجام شد، روابط آمريكا و ايران به حالت قبل خود باقي ماند و در حالي كه تنش در شبه جزيره كره‏ رو به افزايش بود، دولت آمريكا در ماه آگوست پهنه تحريم‏هايش را بر كره شمالي گسترش داد.
اما ورود ديبلماتيك آمريكا به سوريه در فوريه 2010 بدون گذار از مرحله تيره در روابط دو كشور دچار ركود شد. در همين ماه "وليام برنز " نماينده وزير امور خارجه آمريكا از دمشق ديدار كرد و هم‌زمان با آن "رابرت فورد " به عنوان سفير آمريكا در دمشق منصوب شد،‌ آمريكا بعد از اين انتصاب ادعاهايي مبني بر تجهيز حزب‌الله به موشك "اسكاد " توسط سوريه را مطرح كرد و اين موضوع به تعليق تعيين فورد در كنگره به اين سمت تا زماني نامشخص منجر شد.
بعد از آن "كلينتون " با همتاي سوري خود "وليد المعلم " در حاشيه مجمع عمومي سازمان ملل متحد در نيويورك در 27 سپتامبر بدون ايجاد افقي براي اين رابطه‏ سخت ديدار كرد.

*چالش اوباما با جمهوري‌خواهان بر سر انتخاب سفير اين كشور در سوريه
ولي هنوز سال تمام نشده بود كه اوباما با جمهوري‏خواهان با منصوب كردن "دستوري " سفير آمريكا در سوريه (بعد از غيبتي كه حدود پنج سال به طول كشيد) به چالش برخاست، كاخ سفيد اعلام كرد كه اوباما تصميم به تعيين رابرت فورد به عنوان سفير در دمشق دارد.
اوباما از تعطيلي كنگره براي اين انتصاب استفاده كرد كه اين موضوع باعث خشم جمهوري‌خواهان در كنگره شد.


نوشته شده در   يکشنبه 3 بهمن 1389  توسط   مدیر پرتال   
PDF چاپ چاپ بازگشت
نظرات شما :
Refresh
SecurityCode