1- آيا روزه باعث افت قند خون می شود؟
اگر فاصله بين دو وعده غذايي بيش از حدود 10 ساعت نباشد قند خون به ميزان طبيعي حفظ مي شود، اما در گرسنگي طولاني تر مثلا" در روزه بي سحري به ويژه در روزهاي طولاني سال، قندخون، به كمتر از ميزان طبيعي کاهش می يابد و اين موضوع به ويژه در نوجوانان خطر آفرين است.
2- آيا روزه سبب لاغري مي شود؟
در كساني كه به نحو صحيح روزه مي گيرند و دو وعده غذاي نسبتا" سبك در سحري و افطار مي خورند روزه سبب لاغري مي شود. به بيان ديگر ، اگر در هنگام روزه داري يك وعده غذاي انسان حذف شود طبعا" كالري دريافتي كمتر از نياز بوده و براي تامين مازاد نياز به انرژي از چربي ذخيره در بدن استفاده خواهد شد و فرد لاغر مي شود. اما اگر غذاي مصرفي در سحر، افطار و تا هنگام خواب، در حــد نياز بدن و يا حتي بيشتر باشد لاغري رخ نمي دهد.
3- چه غذاهايي براي سحري مناسب است؟
سحري بايد ويژگي يك وعده ناهار را داشته باشد. ضمن اين كه بايد به گونه اي باشد كه احساس تشنگي را به حداقل برساند. غذاهايي كه آب جذب مي كنند مثل ماكاروني، ته ديگ و آش رشته ايجاد تشنگي مي كنند. استفاده از سالاد و هندوانه تا حدود زيادي مانع تشنگي مي شود.
4- آيا بدون سحري مي توان روزه گرفت؟
بهتر است كه اين كار نشود. به خصوص در نوجوانان گرسنگي 24 ساعته سبب افت قند خون به ميزان زيادي شده و سبب تحليل رفتن عضلات مي گردد كه بسيار زيان آور است.
5- چه غذاهايي براي افطاري مناسب است؟
به دليل آن كه معده چند ساعت خالي بوده بهتر است با مايعاتي كه تقريبا" درجه حرارت بدن را دارند شروع كنيد. آب جوش يا چاي كم رنگ يا سوپ هايي كه زياد غليظ نباشند براي اين منظور مناسبند. قند يا خرما كه سريعا" جذب مي شود بهتر است ابتدا با آب جوش يا چاي خورده شود تا قند خون را كمي افزايش دهد.
6- آيا خوردن دو وعده غذا به جاي سه وعده براي بدن ايجاد مشكل مي كند؟
اصولا" هيچ ترجيحي براي آن كه در طول روز مثلا" سه وعده يا چهار وعده غذا بخوريم در بزرگسالان وجود ندارد. اما در كودكان و نوجوانان به سبب كوچك بودن حجم معده حتما" سه وعده غذاي اصلي و دو ميان وعده لازم است.
در مورد نوجواناني كه روزه بر آنان واجب است بايد حجم و كيفيت دو وعده غذاي سحري و افطار در حدي باشد كه نيازهاي آنان را تامين كند و رشد آنان را به تعويق نيندازد.
7- آيا روزه سبب زخم معده مي شود؟
عوامل بروز زخم معده اضطراب و استرس است. همچنين توان بدن در خنثي كردن اسيدهاي معده نقش مهمي در اين زمينه دارد. اصولا" چون افراد روزه دار از يك آرامش عرفاني برخوردارند، زمينه اي براي پيدايش زخم معده فراهم نمي شود. البته در كساني كه زخم معده دارند به ويژه در دوران فعال بيماري، ممكن است روزه گرفتن سبب تشديد عوارض شود.
8- آيا روزه مانع درس خواندن مي شود؟
ممكن است در ساعات آخر روز و قبل از افطار، به دليل كاهش نسبي قند خون قدرت تمركز و يادگيري پايين بيايد. البته افراد با هم تفاوت دارند. توصيه ما اين است كه دانش آموزان و دانشجويان درس خواندن را از صبح زود شروع كنند و ساعات هاي آخر روز را براي استراحت بگذارند.
9-آيا روزه سبب پيدايش كمبود ويتامين ها و املاح بدن مي شود؟
با خوردن سبزي و ميوه و شير در دو وعده سحر و افطار نياز بدن به ويتامين ها و املاح بدن به خوبي تامين مي شود.
10-آيا افراد ديابتي مي توانند روزه بگيرند؟
ديابتي هاي نوع يك به دليل آن كه بايد وعده هاي غذايي با فاصله معين و منظم باشند قادر به روزه گرفتن نيستند. در بسياري از موارد ديابت نوع 2 نيز چون نبايد فاصله غذاها زياد باشد، روزه گرفتن دشوار است. تنها بعضي از افراد ميان سال كه ديابت نوع 2 خفيف و كنترل شده دارند، ممكن است بتوانند با نظر پزشك، آن هم در روزهاي كوتاه سال، روزه بگيرند.
نویسنده: حامد پورآرام