برنامه هاي تغذيه اي در بحران شامل موارد ذيل است :
1- برنامه تغذيه همگاني:
اين برنامه، غذا براي كل جمعيت بلا ديده را فراهم ميآورد كه
بايستي از طريق مواد غذايي مناسب حداقل روزانه 2100 كيلو كالري انرژي و 50
گرم پروتئين را برا ي هر فرد در اوايل بحران تأمين نمايد.
2- برنامه تغذيه تكميلي:
برنامه تغذيه تكميلي غذاي اضافي براي گروههاي آسيب پذير
(مادران باردار و شيرده ـ كودكان زير 5 سال – سالمندان)وآنهايي كه نياز به
نوتواني تغذيه اي (بيماران) دارند را تأمين ميكند.
3- برنامه تغذيه درماني:
برنامه تغذيه درماني جهت كاهش ميزان مرگ و مير در كودكاني كه
از سوءتغذيه شديد رنج ميبرند تدوين ميگردد. همچنين ارائه مشاوره تغذيه
به افراد رنجور و بيمار در جهت استفاده بهينه از منابع غذايي موجود و كم
كردن خطر بعضي از بيماريها مثل فشار خون، ديابت، بيماريهاي قلبي را نيز
شامل ميگردد.
4- آموزش تغذيه به مديران و افرادي كه در ارتباط با آماده
سازي براي شرايط بحران ملي و پاسخگويي به آنها درگير هستند و به كل جمعيت
:در جهت استفاده بهينه از گروههاي مواد غذايي و آگاهي خانوادهها درمورد
نحوه تغذيه افراد در سنين مختلف و مراقبت بيشتر افراد آسيب پذير بايد
برنامه آموزشي چهره به چهره و گروهي در منطقه تدوين گردد. همچنين آموزش
روتين و سلسله مراتبي بر اساس طرح درس به كليه پرسنل وافراد درگير در بحران
الزامي به نظر ميرسد.
- تغذيه حادثه ديدگان از غذاهاي متداول با در نظر گرفتن عادات غذايي
در منطقه وقوع حادثه، به طرق زير امكان پذير است:
الف ) مواد غذايي خشك غير قابل فساد:
اين موادرا به طور هفتگي به هر خانوار اسكان داده شده در چادر
تحويل ميدهند كه با آموزش توصيههاي بهداشتي اقدام به تهيه غذاي دلخواه
خود نمايند.
فرآوردهاي لبني و پروتئيني و ميوه و آبميوه:
اين مواد بايد بطور روزانه به آسيب ديدگان تحويل داده شوند
زيرا اين مواد فسادپذيري بالايي دارند.
پ ) غذاهاي كنسرو شده و شير استريليزه شده:
همراه با ماندگاري طولاني (تاريخ مصرف )در هفته ارائه گردد.