ترکی | فارسی | العربیة | English | اردو | Türkçe | Français | Deutsch
آخرین بروزرسانی : سه شنبه 4 ارديبهشت 1403
سه شنبه 4 ارديبهشت 1403
 لینک ورود به سایت
 
  جستجو در سایت
 
 لینکهای بالای آگهی متحرک سمت راست
 
 لینکهای پایین آگهی متحرک سمت راست
 
اوقات شرعی 
 
تاریخ : چهارشنبه 8 مرداد 1399     |     کد : 193098

روز شمار تاريخ

چهارشنبه8مرداد1399-8ذی الحجه1441-29جولای2020

درگذشت "سيد جلال الدين مجتبوي" استاد برجسته و پژوهشگر شهير علوم عقلي (1378 ش)

درگذشت "سيد جلال الدين مجتبوي" استاد برجسته و پژوهشگر شهير علوم عقلي (1378 ش)

درگذشت "سيد جلال الدين مجتبوي" استاد برجسته و پژوهشگر شهير علوم عقلي (1378 ش)
استاد دكتر سيد جلال الدين مجتبوي از استادان گرانقدر دانشگاه تهران و پژوهشگران برجسته علوم عقلي در سال 1307 ش در تهران به دنيا آمد. وي پس از طي تحصيلات ابتدايي و متوسطه، مقطع ليسانس و سپس دكترا را به پايان برد و در فلسفه فارغ التحصيل گرديد. از جمله استادان ايشان در اين رشته مي‏توان به آقايان شيخ محمد حسين فاضل توني، علامه سيدمحمد كاظم عصار، دكتر علي اكبر سياسي و استاد شهيد مرتضي مطهري اشاره كرد. استاد پس از اخذ دكترا، در گروه فلسفه دانشگاه تهران به تدريس اشتغال ورزيد و مدت 9 سال نيز رياست دانشكده ادبيات و علوم انساني و مديريت گروه فلسفه اين دانشكده را برعهده داشت. دكتر مجتبوي در طي سال‏هاي متمادي، آثار متعددي در حكمت و فلسفه تاليف و ترجمه نمود كه كليات فلسفه، فلسفه يونان و روم و فلسفه يا پژوهش حقيقت از جمله ترجمه‏هاي ايشان مي‏باشد. همچنين ترجمه و توضيح قرآن حكيم كه به عقيده صاحبنظران از بهترين ترجمه‏هاي قرآن مجيد به شمار مي‏رود از اين استاد برجاي مانده است. استاد مجتبوي سرانجام پس از عمري تدريس و اشاعه فرهنگ اسلامي، سرانجام در 71 سالگي در تهران به رحمت ايزدي پيوست و در بهشت زهرا به خاك سپرده شد.

روز بزرگداشت عارف شهيد "شيخ شهاب‏الدين سهروردي" معروف به "شيخ اشراق"

روز بزرگداشت عارف شهيد "شيخ شهاب‏الدين سهروردي" معروف به "شيخ اشراق"
ابوالفتوح يحيي بن حَبش ابن اميرَك سُهروردي، حكيم، متكلم، اديب و فيلسوف شهير، معروف به شيخ اشراق، در سال 549 ق در سهرورد در حوالي زنجان به دنيا آمد. وي پس از آن كه حكمت و اصول فقه را فرا گرفت در علوم حكمت و فلسفه سرآمد همگان شد و بر اثر تيزهوشي، قوت حافظه و نيك‏انديشي، در بسياري از علوم زمان به استادي دست يافت. سهروري چون در بسياري از موارد، برخلاف راي قدما سخن گفته و از حكمت ايراني و اصطلاحات دين زردشتي استفاده كرده بود، متعصبان او را به الحاد و بي‏ديني متهم نموده و با نظر علماي حَلَب، فرمان به قتل او دادند. تا اينكه سرانجام وي را در سال 587 ق در 38 سالگي به قتل رساندند. سهروردي آثار متعددي به فارسي و عربي دارد كه منطِقُ التّلويحات، المقاوِمات، حكمةُ الاِشراق به عربي و روزي با جماعت صوفيان، عقل سرخ و پرتونامه به فارسي از آن جمله‏اند. سهروردي، حكمت اشراق را احيا نمود و آن را به كمال رسانيد. در حكمت اشراق، سير و سلوك تنها زاده فكر نيست، بلكه بر اثر رياضت و راهنمايي ذوق حاصل شده است. ملاصدراي شيرازي و حاج ملا هادي سبزواري از عقايد سهروردي بهره بردند و از آن در ارايه و تبيين حكمتِ متعاليه استفاده كردند.

رحلت عالم بزرگوار آيت‌الله شيخ علي‌اکبر مشکيني (1386ش)

رحلت  عالم بزرگوار آيت‌الله شيخ علي‌اکبر مشکيني (1386ش)
آيت‌الله علي‌اکبر فيض معروف به مشکيني در سال ۱۳۰۰ش در روستايي از توابع بلوک مشکين و در ميان خانواده‌اي متدين و اهل علم چشم به جهان گشود. پدرش از اهالي علم بود و در کسوت روحانيت به تحصيل علم و رتق و فتق امور مردم مي‌پرداخت. وي هنگامي که همراه با پدر در نجف اشرف مقيم بود، به مکتبخانه رفت و سپس همراه پدر به وطن بازگشت و مقداري از مقدمات علوم ديني را نزد او فرا گرفت. با رحلت پدر و به سفارش وي، براي تحصيل علوم ديني به شهرستان اردبيل سفر کرد و مقداري از صرف و نحو را در آنجا فرا گرفت. سپس در معيت عالم بزرگواري که از معترضين در حادثه مسجد گوهرشاد مشهد درمورد حکم کشف حجاب در زمان رضاخان بود، به شهر قم آمد و در آنجا به تحصيل علوم ديني پرداخت. معظم‌له دروس دوره سطح را به‌خوبي به پايان برد و در درس خارج فقه و اصول استادان مشهور دوره خود حاضر شد. او نزديک به هفت ماه نيز در نجف اشرف حضور داشت و در درس‌هاي خارج استادان آن ديار، به‌ويژه امام خميني (ره) شرکت مي نمود اما به‌دليل هواي گرم نجف و ضعف مزاجي مجبور به بازگشت به ايران شد. آيت‌الله علي‌اکبر مشکيني در سال‌هاي تحصيل خود، به محضر عالمان بسياري شرفياب شد. او در دروس خارج فقه و اصول آيت‌الله العظمي بروجردي (ره) و آيت‌الله العظمي محقق داماد (ره) شرکت مي‌کرد. در نجف نيز به محضر عالمان و استادان آن ديار شرفياب مي‌شد و در درس خارج امام خميني (ره) شرکت جدي داشت. بسياري از استادان و علماي امروز از شاگردان آيت‌الله مشکيني به‌شمار مي‌آيند که در درس‌هاي وي شرکت جدي داشته‌اند. او کتب دوره مقدمات و سطح را بارها تدريس کرده و سال‌ها به تدريس خارج فقه و اصول اشتغال داشته است. هم‌چنين درس تفسير او از دروس مشهور حوزه علميه قم بوده است. از فعاليتهاي مهم وي در اين عرصه، تأسيس مؤسسه الهادي است که به چاپ کتب اسلامي براي سطوح گوناگون جامعه مي‌پردازد و مردم را با حقايق و معارف اسلامي آشنا مي‌سازد. آيت‌الله مشکيني کتاب‌هاي فراواني در زمينه‌هاي گوناگون علوم اسلامي تأليف و منتشر ساخته است. آيت‌الله مشکيني از نخستين افرادي بود که به نهضت امام خميني (ره) پيوست و در دفعات مکرر توسط ساواک دستگير، زنداني و تبعيد شد. وي از اعضاي جامعه مدرسين حوزه علميه قم بود و زير بسياري از اعلاميه‌هاي آن را امضاء کرده است. با پيروزي انقلاب اسلامي ايران، معظم‌له در مسئوليت‌هاي گوناگوني به ايفاي نقش پرداخت. آيت‌الله شيخ علي‌اکبر مشکيني سرانجام در روز ۸ مردادماه ۱۳۸۶ش در سن ۸۶ سالگي دعوت حق را لبيک گفت.

رحلت آيت ‏اللَّه "سيدمحمدتقي خوانساري" فقيه و مرجع عالي‏قدر تقليد(1371ق)

رحلت آيت ‏اللَّه "سيدمحمدتقي خوانساري" فقيه و مرجع عالي‏قدر تقليد(1371ق)
آيت اللَّه سيدمحمدتقي خوانساري در سال 1305ق در خوانسار به دنيا آمد. پس از تكميل مقدمات علوم در زادگاه خود، رهسپار حوزه‏ي نجف گرديد و در حلقه‏ي درس آخوند خراساني، سيدمحمدكاظم يزدي، ميرزاي ناييني و آقاضياء عراقي جاي گرفت. با شروع جنگ جهاني اول، به صف راهيان جهاد پيوست و در كنار ديگر بزرگان از كيان اسلامي به دفاع برخاست و در اين راه متحمل چهار سال اسارت گرديد. وي پس از بازگشت به خوانسار، در درس آيت اللَّه حائري يزدي شركت جست و مورد توجه خاص استاد قرار گرفت. آيت اللَّه خوانساري پس از ارتحال مؤسّس حوزه‏ي علميه‏ي قم، به همراه آيات عظام حجت كوه كمره‏اي و صدر، مسؤوليت حوزه و رهبري ديني مردم را به عهده گرفت. نماز باران ايشان در زمان حضور متفقين در ايران در سال 1320 ش و استجابت دعاي باران، زبانزد خاص و عام است. در سال پاياني عمر شريف ايشان، به خواست مردم همدان،جهت سپري كردن تابستان راهي آن شهر شد و با استقبال مردم مواجه گرديد. سرانجام در يكي از روزهايي كه براي برپايي نماز جماعت راهي مسجد جامع همدان بود، دچار حمله‏ي قلبي گشت و در هفتم ذي‏الحجه ‏ي سال 1371 ق به احرام جانان درآمد و در 66 سالگي لبيك گويان به سراي دوست شتافت. پيكر مطهر وي پس از تشييعي باشكوه در جوار استادش در حرم مطهر حضرت معصومه(س) دفن شد.
 

روز تَرويه

روز تَرويه
روز هشتم ذي‏الحجه، روز ترويه است. علت نامگذاري اين روز به اين جهت بود كه در زمان حضرت ابراهيم(ع)، درصحراي عرفات آب يافت نمي‏شد به اين جهت مردم براي رفع نياز آبِ روز نهم، در روز هشتم، آب را ازمكه به سرزمين عرفات حمل مي‏نمودند. به همين جهت عده‏اي به هم مي‏گفتند تَرَوَيتُم تَرَوَيتُم؟ آيا سيراب شديد؟

پيروزي قيام ضد سلطنتي ملت فرانسه برضد "شارْلْ دهم" پادشاه فرانسه (1830م)

پيروزي قيام ضد سلطنتي ملت فرانسه برضد "شارْلْ دهم" پادشاه فرانسه (1830م)
شارل دهم در سال 1824م پس از لويى هجدهم، پادشاه فرانسه شد و كوشيد تا حكومت مطلقه سلطنتي را باز گرداند. اين اقدام خشم بسياري از مردم را برانگيخت و موجب گرديد تا سلطنت طلبان در سال 1827م اكثريت خود در مجلس را از دست بدهند. از طرف ديگر نارضايتي كارگران پاريس روز افزون مي‏گرديد. اين امر موجب قيام مردم گشت و منجر به انقلاب ژوئيه و خلع شارل دهم از سلطنت در سال 1830 شد. قيام سه روزه مردم پاريس، در 29 ژوئيه 1830م به پيروزي انجاميد و در 2 اوت همان سال، شارل دهم پس از شش سال سلطنت استعفا داد و 6 سال بعد از آن هم درگذشت. عدم متانت از خصايص اخلاقي شارل دهم بود. ترل دهم مي‏باشند. هم‏چنين اشغال الجزاير و معاهده سه جانبه با روس و انگليس عليه عثماني از اقدامات دوره سلطنت شارل دهم بود.

اولين حضور ورزشكاران ايران در المپيك جهاني در لندن (1948م)

اولين حضور ورزشكاران ايران در المپيك جهاني در لندن (1948م)
در مردادماه 1327 برابر با ژوئن 1948 چهاردهمین دروه بازیهای المپیک در لندن برگزار شد و کاروان ورزشی ایران برای نخستین بار در آن شرکت کرد. این حضور بسیار پرماجرا بود. بنا بود بازیها در نیمه اول مردادماه آغاز شود. ورزشکاران ایران وانجمن تربیت بدنی و کمیته ملی المپیک تا هفته اول خردادماه هنوز هیچ کاری انجام نداده بودند و مسابقه‌های انتخابی صورت نگرفته بود. پولی هم نبود تا مقدمات امر فراهم شود و از این حیث کمیته ملی المپیک به شدت نگران بود. اعضای این کمیته دائم در جوش و خروش بودند و نمی‌دانستند جواب کمیته تشکیلاتی المپیک لندن را که هر روز برای دریافت برگه‌های نام‌نویسی تلگراف می‌فرستاد چطور بدهند. ورزشکاران هم در این وضعیت بسیار ناامید و حسرت‌زده بودند و تمرین نمی‌کردند. بالاخره با تلاش تیمسار جهانبانی رئیس وقت انجمن ملی تربیت بدنی مجلس سه میلیون ریال به این امر اختصاص داد و اردوهای تیم‌ها برای حضور در المپیک راه‌اندازی شد. بالاخره پس از چند ماه التهاب کاروان ایران متشکل از 38 ورزشکار و 14 سرپرست عازم لندن شد. اعضای کاروان ایران عبارت بودند از: تیمسار جهانبانی رئیس هیأت اعزامی، ابوالفضل صدری رئیس کمیته ملی المپیک، دکتر علی کنی، حسن صادق رئیس فدراسیون وزنه‌برداری، نصرت الله حاج‌عظیمی رئیس فدراسیون ژیمناستیک، عبدالله نادری رئیس فدراسیون بوکس، احمد ایزدپناه نماینده انجمن تربیت بدنی، سرهنگ مصطفی بهارمست نماینده انجمن ورزشی ارتش، دکتر علی‌زاهدی پزشک، محمد شعاع عکاس، حسینقلی آتاشه ورزشی نویس ایران در لندن، صائیم‌بیک مربی تیم کشتی آزاد، کاظم رهبری مربی بسکتبال، تقی وصالی مربی ژیمناستیک و 38 ورزشکار در رشته‌های وزنه‌برداری، کشتی، بسکتبال، بوکس، ژیمناستیک و تیراندازی شامل: وزنه‌برداری (5 نفر): محمود نامجو، جعفر سلماسی، اسدالله مهینی، ناصر میرقوامی و سیدرسول رئیسی. کشتی آزاد (8 نفر): منصور رئیسی، منصور رحیمی‌ها، حسن سعدیان، علی غفاری، عباس زندی، عباس حریری، منصور میرقوامی و ابوالقاسم سخدری. بوکس (8 نفر): قاسم رسائلی، آمانوئل آغاسی، جمشید فانی، مسعود رحیمی‌ها، ژرژ عیسی‌بک، حسین طوسی، الکساندر شورا و جمشید آبادی. بسکتبال (12 نفر): هوشنگ رفعتی، ‌حسین کاراندیش، حسین صعودی‌پور، حسین جبارزادگان، حسین هاشمی، کاظم اشتری، الوالفضل صلبی، فرهنگ مهتدی، اصغر احساسی، فریدون اسفندیاری،‌ ضیاء‌الدین شادمان و فریدون صادقی. ژیمناستیک (1 نفر): علی یزدزاد تیراندازی (3 نفر): سروان محمود سخائی، سروان ملازال و سروان فرهنگ خسروپناه. کاروان ورزش ایران در روز 29 تیرماه 1327 وارد لندن شد و ابتدا در اردوی آکسبریج مستقر شدند ولی بعد به دلایل نامعلومی به آلتون اسکول که محل اقامت ورزشکاران هندی و پاکستانی بود انتقال یافتند که شرایط مناسبی نداشت و از زمینهای تمرین دور بود. در شرایطی که ورزشکاران ایران برای نخستین بار در مسابقات المپیک شرکت می‌کردند و تا قبل از آن هیچ تجربه بین‌المللی نداشتند، ولی در مجموع نتایج نسبتاً خوبی گرفتند. البته از لحاظ کسب مدال کاروان ایران موفق نبود و تنها یک نشان برنز توسط جعفر سلماسی در وزنه‌برداری به دست آمد. نتایج ورزشکاران ایران در بازیهای المپیک لندن - بوکس: در مسابقه‌ها بوکس روی هم رفته 206 نفر از 29 کشور حضور داشتند و مسابقات در هشت وزن و به صورت تک حذفی برگزار شد. در دسته مگس وزن 26 بوکسور حضور داشتند و قاسم رسائلی در نخستین پیکار خود به کورمن از هلند با امتیاز باخت و حذف شد. در خروس وزن سی ورزشکار شرکت داشتند که امانوئل آغاسی نماینده ایران در این وزن بود. وی در برابر دومنچ از اسپانیا در حالیکه در راندهای اول و دوم پیش بود در راند سوم قوایش تحلیل رفت و به این مشت‌زن اسپانیایی باخت. در دسته پروزن، جمشید فانی در کنار 29 بوکسور دیگر مسابقات را آغاز کرد و در دور اول با آرماند ساوئی از کانادا مبارزه کرد که شکست خورد و از دور مسابقات حذف گردید. در سبک وزن، 28 نفر حضور داشتند که رحیمی‌ها از ایران در جمع آنها بود. نماینده ایران در این وزن در نخستین مبارزه خود مغلوب لوپز از آرژانتین شد و از دور رقابت‌ها کنار رفت. در دسته نیم وزن، 26 بوکسور شرکت داشتند. عیسی بک در پیکار اول خود با امتیاز مغلوب ارتاوپو از ایتالیا شد و حذف گردید. این بوکسور ایتالیایی مدال برنز المپیک را به دست آورد. در دسته میان وزن تنها پیروزی بوکسورهای ایران به دست آمد. در این وزن که 24 نفر شرکت کرده بودند حسین طوسی در دور اول موفق شد کارلسون از سوئد را با امتیاز مغلوب کند. در دور دوم، طوسی مغلوب مک‌کئون مشت‌زن قدرتمند ایرلندی شد و از دور رقابت‌ها خارج گردید. در نیمه سنگین، الکساندر شورا نماینده ایران بود که در دور اول استراحت داشت و در دور دوم مغلوب وی سگنی از ایتالیا شد و حذف گردید. در دسته سنگین وزن 17 نفر حضور داشتند، جمشید آبادی در دور اول استراحت کرد و در مرحله دوم با نیلسون سوئدی مبارزه کرد که در راند دوم داور از او فول گرفت و او را محروم کرد. نیلسون سوئدی در این وزن به مدال نقره المپیک دست یافت. - کشتی آزاد: در مسابقات کشتی آزاد 190 کشتی‌گیر از 27 کشور حضور داشتند که در هشت وزن به رقابت پرداختند . تیم ایران هم با ترکیبی کامل در این مسابقات شرکت داشت که تنها یک عنوان چهارمی توسط منصور رئیسی به دست آورد. - وزنه‌برداری: تیم وزنه‌برداری ایران متشکل از 5 وزنه‌بردار پرامیدترین تیم کاروان ورزشی ایران در مسابقات المپیک لندن بود. مسابقات در سه حرکت پرس، یک ضرب و دوضرب انجام می‌گرفت. در دسته خروس وزن، محمود نامجو با حدنصاب 5/287 کیلوگرم (5/122 - 5/82 - 5/82) که بسیار کمتر از رکورد خودش پیش از المپیک بود به مقام پنجم رسید و 2 امتیاز تیمی کسب نمود. جعفر سلماسی در دسته پروزن با رکورد 310 کیلوگرم (115- 5/97- 100) مقام سوم را کسب نمود و صاحب گردن آویز برنز شد تا کسب نخستین مدال تاریخ ورزش ایران از بازیهای المپیک به نام او ثبت شود. سلماسی 4 امتیاز تیمی کسب نمود. در دسته سبک وزن، اسدالله مهینی با رکورد 295 کیلوگرم (5/117- 5/92- 85) مقام نوزدهم را به دست آورد. میرقوامی با رکورد 5/327 کیلوگرم (130- 95- 5/102) در دسته میان وزن نفر سیزدهم شد. در دسته نیم سنگین، سیدرسول رئیسی رکورددار ایران مجموع 355 کیلوگرم (135- 110- 110) را ثبت نمود و هشتم شد. تیم ایران در مجموع یک مدال برنز و 6 امتیاز تیمی کسب کرد. - بسکتبال: تیم ملی بسکتبال ایران برای اولین و آخرین بار تا امروز در بازیهای المپیک 1948 شرکت نمود. در این رقابت‌ها 23 تیم حضور داشتند که در سالن هارینگی لندن که برای هاکی روی یخ بنا شده بود، با هم پیکار نمودند. تیم ایران در گروه چهارم با تیم‌های فرانسه، مکزیک، ایرلند و کوبا هم گروه بود که در نخستین دیدار با نتیجه 30-62 مغلوب فرانسه شد (فرانسه به مقام دوم این دوره از بازیها رسید). ایران در دیدار دوم در برابر ایرلند، با حساب 49-22 به پیروزی رسد و در برابر مکزیک (که به مقام چهارم این دوره از المپیک دست یافت) با حساب 27-68 تن به دومین شکست داد. کوبا نیز با نتیجه 63 بر 30 ایران را مغلوب کرد تا تیم کشورمان در رده سوم گروه چهارم قرار گیرد. در مرحله دوم تیم ایران برای کسب عنوانهای هشتم به بعد به مصاف کانادا و کوبا رفت و به ترتیب با نتایج 25-81 و 36-70 شکست خورد و در میان 23 تیم شرکت کننده به مقام پانزده دست یافت. در تیراندازی و ژیمناستیک ورزشکاران ایران امتیازی کسب نکردند.
 


نوشته شده در   چهارشنبه 8 مرداد 1399  توسط   کاربر 1   
PDF چاپ چاپ بازگشت
نظرات شما :
Refresh
SecurityCode