در پي درگيريهاي اخير ميان دو کره، آمريکا و کرهجنوبي مانور دريايي مشترک خود را آغاز کردند. کرهشمالي ضمن استقرار موشکهاي جديد تهديد کرد که در صورت تجاوز به مرزهاي آبي خود با «حملاتي بدون گذشت» بدان پاسخ خواهد داد.
مانور دريايي مشترک آمريکا و کرهجنوبي در درياي زرد روز يکشنبه 28 نوامبر آغاز شد. در اين مانور دريايي ناو هواپيمابر اتمي "جورج واشنگتن" با بيش از 5500 سرباز و حدود 75 هواپيماي جنگنده شرکت دارد. آمريکا چهار ناو جنگي ديگر را هم به منطقه اعزام کرده است.
کرهجنوبي نيز با 3 ناوشکن، چندين ناو رزمي، ناوچههاي ضد زيردريايي و هواپيماهاي جنگي در اين مانور دريايي در نزديکي مرز آبي دو کره شرکت دارد.
به گفته رسانههاي کرهجنوبي، همسايه شمالي دست به استقرار موشکهاي زمين به هوا در نزديکي مناطق مرزي زده است. کرهشمالي در روزهاي اخير بارها تهديد کرده است که در مقابل «تحريکات» خاموش نخواهد نشست و درباره پيامدهاي اين مانور پيشاپيش هشدار داده است. به گفته پيونگيانگ اين مانور دريايي ميتواند منطقه را به سمت جنگ جديدي سوق دهد.
لي ميونگ باک، رئيسجمهور کرهجنوبي از مردم اين کشور خواست که خود را براي مواجهه با تهديدات کرهشمالي آماده کنند. نيروهاي نظامي کرهجنوبي در مراسم خاکسپاري دو سرباز کشتهشده در جزيره "يونگپيونگ" تهديد کردند، انتقام همقطاران خود را خواهند گرفت.
از سوي ديگر، درگيريهاي اخير سبب برکناري وزير دفاع کرهجنوبي شد. وي متهم به سستي و عدم قاطعيت در مقابله با تهديدات پيونگيانگ شده بود. بدين خاطر کيم کوان جين، وزير دفاع جديد، در نخستين موضعگيري خود خواستار برخوردي شديد با کرهشمالي شد.
اسکان در پناهگاهها و خروج روزنامهنگاران
حمله توپخانه کرهشمالي به جزيره "يونگپيونگ" در روز سهشنبه 23 نوامبر دستکم چهار کشته (دو سرباز و دو غيرنظامي) و چندين مجروح برجاي نهاد. دهها خانه مسکوني نيز در اين آتشباري منهدم شدند.
دولت کرهجنوبي از ساکنان مناطق نزديك به اين جزيره خواسته است در زمان مانور در پناهگاهها مستقر شوند. کرهجنوبي بيم دارد که در طي رزمايش، جزيره يونگپيونگ بار ديگر هدف توپخانه کرهشمالي قرار گيرد.
به گفته رسانههاي محلي در روزهاي اخير صداي توپخانه بارها شنيده شده است. بنا به آخرين خبرهاي رسيده، مقامات کرهجنوبي از روزنامهنگاران خواستهاند که جزيره يونگپيونگ را ترک کنند.
واکنش متناقض کرهشمالي
دولت کرهشمالي براي نخستين بار از کشته شدن دو غيرنظامي در حوادث اخير ابراز تاسف کرد. خبرگزاري رسمي کرهشمالي (KCNA) اعلام کرد که در صورت حقيقت داشتن مرگ دو شهروند غيرنظامي، اين موضوع «بسيار تاسفآور» است.
همزمان دولت کرهشمالي، سئول را مسئول زد و خوردهاي اخير دانست و مدعي شد که کرهجنوبي از غيرنظاميان به عنوان «سپر انساني» سوءاستفاده کرده و بدين دليل مقصر مرگ اين دو غيرنظامي است.
تلاشهاي چين و آمريکا
چين ميکوشد تنشها را از طريق ديپلماتيک و گفتوگو با نمايندگان دو کره تخفيف دهد. به گفته شينهوا، خبرگزاري رسمي چين، در شامگاه جمعه 26 نوامبروزير امور خارجه اين کشور با هيلاري کلينتون، وزير امور خارجه آمريکا، تماسي تلفني داشته و دو طرف براي حل بحران کنوني به رايزني پرداختهاند.
دولت چين پيشتر، از انجام مانور دريايي انتقاد کرده بود. مايک مولن، رئيس ستاد مشترک ارتش آمريکا، در توضيح اهداف اين مانور به چين اطمينان داد که اين مانور دريايي خصلتي تدافعي داشته و به هيچوجه متوجه چين نيست.
هيلاري کلينتون در گفتگو با همتاي چيني خود از وي خواسته است که پکن حمله کرهشمالي را به عنوان رفتاري «غيرقابل قبول» محکوم کند.
دو کشور کره پس از پايان نبردهاي خونين 3 سال نخست دهه 1950 ميلادي قرارداد صلحي را امضا نکردهاند و به لحاظ حقوق بينالملل همچنان در شرايط جنگي به سر ميبرند.
بنا به آخرين خبرهاي رسيده نماينده ويژه چين در امور کرهشمالي در يک کنفرانس خبري روز يكشنبه 28 نوامبر پيشنهاد کرد که براي حل بحران کنوني، نشستي با حضور نمايندگان شش کشور آمريکا، کرهجنوبي، ژاپن، روسيه، چين و کرهشمالي در پکن برگزار شود.
دويچه وله