به گزارش خبرنگار آئين و انديشه فارس آيتالله جعفر سبحاني در مطلبي كه در اختيار فارس قرار داده شده است،آورده است: مسلمان فزوني ثروت از طرق گوناگون، بدون رعايت عدالت اجتماعي و حقوق انسانها چنين سرانجامي خواهد داشت. پرداخت وامهاي كلان به ملتها آن هم به خاطر گرفتن بهرههاي سنگين، سبب ميشود روزي گيرنده وام، قدرت پرداخت نداشته باشد و دست روي دست بگذارد و از آنجا كه اين پديده حالت عمومي پيدا ميكند، دولت و بانكها نميتوانند با اكثريت افراد ملت طرف بشنوند، قهرا بانكها ورشكست شده و بورسها نيز سقوط ميكنند و اقتصاد، آشفته ميگردد و دولتها ناچار ميشوند با تزريق پول به بانكها، آنها را نجات دهند.
اميرمؤمنان علي (ع) در يكي از سخنان خود ميفرمايد: «فما جاع فقير الا بما متع به غني»
هيچ مستمندي جز به دليل بهرهمندي نادرست يك ثروتمند گرسنه نميماند.
وي تاكيد كرده است: اقتصاددانان دنيا نبايد تنها به راههاي منتهي به افزايش ثروت فكر كنند بلكه بايد در ضمن اين بررسيها، عدالت اجتماعي را، درباره گروه ضعيف و ناتوان كه ميخواهد از طريق اخذ وام، صاحب مسكن و پيشه شود، در نظر بگيرند، و در عين حمايت از صاحبان ثروت، از اين گروه نيز جانبداري نموده و حد وسطي را در نظر بگيرند.
بانكداري براساس بهره، فاصله طبقاتي را زياد كرده و بشر را با اين بحرانها رو به رو ميسازد و پيوسته گروهي ثروتمندتر و گروهي ديگر فقيرتر ميشوند.
اين مرجع تقليد ادامه داده است: اسلام همراه با نفي رباخواري، بر عدالت اجتماعي تاكيد كرده و احترام به حقوق همه انسانها را مدنظر قرار داده است، تا آنجا كه به حاكم دستور ميدهد معيشت خود را در سطحي برابر پايينترين افراد جامعه خود قرار دهد و كمك به مستضعفان را از طريق پرداخت قرضالحسنه لازم ميشمارد، و از اين گذشته با اصرار بر انصاف و عدالت و انفاق داوطلبانه، از اجحاف و زيادهروي در انباشت ثروت جلوگيري كند.
دوست عزيزي كه تازه از آمريكا آمده بود ميگفت در ايالت ما، زن 90 سالهاي از طريق وام مسكن صاحب خانه شده بود، اما قدرت بازپرداخت آن را نداشت، ماموران همراه با وكيل بانك به خانه او ريختند تا اثاث او را بيرون برزيند، پير زال پناهي جز اين نداشت كه با اسلحهاي كه در خانه داشت، خودكشي كند، كه خوشبختانه زخمي و روانه بيمارستان شد.
اين چه سازمان اقتصادي پيشرو در غرب است كه زن 90 ساله تا پايان عمر، در آن نبايد واجد مسكن شود و پس از آن هم با كمال بيرحمي اثاث او را بيرون بريزند، يعني در بيرون خانه جان بسپارد؟
تصور نشود كه اين بحران اقتصادي فقط بر محور اقتصاد دور ميزند بلكه آثار سوء آن، گستردهتر از آن است كه ما فكر ميكنيم. روزنامه «لس آنجلس تايمز» نوشت: روانشناسان هشدار ميدهند: وخامت اوضاع اقتصادي آمريكا و آثار زيان بار آن بر زندگي شهروندان آمريكايي سايه افكنده و آمار خودكشي و افسردگي را در ميان مردم اين كشور به مرز خطرناكي رسانده است.
كاترين نودال مدير اجرايي مؤسسه روانشناسي آمريكا در گفتگو با هرالدتريبون اظهار داشت: اضطراب شديد ناشي از شرايط نابسامان اقتصادي، تعادل رواني و جسماني بسياري از افراد را بر هم زده و پديد آورنده بسياري از معضلات اجتماعي همچون فحشا، خشونتهاي خياباني و افزايش آمار قتل به ويژه در شهرهاي بزرگ شده است.
قرباني اصلي اين بحران، كشورهاي فقير و در حال توسعه هستند، و اين به خاطر آن است كه اين كشورهاي دنبالهرو، در تصميمگيري استقلال ندارند و پيوسته تابع تصميمات اقتصاددانان آمريكا هستند. از اين جهت پس لرزههاي اين ركود اقتصادي آنها را هم در برميگيرد.
جعفر سبحاني تصريح كرده است:آثار اين بحران در نسلهاي آينده نيز ظاهر خواهد شد. طبق پيشبيني متخصصان، با تداوم اين روند طي 2 سال آينده، دو ميليون كودك آمريكايي ديگر نيز به طور مستقيم، عواقب ناشي از بحران مسكن در آمريكا را در پي بيخانماني خانوادههايشان لمس و تجربه خواهند كرد، كه اين امر علاوه بر ايجاد اختلالات رواني، تاثيرات جبران ناپذيري در وضعيت آموزشي و تحصيلي آنان خواهد گذارد.
#ريشههاي بحران از نظر شرايع آسماني
از نظر وحي الهي، اين نوع آشفتگي معلول انحراف از اصولي است كه انبياي الهي، بالاخص پيامبر خاتم (ص) در تامين زندگي مردم ارائه كردهاند و متاسفانه غرب، آن اصول را ناديده گرفته و بر فكر مادي سودپرستانه خود تكيه ميكند برخي از مهمترين انحرافات غرب عبارتند از:
1 - رباخواري، يعني توليد ثروت بدون كار كه در آن، كارگر بايد بخش مهمي از درآمد خود را در اختيار بانكي قرار دهد كه وكيل ثروتمندان است.
2 - در گردآوري ثروت، هر نوع قوانين آسماني را زير پا نهاده و به هر شكلي ثروت مياندوزند، هر چند از طريق حرامخواري و تباه كردن جامعه و به فساد كشيدن آن باشد كه از آن در شرع به عنوان «مكاسب محرمه» تعبير ميشود، مانند قمار و شراب، و فحشا و تجارت با مواد مخدر و قاچاق انسان و ...
3 - ناديده گرفتن ارزشهاي انساني مانند رحم و مروت و خيرخواهي براي طبقه مستمند و مستضعف.
4 - انحصارگرايي در علوم و صنايع و استفاده ابزاري از آنها، براي به ذلت كشيدن ملتها و انسانهاي ديگر به گونهاي كه اگر روزي يك تخم مرغ به ملتي بدهند ده برابر آن را از آن ملت ميستانند.
5 - اعتماد بر فكر واحدي كه بر آمريكا حاكم است، بدون اينكه از افكار ملتهاي ديگر بهره بگيرند و اقتصادي را پيريزي كنند كه سود آن به همه ملتها برسد و فقط در فكر آن هستند كه گليم خود را از غرقاب بيرون كشند، هر چند كشتي جامعه بشري با تمام سرنشينانش به زير آب فرو رود.
6 - برافروختن آتش جنگ در نقاط مختلف جهان براي فروش اسلحه و زمينهسازي براي مداخله در امور ملتها، موجب نابودي بنيانهاي اقتصادي در جهان ميشود. و لذا متفكران ميگويند قربانيان اين ركود اقتصادي ملتهاي فقير و افراد مستمند در سراسر جهان چه در آمريكا و چه در كشورهاي ديگر جهان هستند.
7 - سلطهجويي نظامي كه مقدمه سلطه بر اقتصاد جهان است، هزينههايي را بر دولت آمريكا تحميل كرده و هنوز از آن سلطه جوييها طرفي نبسته است، مانند اشغال افغانستان و اشغال عراق كه هنوز در نيمه راه است و درخواست قرارداد امنيتي با دولت عراق و داشتن پايگاههاي نظامي، روشنگر علل اشغال اين كشور اسلامي است. آيا اين همه سياستهاي نادرست نبايد چنين پيامد جهاني را به دنبال داشته باشد؟
8 - بهرهبرداري نادرست از منابع ثروت و حتي نابودي آنها در مواقع خاصي به سان ريختن گندم به دريا يا تبديل مواد غذايي به سوخت اتومبيل در حالي كه در جهان سوم روزانه دهها هزار نفر بر اثر گرسنگي و سوء تغذيه جان ميبازند، اين كار خشم الهي را برميانگيزد.
اينها فكر ميكنند كه اعمال بشر واكنشي در اين جهان ندارد، در حالي كه از نظر شرايع آسماني، اعمال انسانها در زندگي انسان واكنش حتمي دارد و نيكوكاري و نيك سيرتي يا بدكاري و زشت سيرتي در بهره وري از منابع طبيعت به سود بشر، نقش كليدي دارد.
آيت الله سبحاني آورده است:قرآن كريم از قول حضرت نوح (ع) ميفرمايد: «به آنها گفتم كه از پروردگار خويش آمرزش بخواهيد كه او بسيار آمرزنده است. تا بارانهاي آسمان را پي در پي براي شما بفرستد و شما را با داراييها و فرزندان فراوان كمك كند و باغهاي سرسبز و جويبارها را در اختيار شما قرار دهد.»
و از سوي ديگر پشت پا زدن به نظام الهي، و ارزشهاي انساني در اقتصاد و سياست، اين گونه پيشامدهاي ناگوار را به دنبال دارد، چنان كه قرآن كريم ميفرمايد: «و من اعرض عن ذكري فان له معيشة ضنكا» يعني هر كس از ياد من روي گردان شود، زندگي سختي در پيش خواهد داشت و در تنگنا قرار خواهد گرفت.
آيت الله جعفر سبحاني مرجع شيعه در پايان آورده است: با اين كه غرب در خواب غفلت سنگيني فرو رفته ولي در ميان آنان، انسانهاي واقع بيني پيدا ميشوند كه علاج اين بحران را پيروي از شريعت محمدي دانستهاند. اقتصاددانان مشهور آلماني، يوهان بتمان در كتاب مشهور خود به نام «فاجعه سود» مينويسد: تنها راه حل، پياده كردن اصول شريعت اسلامي است.
شگفتا پاپ كه به هر مناسبتي اظهار نظر ميكند ولي در موضوع بحران اقتصادي غرب، لب فرو بسته و چيزي نميگويد و احيانا از رباخواري حمايت نيز نموده و بر خلاف مسلك مسيح كه رباخواران را از معبد بيرون كرد، آنان را تاييد ميكند!
به اميد روزي كه پرچم عدالت گستر «حضرت مهدي» سلامالله عليه بر كاخهاي حاكمان جهان برافراشته گردد، و بشر لذت زندگي پر مهر اسلامي را بچشد.