کريستيان وولف در سفر رسمي به ترکيه اين ديدگاه را رد کرد که ترکهاي ساکن آلمان براي سازگاري با جامعه تلاش نميکنند. وي با اين موضعگيري مرزهاي بينش خود را با ديدگاه هورست زهوفر، رئيس حزب سوسيال مسيحي آلمان مشخص کرد.
رئيس جمهوري آلمان در گفتوگويي با روزنامه ترکي "حريت" که روز سهشنبه 19 اكتبرمنتشر شد، درباره بحثهاي جاري پيرامون سازگاري اجتماعي اقليت ترکتبار آلمان گفت: «از ديد من باور به اين که يک گروه اجتماعي خاص نميتواند يا نميخواهد با جامعه آلمان پيوند بخورد، اشتباه است. در اين باره نبايد حکم کلي داد و توان سازگاري اجتماعي به فرد بستگي دارد.»
مهاجرت از حوزههاي فرهنگي متفاوت به آلمان
کريستيان وولف با موضع اخيرش در ترکيه، فاصله ديدگاه خود را با هورست زهوفر، نخست وزير ايالت بايرن از حزب سوسيال مسيحي آشکار کرد. زهوفر پيش از اين گفته بود که مهاجران ترک و عربتبار که از حوزههاي فرهنگي ديگري به آلمان ميآيند، در سازگاري اجتماعي خود با جامعه آلمان دشواري دارند. اين نظر وي با انتقادهاي بسيار رو به رو شده است.
کريستيان وولف در ادامه سخنان خود در ترکيه تأکيد کرد که دولت و جامعه بايد فرصتهايي براي سازگاري بيشتر در اختيار مهاجران بگذارند. مهاجران نيز در مقابل بايد اين امکانات را بپذيرند و در جهت هماهنگي با جامعه گام بردارند.
رئيس جمهوري آلمان همه ترکهاي ساکن آلمان را به يادگيري زبان آلماني و احترام به قانون اساسي اين کشور فراخواند. به باور او در محيطهاي بسيار مذهبي، در ميان مهاجران، تمايزهاي غيرقابل قبول و برداشتهايي وجود دارد که با نظام حقوقي آلمان سازگار نيستند.
ترکيه در راه اروپاست؟
به گفته وولف، آلمان علاقه بسيار به ادامه راه ترکيه براي پيوستن به اروپا دارد و اميدوار است اين کشور قانون اساسي و نظام حقوقي و اقتصادي خود را هر چه بيشتر به استانداردهاي اروپايي نزديک کند. گذشته از اين ترکيه بايد به سرمايهگذاران اروپايي امنيت حقوقي و شرايط مناسبتري براي تحرک در اين کشور بدهد. وي همچنين خواهان گفتوگوهاي منصفانه با پاياني مثبت براي پيوستن ترکيه به اتحاديه اروپا شد.
رئيس جمهوري آلمان که شامگاه دوشنبه 18 اكتبر وارد آنکارا شده بود، روز سهشنبه با همتاي ترک خود عبدالله گل و نخست وزير ترکيه، رجب طيب اردوغان ديدار کرد.
وولف براي نخستين بار در تاريخ رياست جمهوري آلمان، در برابر مجلس شوراي ملي ترکيه سخنراني کرد.
دويچه وله